Nevím už v jakém vlákně, ale někdo se pozastavoval nad tím, že u některých bankovek (poukázek) - např. 2000 Ks/45 nebo 100 K/44 existují exempláře, které mají ohyb jakoby u kraje.
Moje hypotéza (kterou jsem tam někde už zmiňoval, ale pro upřesnění zmíním znovu) na základě zkoumaných exemplářů:
Bankovky, které mají ohyb, jsem našel jen s perforací SPECIMEN umístěnou dole. Bankovky perforované SPECIMEN nahoře přeložení nemají. Z toho jsem si odvodil, že byly dva typy perforačních strojů - pro jednoduchost "velký" (= s perforačními jehlami při horním okraji) a "malý" (s perforačními jehlami při dolním okraji).
Na "malém" vznikaly tři typy perforací (dle velikosti bankovky), buď bez přehybu (malo formátová bankovka), s přehybem mimo střed (vzdálenost od přehybu k písmenu S(PECIMEN) je cca 3,2 cm), nebo s přehybem na středu a zrcadlovou perforací (velkoformátové).
Schematické obrázky:
[
](http://obrazku.cz/obr662366_perf01.jpg)
[
](http://obrazku.cz/obr662367_perf02.jpg)
[
](http://obrazku.cz/obr662368_perf03.jpg)
Jediné, co mi není jasné, proč měla být perforace vedena striktně středem (a je tam ten nešikovný ohyb okraje bankovky, která se do stroje nevešla), ale mohlo to být zadání či podmínku pro uvolnění na sběratelský trh, která byla takto prakticky provedena.
Co vy na to?
Ještě jedno schéma k 20/44 a 100/44, u kterých se vyskytnul kousek zrcadlového nápisu SPECIMEN (většinou jen první jedno nebo dvě písmena) na okraji. Jednoduché vysvětlení. Poukázka se přeložila moc. Viz schéma:
[
Acme súhlas. Ja som pre pár dňami nekúpil tieto specimeny, práve pre ten prehyb cca 3 cm od okraja, ktorý som si nevedel vysvetliť. Zberateľ, ktorý mi specimeny ponúkal povedal, źe pravdepodobne bankovka trčala z albumu a on ju nešikovne prehol. Ale keď som videl takto prehnutú aj druhú a tretiu bankovku, tak som si hovoril, že to snáď ani nie je možné, aby bol tak nešikovný. 😃
Nakoniec som kúpil len zrkadlovú perforáciu specimen, pretože na základe diskusie na sberatel.com som vedel, źe UNC bankovka bez prehybu neexistuje. Takže vďaka za informácie😉 Len si neviem potom vysvetliž cenu UNC specimenu v Novotného katalógu. Podľa toho by totiž mala existovať specimen bez nežiadúceho prehybu...
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Myslíš TEN katalog Novotného, kde je na obrázku místo pravé 100/19 dobový falzifikát? TEN katalog, kde jsou ceny zpravidla mimo o 20 - 50%? TEN katalog, který dozajista bude uvádět s jistotou JEN kategorii PERF. / NEPERF. a nikoliv typy perforací (horní, dolní, zrcadlová....)?
Tak TEN katalog pro mě skutečně nestojí za komentář ;-)
Mám 1K, 5K, 20K, 100K, 100K + kolok, 500K, 500K + kolok, 1000K + kolok - Specimen hore a 500K, 500K + kolok - 2x Specimen dole. Pri Specimen dole je v strede bankovky nepatrný ohyb (nie je preložená !)
Btw. boli pri týchto poukážkach dodržiavané rozmery ? keď tie 4 kusy 500K priložím k sebe tak jedna je vyššia, ale zároveň kratšia než ostatné tri.
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.