Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

tumam

Uživatel

Zaregistrován
10. 11. 2015

#1 - 10. 11. 2015, 15:24

Dobrý den, v sobotu se mi podařil kopnout tenhle PG. V nálezovém stavu ještě od hlíny se nám s kolegou jevil jako pravý. Doma po opláchnutí vodou a dočištění zubním kartáčkem si myslím že se jedná o falzum. Každopádně mě zaráží jeho zachovalost, uvítám každý názor. Děkuji M.T

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

patason

Uživatel

Zaregistrován
9. 7. 2007

#2 - 10. 11. 2015, 16:09

Doporučuji dál nečistit! Skutečně to vypadá na dobové falzum přímo z mincovny (podle obrazu je z orig. razidel), jen z mědi a postříbřený(?). Není to tuším první popsaný případ; stál by po nějakých analýzách kovu (doporučuji kontaktovat zde na fóru Olivera) za publikaci;-)

jacx

Moderátor

Zaregistrován
20. 8. 2007

#3 - 10. 11. 2015, 16:39

razidla jsou originální jistě
vypadá to na variantu Castelin VI. 35
(na líci je vidět krom dvou kroužků ve jménu panovníka ještě trojlist bez stopky mezi REX a BOEMIE, na rubu pak odpovídající tvar lva a v opise tuším - u obou fotek rubu - zbytky heraldické lilie)

ale nemyslím si, že by šlo o dobové falzum

• podle mě je vzhled mince dán pobytem v agresivním prostředí, následkem čehož došlo k částečné delaminaci svrchní - bělením vzniklé - vrstvy téměř ryzího stříbra a ty tmavší plochy nebudou měď, ale jsou pravděpodobně pokryty chloridem stříbrným

samozřejmě jen podle fotek nelze vyřknout jasný ortel, 100% potvrzení by dala materiálová analýza, ale vzhled povrchu mi přijde celkem typický pro to, co uvádím výše a na několika mincích jsme to již analýzou prokázali

takže podle mě:
pravý groš Jana - Castelin VI. 35 - postižený korozí díky pobytu v prostředí s vyšším obsahem chloridů a ty tmavé skvrny bych spíše než na měď viděl na chlorid stříbrný

jv64

Moderátor

Zaregistrován
15. 5. 2009

#4 - 10. 11. 2015, 17:29

jacx: zrovna mám na stole středověkou minci, se kterou si lámu hlavu, protože má takřka stejné projevy povrchové "delaminace" stříbrné vrstvy. Taktéž zcela jistě mince z originálních razidel. Časem s ní budu olivera ataktovat, i když vím že toho má nad hlavu.
Zajímalo by mě ale, jak se dá podrobněji definovat korozní prostředí, které má za následek tyto projevy. Tady něco vidíme na poslední fotce, vypadá to na les ? Je důležitá zemina, porost, nebo i celkové vlivy typu kyselých dešťů ? Jak se dá určit "prostředí s vyšším obsahem chloridů" ?

jacx

Moderátor

Zaregistrován
20. 8. 2007

#5 - 10. 11. 2015, 18:06

asi otázky spíše pro olivera, který by mohl odpovědět fundovaněji nakolik je toto vzezření typické právě pro "chloridovou" korozi stříbrných mincí i o výskytu chloridů

za sebe z toho mála co vím - přirozeně se chloridy vyskytují v některých horninách, ze kterých mohou být vymývány a dostávat se do okolí, ale dostávají se do přírodního prostředí i arteficielně a mohou být problémem (zvýšená salinita půd) což souvisí asi hlavně se solnými posypy a postřiky silnic, dál pak snad i se spalováním fosilních paliv a samozřejmě s chemickým průmyslem

pokud jde o princip koroze stříbrných mincí (grošů) se vznikem chloridu stříbrného popisovali jsme to např. zde:

Richtera, Lukáš - Cihlář, Jan. Dvě zajímavé opisové varianty pražských grošů Jana Lucemburského. Folia Numismatica, Brno: Moravské zemské muzeum, roč. 27, č. 1, 2013, s. 89-97. ISSN 0862-1195.

chalko

Uživatel

Zaregistrován
14. 12. 2012

#6 - 10. 11. 2015, 18:55

chloridy jsou v půdách dost mobilní (velikost aniontu) a tedy snadno rozpustné a jestli dobře vidím tak na fotce je zrovna dost lehká písčitá zemina. Pokud mince neležela na poušti, kde by docházelo ke koncentraci solí v povrchových vrstvách nebo někde u silnice (viz jacx) tak to vypadá spíše naopak na dosti kyselou půdu (k tomu ještě huminové komplexy pokud byla uložena mělčeji někde v lese.

denar

Uživatel

Zaregistrován
6. 2. 2008

#7 - 10. 11. 2015, 18:57

mince bude originál. Tato koroze je specifická v tom, že vždy olemovává obraz mince. Zřejmě v té části přechodů mezi plochou a reliéfem musí být nějaká ztenčená vrstva náchylná k tomuto druhu koroze.
Jestli je ta koroze "chloridová" nedokážu říct, ale myslím si, že asi ne. Mince s přeměněných stříbrem na chlorid stříbrný jsem viděl a to se projevovalo jinak.
Jestli to nesouvisí s bělením střížku. Jestli jsem ten proces pochopil správně, tak se z kovu (mix stříbra a mědi) neraženého střížku procesem "bělení" dostávalo stříbro na povrch mince, tak aby na povrchu byla mince pokud možno z ryzího stříbra. Pokud se pak takový střížek vyrazil, dovedu si představit, že právě v těch přechodech došlo ke ztenčení vrstvy povrchového stříbra a to pak v agresivním prostředí hůře odolávalo než plochy, kde toho "vytaženého" stříbra byla silnější vrstva.

Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz

kozias

Uživatel

Zaregistrován
10. 9. 2014

#8 - 10. 11. 2015, 18:59

Marku neboj, podle mě je ok, ale falzum by bylo zajímavější...

http://detektorweb.cz/index.4me?s=show&lang=1&i=60076&mm=3&xb=1&vd=1

počti komenty...

jacx

Moderátor

Zaregistrován
20. 8. 2007

#9 - 10. 11. 2015, 20:55

u groše Jana v tomto příspěvku #2396 jsme měli možnost provést EDS analýzu složení povrchu
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/jan-lucembursky_post_-198111#post198111

výsledky v tabulce níže - tmavá místa = chlorid stříbrný

Obrázky:

jv64

Moderátor

Zaregistrován
15. 5. 2009

#10 - 10. 11. 2015, 21:08

hm, výsledky vypadají přesvědčivě a podle vzhledu to asi bude tentýž případ

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.