Zaregistrován
27. 2. 2010
Třeba. Další, co mě napadlo při pohledu do alba: na protektorátních bankovkách s německým textem vypadá NEPLATNÉ lépe než cizojazyčné SPECIMEN. Zvlášť když to mělo jít ve velkém mezi lidi. V kombinaci s tvojí myšlenkou o jednom strojku to pak mohlo dopadnout tak, že NEPLATNÉ se vyřadilo a SPECIMEN zůstalo později rezervované jen pro bankovní vzory. A "ven pro sběratele" šlo po určité době jen S a 3md (nově pořízené strojky).
Ale samozřejmě jsou to všechno jenom domněnky a dohady...
Zaregistrován
2. 11. 2008
Tak na všech našich bankovkách, by vypadalo NEPLATNÉ lépe, než SPECIMEN. SPECIMEN mi přijde takové umělé, asi proto, že není české slovo. Právě NEPLATNÉ, na těch protektorátních bankovkách, je přirozenější slovo, o jedno české slovo více na nich. Třeba 3md a S, je prý více citlivější pro nás sběratele, než NEPLATNÉ, nebo SPECIMEN, ale to je otázka názoru.
vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek
Zaregistrován
6. 11. 2008
Majkl: tato teorie mi připomíná dohady zda nebyl Ježíš černoch - podobně teoretické a stejně nesmyslné...
pokud chceš vyrábět teorie jak na běžícím pásu bez jakýchkoliv důkazů, co třeba psát sci-fi, tam důkazů netřeba, ale zde bez nich psát smyšlené divoké teorie je zbytečné...
Připomíná mi to snahu, za každou cenu něco objevit a zda je to blbost, to je už jedno. 🙄
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
6. 2. 2009
:mrgreen:
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Zaregistrován
24. 2. 2009
Tak moje 1000 K 1942 III. NEPLATNÉ vydání je ve 100 % stavu UNC.
Zaregistrován
27. 2. 2010
Dráček, pár poznámek:
- Ber to jako frustraci z nedostatku informací a nemožnosti se k nim dostat. A současně jako snahu informaci získat od uživatelů fóra (spousta poznatků vyplyne z diskusí, které jsou ze začátku "planým tlacháním"). Přiznávám, že jako mimopražský uvázaný ke dvěma dětem mám dvě možnosti: pokoušet se k informacím dostat takto nebo čekat, až někdo otiskne článek na dané téma. To druhé se mi nechce. Navíc (moje osobní zkušenost) obchodníci, ke kterým se dostanu, informace sice mají, ale záměrně je nepouštějí, protože zejména informace o počtu exemplářů čehokoliv mají naprosto jasný vztah k ceně a hned vyvolávají dohady, kde jsou ty, které by existovat měly a "zmizely".
- Samozřejmě, pokud téma, které čas od času (a nemyslím si, že až tak často) nadhodím, někdo vyhodnotí jako naprostou blbost, nemám problém s tím, abych to uznal. V příspěvcích výše píšu docela jasně, že jsou to domněnky a dohady. A jsme zase u toho: jistě - správně by měl člověk napřed prohrabat archivy a pak napsat článek - viz jména jako Moravec, Šustek, Šůla, Němečková, Ryant atd. atd. Myslím si ale, že tady na fóru vědecká práce tohoto typu moc nepřevažuje a jeho předností je naopak "amatérský brainstorming" (navíc omezený, protože nemáme přístup k velkým sbírkám).
- Jednou jsem nadhodil problém číslování poukázek 1944 (tuším na 20K). Velmi rychle se ukázalo, oč jde a téma se uzavřelo. Problém počtu 1000 a 500 NEPLATNÉ může klidně skončit úplně stejně.
- Spousta zajímavých poznatků začínala obdobně - viz např. různé typy perforovacích strojků SPECIMEN.
Tož asi tak...
Zaregistrován
27. 2. 2010
Škoda, SPECIMEN o jeden balíček vedle! 👿
(aktuálně na Aukru)
Obrázky:
Zaregistrován
24. 2. 2009
když jsi to takhle pěkněnakous, chci se zeptat, myslíte si, že perforace specimen se perforovala v Čechách a Neplatné na Slovensku, anebo to je jen moje nesmyslná doměnka.
Zaregistrován
14. 9. 2008
no, nevím, na základě čeho bych se přikáněl k tomu, co jsi právě napsal ... opravdu nevím ...
Zaregistrován
10. 3. 2009
Prečo by sa na Slovensku perforovali protektorátne bankovky? 😲
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.