Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

chalko

Uživatel

Zaregistrován
14. 12. 2012

#21 - 12. 11. 2015, 00:19

..

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#22 - 12. 11. 2015, 00:35
jo tak snimek 2 vypada velice zajimave! jestli dobre chapu jedna se o prurez minc. strizku? zarazi me ty vyzrane diry kolem Ag faze. Povrch nabrusu byl jeste nejak upravovan krom lesteni? Az zarazejici je podobnost s prirodnimi slitinami. Podobne odmiseniny sem nasel v nekterych rudnich vzorcich z Horniho Slavkova. Prikladam pro porovnani obr. jedna se o slitinu stribra a bismutu plus minimum nekolika dalsich kovu v kremenne matrix. Taky je pekne videt usmerneni-protazeni te faze..zeby zpracovanim canu-strizku a nakonec samotnou razbou? V pripade bodove analyzy je pak nasnade dost vysoka pravdepodobnost ze svazek chytne zrovna bohatsi misto na Ag a zkresleni ryzosti je na svete 😆

nechci ted zverejnovat vic, nez jsem napsal, protoze jak jasne pisu, je to v chystanem clanku. tudiz na to tema ani nepovedu dalsi diskusi - byt by mohla byt zajimava.

kazdopadne co mohu rici je, ze takto vypadaji metalograficke vybrusy minci bezne. ta struktura vznika tvarenim pri vyrobe platu z nichz se nasledne vyrabeji strizky (razba uz nic zasadniho nezmeni). co se tyce segregace fazi s vysokym obsahem Ag a Cu, ta plyne z fazoveho diagramu a vzajemnych rozpustnosti. opet pripominam praci J. Hany - obe tam je uvedeno.

co se tyce zkresleni - leda blazen by zde provadel bodovou analyzu. to u minci nelze a nevim o tom, ze by to nekdo delal (a doufam, ze nedela, protoze pokud ano, tak samozrejme publikuje totalni nesmysly). analyzuje se na co nejvetsi plose, nebo opakovane na vice plochach, aby to bylo statisticky rozumne. samozrejme zase zalezi pripad od pripadu, co si clovek muze dovolit, je treba se vyhnout castym nehomogenitam apod. vsak si staci udelat par vybrusu na par zlomcich minci a je jasno.

jacx

Moderátor

Zaregistrován
20. 8. 2007

#23 - 12. 11. 2015, 09:18
Děkuji všem za odpovědi , zitra vezu minci archeologovi na zdokumentování a analýzu. Jsem docela zvědavý na výsledek. M.T

dovolil bych si požádat o informace, jak se to vyvíjí - zda projevili archeologové zájem a zda skutečně bude nějaká analýza provedena a samozřejmě i prosbou. abychom se zde dozvěděli výsledky i metodu, která byla použita (k tomu již viz doporučení olivera výše)

tumam

Uživatel

Zaregistrován
10. 11. 2015

#24 - 12. 11. 2015, 17:33

Dnes jsem PG odvezl k archeologovi kde si ho vyzvedne numismatik z NM. Až budou výsledky dám je sem. Poznámka k čištění, stříbrné mince čistím ve slabém roztoku kys. citronové v kombinaci s jemným zubním kartáčkem. Přidávám fotku šestikrejcaru nalezeného cca 100m od PG. Na oba jsem použil pouze vodu, kys. nebyla potřeba. Navíc po opláchnutí groše a zjištění že se může jednat o falzum, bych stejně kys. citrónovou nepoužil protože vím co dokáže s mědí🙂 M.T

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.