Moderátoři: Jaromir, smith

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
5. 12. 2013, 19:02

Abych nějak zhodnotil své dosavadní snažení, než se mi podaří dodělat tu pětirámovku (snad to někdy dokončím😳 ), zrobil jsem jeden rám plný Debrecína (ovšem bez párků😎 ). Ono se mi to tak nějak samo nabídlo. V porovnání s předchozím Lajtabánságem to ani zdaleka není tak kompletní, neb mi, zatím, chybí 12 známek s přetiskem první deskou (všechny mají náklad 100 kusů). Ne že by se jich pár v poslední době nevyskytlo, ale když člověk nemá fondy ani skoro na nic ... Ale mám tu obálku a ta je dost dobrá, katalog 2012 tyto hodnotí takto: "A 2f-es kiegészítő értékként filateliai levélen min. 350 000,- Ft" a jak víme, maďarské ceny nebývají přemrštěné. Jak moc je obálka "filateliai", toť otázka jiná. Viděl jsem ale i dopis s 5 f známkou. Z přetisků druhé desky mi chybí 31 různých kousků, ale většina z nich (26) má udávaný náklad do dvou archů (200 kusů), 7 dokonce do 100 kousků. Definitivní jsou v základním provedení komplet a myslím že vše je ve slušné kvalitě (až na některé falcky). Sice nemám některé specielní pozoruhodnosti, ale ani přední sběratelé Hradčan nemají všechno.

Nemám se s čím moc porovnávat, aspoň co je u nás dostupné, jedině tadyhle http://www.japhila.cz/hof/0731/index0731d.htm s p. Dusbábkem (jen tak mezi náma - "Uherské císařství" nikdy žádné neexistovalo). Zde bych chtěl upozornit na tyto 2 dopisy: http://www.japhila.cz/hof/0731/index0731_058.htm . Přetisky jsou až nechutné primitivní napodobeniny rozpoznatelné bez problémů už z velké dálky. Zajímavá jsou ale razítka. Nésu sice expert přes razítka, ale tohle nepochybně není uherské, to snad pozná každý. Mohlo by, teoreticky být republikánské, pokud by měla pošta nějakou kliku a v tom krátkém čase mezi koncem monarchie a začátkem okupace jej získala (neb těžko věřit že by získali nové razítko v průběhu okupace - rumunské není zcela jistě, viz způsob psaní data). Ale, podle toho co jsem kdy viděl, má to razítko zcela atypický typ písma a navíc, tou dobou se Debrecín psal ještě jako DEBRECZEN se Z (viz razítka na jiných dopisech). Co ovšem nevím, a mohla by to být varianta, je otázka vůbec existence pošty č. 6 (dnes jich je snad 9, ale to je dnes, je ale nepravděpodobné, že by v době okupace otevírali novou poštu a tím by měli potřebu nového razítka). Já toho sice moc neviděl, ale z daného období to je především jednička a velmi řídce dvojka. Obě pošty používaly tradiční stará uherská razítka. Pokud by se podařilo zjistit to razítko v praxi, věděli bychom kdy nejdříve byly tyto dopisní padělky vyrobeny. Pokud to tedy vůbec není nějaké fantazijní razítko padělatelů nemající s realitou nic společného. Navíc je zvláštní, že není vidět cenzura (ale dejme tomu, že by bylo razítko na rubu). Ale to je jen pro zajímavost.

Nyní k tomu mému dílku. Mělo by obsahovat to podstatné z období okupace, tedy dobu před přetisky, přetisková vydání včetně poštovního použití - krom té obálky s I. deskou jsou myslím zajímavé i ty dva dopisy na Biró Marcel, ta první je frankovaná trojpáskou (!) známky s nákladem 1300 ks a na té druhé má ten Karel náklad 500 kusů (viz čísla pod čistýma známkama). U druhého vydání jsem se snažil ukázat použití definitivních známek na nedostatečně vyplacené zásilce s doplatkem (podobných obálek, s různými doplatky, jsem viděl vícero - dost možná že to byl úmysl tehdejších filatelistů získat doplatní známku?), pohlednici odeslanou do zahraničí a dopis s použitou známkou válečné pomoci jako skutečně dobročinnou. Vzhledem ke křivosti vylepení to asi není echt filatelistický výrobek.

Zajímavý je, že i když jsem to naskenoval stejně jako Lajtabánság a i stejně upravil (ořezal a zmenšil) a je to tudíž totožně velké na pixely a obdobně na bity, píše mi to, sviňa: "Obrázek nelze zpracovat - je příliš velký." Takže jsem to ještě musel zmenšit.😞 Nějaké vysvětlení?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
smith

Moderátor

Zaregistrován:
6. 2. 2009

Vytvořeno:
5. 12. 2013, 20:04

Krásne.

