Moderátoři: Jaromir, smith

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#341 26. 2. 2026 23:25:08

Rdím se ...😉

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#342 27. 2. 2026 1:01:01

No ale teď něco věděčtějšího. V Anglii se prodala sbírka, resp. exponát, či jeho různé části, mimo jiné i Lajtabánságu. Prodala se relativně levně - 2300 $ + poplatky: Lot Detail - HUNGARY Western Hungary (1-88) 1921 Issues complete, exhibit (11 double-sided pages) collection of 150+, mostly unused, with many overprint varieties, some unissued, Skull and Crossbones handstamps...

No, trošku se to pokusím rozebrat.

V první řadě musím prohlásit, že, aniž bych to detailně studoval, popis obsahuje řadu chyb. Nejkřiklavější je to, že tvrdí, že "hármaslyukkal" je na archu 40×, což mi opravdu vadí.

Druhá věc je, že to má dost tragickou štábní kulturu. Aspoň mně se to teda nijak zvlášť nelíbí.

Ale jsou tam některé opravdu dobré a raritní položky.

První emise: Co se týče známek, tak si myslím, že to mám lepší. Ale pravda ty nevydané 35 f Ženci a 5 K Parlament teda nemám. Co myslí tím "1921 with small date variety" moc nevím. Literatura neuvádí, já nic tak okatého nemám a obrázek je příliš malý na nějaké posuzování. Dopisy jsou filatelistické (hlavně na Breznay Pál). Rekomando bez nálepky nebo ručně psaného čísla je přinejmenším zvláštní. Sice jsme neviděli zadní stranu, ale troufám si tvrdit, že to přepravou buď neprošlo vůbec, nebo jen jako obyčejný dopis. Frankatura je ale správná pro doporučené dopisy (3,50 K). Na pátém, šestém a osmém dopise pak má 35 f Ženci - nevydaná známka (zkusmý tisk) - já mám ten čtyřblok doplatních na výstřižku, což je myslím taky pěkné. Jak to tam reálně tehdy provozovali čerti vědí. Ty obyčejné dopisy (1 K) jsou fajne, hlavně ten se čtyřblokem 25 f, PÖRGÖLÉNY je podle všeho "lepší" pošta, protože málo.

Druhá emise: Tam mi chybí typologie lebek. To se jako musím pochlubit. Na druhou stranu, moc profláknuté to není.🙂 Ty jednotlivé výstřižky bych tam nedával, jedině když bych na nějakém dokládal štoček lebky, nebo lepší razítko. Dopisy obecně jsou hezké, neb atraktivní, bez ohledu na to, jestli jsou přefrankované nebo ne. Samozřejmě krásné jsou čumkarta a lístek (pohlednice?) s jednoznámkovou frankaturou (60 f), to se cení. Skvělý je dopis s pětibločkem (nebo čtyřblok + 1 známka) 10 f a dvěma dvoupáskama. Škoda, že nemá nafocenou přední stranu, ale tohle je echtovně prošlé. Dobrý je i koresponďák dofrankovaný 50 f - tady je zajímavé, že někdy se těch 10 f na koresponďáku ignorovalo a lepilo se celé poštovné 60 f, navíc je přetisk převrácený - ten je i na tom koresponďáku vyfrankovaném na plnou cenu (nechápu, kde na tom byl). Na druhou stranu, já myslím, že mám taky pěkné kousky (zkusmé tisky lebek, známky bez lebky, 1 K dopis) a pohlednice do Kežmarku je, dle mého, bombovní, protože to už je mimo Maďarsko, byť historicky furt Uhry, a takových určitě není přehršel. Senzační je teda ten lístek s lebkama. To jako opravdu závist. Kde to splašil ... Čili jen celistvosti v této části dělají značnou část ceny, spíš i víc jak celou.

Text příspěvku by měl obsahovat nejvíce 5 000 znaků. (nyní 7678) - čili pokračování níže.

