Zdravím, mám hokej v tom, které bankovky a mince jsou platné v USA. Jsou platné i bankovky z let 1993 nebo 1970? Nebo jen 2006? A od kterého roku jsou platné jednocenty? Například od 5 dolarové bankovky jsou 3 druhy, jeden z roku 2006, pak 2001 a 1993. Všechny 3 jsou stejné. Prosím o nějaké vysvětlení, rozepsání platných roků.
Platné bankovky od konce 20. let jsou všechny (kromě silver a gold hodnot), jen může být problém že to někde v obchodě nemusí přijmout... 1 centy jsou platné snad také všechny, ale platit např. 10 nebo 25 centama, který jsou přes 50 let starý je zase blbost, protože obsah stříbra v nich je mnohem vyšší než jejich nominál :-)
hlídají proč? kvůli drahému kovu, nebo pro štěstí, nebo po tom jdou sběratelé?
mimochodem, tahle americká specialita (v podstatě všechny emise od počátku století platné) se mi poměrně líbí🙂
Hlídají si to především kvůli obsahu kovu. Emise před rokem 1965 váží 6,25 g a obsahuje 0,900 stříbra a 0,100 mědi, takže hodnota kovu je jinde než nominál. Kromě toho dělají problém v některých automatech - jsou těžší než ty současné (ty váží jen 5,67 g.
Obdobný problém je u starších centových mincí (před rokem 1982), ve kterých je měď. Samotných mincí je v oběhu celkem dost, ale nesmí se ve větším množství vykupovat na kov ani vyvážet.
Nekdy v 1994-95? jsem byl tady v Praze v kontaktu s americanem, ktery cca 15 let pracoval v US bance (ne primo za prepazkou, kde se penize prijimaji). Kdyz jsem se ho ptal na to, jaky nominaly bankovek jsou v US dosud v platnosti (mel jsem na mysli ty vyssi typu 500 nebo 1,5,10,.. tis USD) tak nevedel :-) Rikal ze je nikdy nevidel.. max. se setkal se 100 dolarovkou. Pokud byste do americkyho obchodu prinesli (dosud platnou) 50 dolarovou bankovku z roku 1930, tak vam ji nevezmou - stejna situace je v ceskych smenarnach - vubec je neznaji - v praxi je nikdy nevideli, mysleli by si ze jde o padelek a jeste by na vas zavolali Policii :-) Dneska americani pomalu ani nevedi jak 100 dolarovka vypada - vsechno platej kartama.
Stejna situace ve Velky Britanii - sem si tam (v 1999) pred muzeem v Londyne chtel koupit od poulicniho prodavace (cernocha) parek v rohliku.. dal jsem mu do ruky 100librovou bankovku a on si ji snad dve minuty proti svetlu prohlizel, ruzne ji prevracel a az pak mi vratil "drobny":-) Bylo videt, ze ji taky videl max. trikrat v zivote :-))
elle34 (zavináč) upcmail.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.