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

pavlinka

Moderátor

Zaregistrován:
9. 2. 2008

Vytvořeno:
5. 12. 2013, 22:30

Ty hawidky trošku větší! Někde ti čouhá známečka horní stranou ven a lep je pěkně rovně, ať to má štábní kultůru 😉

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
5. 12. 2013, 22:51

Rovně se snažím! A většinou se mi to i celkem povede.😉 Žádná známka v zásadě nemůže ven čouhat, to neumožňuje technologie, protože bych jí jinak uřízl zoubky🙂 , ale může se stát, že se občas nějaká pohne a když jsou ty normované hawidky na některé známky na výšku dost těsné už od výroby, tak potom povyleze. U těch definitivních známek je ten papír trochu tlustší, hlavně u těch na křídovém papíře, takže ta snaha "se hejbnout" tam tak trochu je.

pavlinka

Moderátor

Zaregistrován:
9. 2. 2008

Vytvořeno:
5. 12. 2013, 23:01

No jo- normované hawidky. A co tak vzít větší a oříznout? Prostě dobrá třetina známek by potřebovala větší hawidku. Máš tam famozní materiál, tak už těch pár kaček za hawidky dej. A máš na ně řezačku? Myslím origoš. Hned na třetím listě je horní hrana trochu ujetá. Vím, že kvůli těm tvým očím se musíš sakra snažit, aby to vypadalo dobře a když jsem tě viděla jak prohlížíš známky, tak klobúk dúle před tím, jak to máš zmáknuté.😉 Toš borec no.😃

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
5. 12. 2013, 23:16

Mám origoš 2 řezačky na fotky! Myslím, že by to mohlo vyhovovat.😉
Problém těch prvních listů je spíš v tom, že to jsou jedny z prvních co jsem dělal, hawidky byly právě ty větší (ty menší zrovna neměli), takže jsem to přiřízával a nahoře a jak jsem ještě neměl tak úplně zmáknutou technologii a bál jsem se abych ty známky neuřízl, tak je několik nahoře krapet našikmo. Většinou to naštěstí není tak okaté, ale u několika je to vidět víc. Inu, začátečnická daň 😳 (a strhnout se to moc nedá, ani doříznout). Ale zase až tak křivý to snad není.😕

Teď ne napadlo, že bych mohl přihodit detail jedné deskové vady toho nátisku. Není to nic světobornýho, ale tak pro zajímavost ...

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
5. 12. 2013, 23:23

Hawidky by mohly být opravdu skoro všude trochu větší a ne až těsně k zoubkování, esteticky je to takto slabší. Také u dost celistvostí schází bližší popisy. I u známek mi přijde popisů také velmi málo. Jako by to říkalo nelepeno dle katalogu a znalosti žádné(a tak to přeci snad není).

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
5. 12. 2013, 23:46

Takže ta desková vada. Není to žádné div světa, jen přerušení kruhu nad I ve slově ROMANIA. Já to tam mám 2×, Dusbábek dokonce 4× (viz obrázek), jestli dobře vidím. Jsou i hezčí vady. Například převrácené S ve slově Segély nebo e ve slově bélyeg, ale to bohužel nemám čím dokladovat. Když to bylo ke koupi, neměl jsem na to (a to i přes relativně nižší cenu), a když jsem na to náhodou měl, nebylo to nabídkou. A navíc jsem to nikde v nabídce neviděl už hóóódně dlouhou dobu.

Obrázky:

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
6. 12. 2013, 00:03

Hawidky by mohly být opravdu skoro všude trochu větší a ne až těsně k zoubkování, esteticky je to takto slabší. Také u dost celistvostí schází bližší popisy. I u známek mi přijde popisů také velmi málo. Jako by to říkalo nelepeno dle katalogu a znalosti žádné(a tak to přeci snad není).

No jo, porád.😳
Co se týče těch popisů, předpokládám především u těch na 7., 8. a 15. listě, tak výtku beru, ale kam s ním? Dávat lístek "přes" mi přijde blbé (ale dá se to kdykoliv dodat) a na předchozím listě není místo, nebo by to prostě vypadalo divně (list 14).
Bližší popisy u známek jak? Jak někteří píší "Král Karel a královna Zita", "známky s přetiskem KŐZTÁRSASÁG" atd.? Jednak bych to pak musel dělat všude (dost nepraktické) a pak to snad každý vidí a ani s průsvitkou zde není problém (doplatní 50 f černé číslo mi zrovna chybí - s průsvitkou VI jich má být 16 nebo 15 kusů a s VIIa jeden arch). Možná u těch definitivních by se dal doplnit autor návrhu a velikosti archů, to je pravda. Ale jinak jsou ty nadpisy snad výstižné, nebo ne?

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
6. 12. 2013, 00:12

dělej jak chceš
celkově z toho mám občas docela dojem, že nám tu ukazuješ spíše sbírku co jsi dal na listy než exponát, ale třeba ostatní řeknou, že mám ten dojem jen já "škarohlíd"... 😕

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.