Zaregistrován
14. 9. 2008
to ohnutí snižuje cenu, tak 150 Kč by se za to dalo požadovat ...
Zaregistrován
20. 8. 2010
takže pokud mám ještě další B42, která má v prostředku přehyb (jinak též jako nová), tak její hodnota je ještě nižší?
předpokládám, že série E (jako nová, nepřeložená) bude mít ještě menší hodnotu?
Zaregistrován
27. 2. 2010
Série E může být jaká chce, ale teď má hodnotu 50Kč. S tou B42 máte pravdu - cenu těžko říct, protože v perfektním stavu jich je svým způsobem dost.
Zaregistrován
20. 8. 2010
Je možné někde bankovky ohodnotit? Určitě je lepší je vidět naživo než popisovat. Mám také 2000 Kč série B, 500 Kč série A, B, 20 Kč série A, B, 200 Kč série A (proužek bohužel pro mě s Kčs) ...
Podle scanu se mohou vypadat perfekně (a také některé jsou novéú, ale sberatěl vždy nějakou chybu najde (ohnutý roh, lehký překlad v půlce ...)
Zaregistrován
9. 3. 2010
martinma - presne tak. To slovo "jako" je na mieste len vtedy, keď chce niekto napísať, že bankovka je "jako " z tiskárny. Keď niekto napíše, že bankovka je jako nová - tak nová nie je.
Zaregistrován
20. 8. 2010
Pokud některé bankovky, které mám jdou číselně za sebou (konkrétně např. 20 Kč) a jsem "prvním" majitelem (po tiskárně, bance ..) tak je beru jako nové.
Právě proto zkouším zjistit jestli se dají nechat někdě ohodnotit naživo s tím.
Zaregistrován
9. 3. 2010
Aj bankovka, ktorá nebola nikdy v obehu môže byť poškodená nesprávnym uložením. Zberateľ si stav bankoviek určuje sám, ale je dôležité aby bol objektívny a sebakritický. Tu sa dajú pozrieť informácie k hodnoteniu kvality/zachovalosti bankoviek:
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/pojmy-a-zakladni-info-3636
Tu sú citáty z niektorých stránok:
UNC(N) – Obojstranne bezchybná banková kvalita, nebola v obehu
AU(0) – Bez ohybov, nepatrné poškodene.
XF(1) – Veľmi krásna, čistá, nepatrne preložená
VF(2) – krásna, preložená, menšie nečistoty, nenatrhnutá
Bankovky v horšom stave (AVF, F, VG, G) zaraďujem do ponuky len sporadicky
Značky + a – znamenajú lepšia, horšia
UNC (N) – obojstranne bezchybne zachovalý exemplár, nebola v obehu, bez akýchkoľvek ohybov, polámaných rohov, bez škvrn, nepoškodená.
AU (0) - nepatrné vady (napríklad polámané rohy), bez prehybov
XF (1) – veľmi krásna, čistá, nepoznateľne preložená (najviac 1x).
VF (2) – krásna, nepatrne preložená, najviac jeden ostrý prehyb v hlavnom smere, ďaľšie prehyby slabé. Olámané rohy menšiu nečistotu a nepatrné odretie sa dá tolerovať.
VG (3) – dobrá, priemerne zachovalá, prehyby v oboch smeroch, inak bez poškodenia, nenatrhnutá, priemerne pošpinená, v miestach prehybov slabo odretá, nie predretá
G (4) – menej zachovalá, silnejšie prekladaná, vydreté miesta v prehybe, silnejšie ušpinená, nepatrne nadtrhnutá, polámané, alebo čiastočne chýbajúce rohy, poškodená.
POOR (5) – veľmi špatná, silno preložená, silno znečistená, silno poškodená, nadtrhnutá, či dokonca pretrhnutá, odretá, chýbajúce časti a rohy.
N / UNC - Obojstranne bezvadný exemplár, bankovej kvality, nebol v obehu
0 / AU - Bez prehybov, nepatrné vady
1 / EF - Veľmi krásny, čistý, nepatrne preložený
2 / VF - Krásny, nepatrne preložený, najviac jeden ostrý prehyb, menšie poškodenie
rožkov, menšie nečistoty, nepredratý, nenadtrhnutý
3 - Dobrý, priemerná zachovalosť, prehyby v oboch smeroch, slabo odratý, slabo
znečistený, nepredretý, nenadtrhnutý
4 - Menej zachovalý, silno preložený, pošpinený, nepatrne nadtrhnutý, ulámané, či
čiastočne chýbajúce rohy
5 - veľmi špatný, silno prekladaný, znečistený, poškodený, roztrhnutý, odratý,
chýbajúce časti a rohy
A tu na Numpsziho stránke sú aj názorné obrázky:
http://numpszi.com/wp/?page_id=15
N UNC Uncirculate Oboustranně bezvadně zachovalý exemplář, dosud neobíhající, bez jakýchkoliv přehybů, ulámaných růžků, bez skvrn, nepošpiněný
0 AU Almost uncirculated Nepatrné vady (např. ulámané růžky) bez přehybů
1 XF Extremly fine Velmi krásný, čistý, neznatelně přeložený (nejvýš 1x)
2 VF Very fine Krásný, nepatrně přeložený, nejvýše jeden ostrý přehyb v hlavním směru, další přehyby slabé; olámané rohy, menší nečistotu i nepatrné odření lze tolerovat; neprodřený či jinak poškozený (natržení nebo nastřižení není přípustné)
3 VG Very good Dobrý, průměrně zachovalý, přehyby v obou směrech, jinak bez poškození, nenatržený, průměrně pošpiněný, v místech přehybů slabě odřený, nikoliv prodřený
4 G Good Méně zachovalý, silněji překládaný, vydřená místa v přehybu, silněji pošpiněný, nepatrně natržený, ulámané či částečně chybějící rohy, poškozený
5 POOR Ve velmi špatném stavu, silně překládaný, silně znečištěný, silně poškozený, natržený, či dokonce roztržený, odřený, chybějící části a rohy
Zaregistrován
9. 8. 2014
Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat kolik by měla cenu papírová padesátikoruna z roku 1997 v pěkným stavu. Klidně pošlu Fotku na mailovou adresu. Děkuji za odpověd🙂
Zaregistrován
6. 11. 2008
z oběhu nominál
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
3. 9. 2014
dobrý den. Mám 2 papírové padesátikoruny E 09808341 a E 68 346368 můžou mít nějakou cenu? Obě používané ve Vašem hodnocení pokud si dobře pamatuji cca G4 asi. Děkuji za odpověd.angel
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.