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#343 27. 2. 2026 1:01:14

Třetí emise: Ta, pravda, nic moc. Typologii koleček nemá (já na to došel i bez literatury), všechny má v základním typu, má tam jeden chybějící trojúhelníček (40 f), ale nevšiml si toho. Nátisky zezadu neřeší vůbec. Dopisy jsou filatelistické, pravda, to rekomando, známky v pořizovací hodnotě 19,75 K (nominálně 13,50 K), když stačilo asi 3,50 K (5,25 K vč. příplatku), to je celkem brutal, ale existují i s celou sérií. Známky 10 K asi v místních poměrech neměli moc reálného využití, jedině na cenná psaní.

Čtvrtá emise: má jen základní řadu, není co řešit.

Pátá emise: Pěkná je dvoupáska 2,50 K jedna známka s přetiskem, druhá bez. Proč tam má ale svislou dvoupásku 2,50 K s přetiskem první emise mi jest záhadou. Série není ani zdaleka úplná. Expres rekomando je filatelistické - pěkná je ale hned první doupáska s posunutým přetiskem na jedné známce. Doklad toho, že přetisková deska neměla 100 polí. To je pěkné. Kécskemét je lepší destinace, je to kus za Budapeští. Celkově se ale já nemám za co stydět a můj dopis s doplatní známkou, použitou ve své doplatní funkci, je myslím skvostný, byť důvod jeho vzniku může být účelový.

Šestá emise: tam teda nemá nic zajímavého. Jen základní řada + 3× průpich. Esteticky ale nejzdařilejší.😉

Sedmá emise (definitivní): Ve známkách žádná zvláštnost (ano, má tam "dvě věže", ale to je zhruba tak všechno). Za pozornost stojí samozřejmě propagační čumkarta (taky do Kécskemétu,ale na jinou adresu), s modrým razítkem NAGYSZENTMIHÁLY, navíc jiným, než mám já. Celkový dojem trošku kazí to, že odesílatel nic nenapsal. Ale vzhledem k tomu, že na razítku je 5. listopad, vzbuzuje to určité pochybnosti, když platnost známek byla 11. - 17. listopadu. Dobře, byť přefrankovaně (10 K je tam zkrátka navíc) vypadá ten dopis odeslaný poslední den platnosti. Dokonce mám pocit, že jsem ho kdysi viděl prodávat, ale tehdy jsem na něj teda neměl. Ono takových nebude neuriekom.

Osmá emise: nic zajímavého.

Devátá (nevydaná) emise: zkusmé (stříhané, navíc ze spodní řady) tisky barev bez hodnoty. Opravdu pěkné. Věcně mi tam teda chybí řádné známky, to by se jaksi slušelo ... a rozhodně se série dá sehnat líp jak ty zkusmé tisky!

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#344 7. 3. 2026 21:37:40

Tak a fčil to ňák doplnit do exponátku, že? Uvádí se náklad 500 ks. Prostě než na to přišli, tiskárna tiskla. Dost možná by se nad tím přesným číslem dalo spekulovat, ale neexistuje způsob jak se dopátrat jiného čísla. Literatura uvádí ještě i existenci převrácené "10", ale neviděl jsem ani na obrázku. A pak přerušené číslice. "1", jak jest vidět v exponátku, mám, ale "0", to tak nějak nemám, nenašel jsem zatím.

Profilový obrázek
MikyM

Uživatel

Zaregistrován:
26. 2. 2020

#345 30. 3. 2026 16:52:36

Prosím tě Pavle... V čem je konkrétně tato známka zvláštní nebo zajímavá?

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#346 30. 3. 2026 19:23:56

Tak, že místo červené 10 je červená 01 přece! Jako kdyby v mincovně místo 10 Kč vyrazili 01 Kč.😉

A pro zajímavost, uvádí se, že známky nebyly v reálném poštovním provozu a že existují jen pamětní listy se specielním raítkem. Pár dopisů ale poštou prošlo. Uvádí se cca 6000 kusů. O to jsou dražší. Ale vzhledem k tomu, že nejsou v nabídce ... (stejně bych na to neměl).

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.