Ahoj,
Jsem filatelista-začátečník a prosím Vás o zodpovězení mých dotazů.Jestli tady už něco podobného je tak se omlouvám,ale nic jsem nenašel.
Když je známka i s razítkem,které stojí za zachování tak jak to udělat abych nemusel schovávat celý dopis/pohlednici?..prostě odstřihnout a schovat i s kusem papíru?!
Jaký je nejlepší způsob třídění známek v zásobníku?..Např : podle letopočtů,zemí,obrázků..?
Je dobré schovávat i celé dopisy/pohlednice nebo raději odstřihnout a oddělit jenom známku?
Tohle je možná blbá otázka 😃 ..Jak naložit se sbírkou?..schovat pro příští generace nebo raději počkat až jestli to bude mít nějakou cenu a pak prodat?
Děkuji za odpovědi a ještě jednou se omlouvám jestli to tady už někde bylo zodpovězeno.
Celistvost (tedy celý dopis nebo pohledníce) má vždy vyšší hodnotu než pouhý výstřižek; někdy i mnohonásobnou.
Možností je mnoho, každý si volí tu, která je mu nejbližší. Teritoriální filatelisté řadí známky podle jednotlivých států a v nich pak postupně podle data vydání (stejné řazeení jako v katalogu, nově vydané známky se přidají na konec ...). Námětoví filatelisté řadí známky podle námětu známky.
viz 1
To si nejdříve musíš odpovědět na otázku proč chceš vlastně sbírat.
Pokud chcete sbírat pro radost, tak si trochu ujasněte k jakému filatelistickému směru máte nejblíže. Zda určitý stát generálně, jeho určité časové období nebo náměty.
Po získání určitých zkušeností už Vás většinou začne lákat nějaká specializace. Než si člověk ujasní co chce vlastně sbírat, tak to někdy chvíli trvá. Rozhodně doporučuji nejdříve si o známkách něco přečíst. Třeba Svět Filatelie od Švarce nebo od Šrámka Filatelisté a filatelie. Obojí bývá dost často na prodej na Aukru za pár korun. Tam naleznete většinu informací a současně odpovědí.
Pokud chcete filatelii jako investici, tam si netroufám poradit a těžko Vám někdo poradí. Je to velmi ošemetné a individuální. I investice do rarit bývá problematická - viz Pošta československá 1919, tuším v roce 2005 vydražena u Klima za 2,5mil Kč a v r. 2006 u Feldmana ta samá známka za cca 1,5 mil. Kč (75.000CHF+provize dle tehdejšího kursu)
Dobře,popřemýšlím o tom 🙂
Děkuji za odpovědi.
Ahoj,
Tak mám ještě jeden dotaz.Psali jste že odlepená známka z pohlednice téměř ztrácí hodnotu.A mě zajímá čím to je?!..nedalo by se to například vyřešit nějakým opravdu šetrným odlepením nebo prostě platí pravidlo : odlepená známka - bezcenná známka?
Díky
To nikdo nepsal 🙂 .
Ještě jednou a polopatě - když vystřihneš nebo odlepíš známku z celistvosti, bude mít vždy menší hodnotu než celistvost. Někdy je cenový rozdíl nepatrný, jindy velký (záleží vždy na konkrétní známce i na konkrétní celistvosti).
Například když odlepíš běžnou 10 Kč známku z dopisu, její hodnota se téměř nezmění (tedy klesne jen nepatrně). Ale pokud bys třeba rozstříhal dopisy se známkami Hradčany, klesne hodnota známek oproti celým dopisům o desítky procent.
Dobře,děkuju.Teď už jsem to snad pochopil 😃
Tak se ozývám ještě jednou.Právě jsem našel známky,ale nevím z jaké země pocházejí a katalog bohužel nemám.
Nevíte co to může znamenat?
L.A.R - ?
Ajman State - ?
L.A.R. = Lybian Arab Republic
Ajman State = Ajman (jeden z arabských šejchátů, dnes součást Spojených Arabských Emirátů - mimochodem ty mají na známkách U.A.E. 🙂 )
Díky 🙂
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.