Víte co existuje vzácných ražeb, které se nechají koupit za vcelku solidní peníz, srovnatelný s nákupy některých komerčních ražeb, kterých je dostatek, jejich cena je držená cenou zlata a podporovaná nákupy velké skupiny starších lidí, kteří se pohybují v zažitých kolejích kompletnosti našich minci?
Chápu, že na kupování mincí vydávaných v současné době nepotřebujeme znalosti, ale tím na druhé straně přicházíme o krásu sběratelského života, která se nedá srovnat s kupováním mincí, jako housek na krámě.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Evropa1: Já v podstatě zastávám názor Nofuture101, nicméně jsem velmi rád, za Váš názor, protože není nikdy na škodu seznámit se s názory větších či menších odpůrců daného sběratelského zájmu.
Klasickou numismatiku obdivuji, líbí se mi a mnohokrát jsem měl nutkání začít sbírat středověk (líbí se mi groše), ale bojím se momentu, kdy by se mi do sbírky začali vkrádat padělky viz jak je uvedeno výše v příspěvku 57.
Řekl bych, že sběratelská cena u mincí nemusí být nutně ovlivněna jen stářím a tím, zda byly určeny do oběhu či nikoliv...i pamětní mince (PM) mají svoji sběratelskou cenu.
Osobně si myslím, že výhodou PM oproti klasickým je vyšší likvidita a vyšší šance na ziskový prodej. Asi nebude lehké prodat drahé kusy klasiky bez certifikátu. Když dnes koupím groš za 35.000 Kč, za dva-tři roky ho asi příliš dráž neprodám (nemyslim teď spekulaci, ale životní situaci, která donutí člověka pustit nějaké kusy ze sbírky). Samozřejmě výhodou PM je i to, že dávají prostor ke spekulaci - ta právě mnoha sběratelům umožňuje dosáhnout na další dražší položky do sbírky.
Cena zlata? Samozřejmě, když se velmi propadne, utrpí i PM, ale díky finačnímu systému, který je zde vytvořen, toto příliš nehrozí, spíš naopak.
Nofuture101: napiš mi prosím na mail: ftor@seznam.cz, díky.

Já zde nechci působit jako odpůrce něčeho, ale chci seznamovat některé sběratele nových mincí se sběratelstvím klasickým, odehrávající se na úplně jiných pohnutkách, které musí obsahovat určité náležitosti, jako jsou vědomosti o naší historii, monetárních systémech, ražbě jednotlivých mincích, následně znalosti sběratelského trhu, vzácnosti jednotlivých mincí, cenách, kontaktech a dalších a dalších větších, či menších náležitostech, které nás dokáží velmi smysluplnně zaměstnat.
Sbíráním PM o toto všechno přicházíme, protože se nejedná o sběratelskou činnost v tom hezkém a klasickém stylu, ale jde pouze o shromažďování něčeho, co může mít každý. Sběratelství je o velkém štěstí, kdy musíme být ve správnou chvíli, na správném místě. Pokud nám postačí pouze vstupenka v podobě finanční částky a trocha času, pak se dostáváme na stejnou úroveň, jako při kupování spotřebního zboží.
Jak sleduji, zastánci PM se stále pohybují v obchodním kruhu, ale znovu opakuji sběratelství má úplně jinou dimenzi, kde naše vnitřní uspokojení hraje primární roly. Žívot není pouze o počítání peněz a každý koníček musí být od těchto hledisek částečně odproštěn. Samozřejmě nemůžeme kupovat za neodpovídající ceny, ale na druhé straně to neděláme ani pro zisk. Tak se chovají obchodníci a ti schopní dokáží vydělat téměř na všem, ať se bude jednat o sběratelské, tak paměťní mince. Proto si musí každý uvědomit, co od sbírání, nebo shromažďování mincí očekává.
Padla zde odpověď na dobrou likviditu PM oproti klasickým. Podle mého názoru to je určitě v oblasti sběratelských ražeb a navíc v pěkné zachovalosti, omyl, protože náklady naších PM jsou velmi vysoké, ale výskyt sběratelských mincí je v dnešní době velmi omezený. Asi nebude problém za pár dní sehnat některou pamětní minci, protože to je pouze otázka peněz a jeden výlet například do Prahy. Na druhou stranu každý sběratel dnes ví, že většinu mincí, které poptává, nebude snadné sehnat, protože je sbírá další spousta jiných sběratelů. Z toho plyne, že pokud by se tyto mince objevily na trhu, okamžitě by byly pryč. Mezi sběrateli existují chyběnky, některé mince ze sbírek jsou na dlouhou dobu dopředu zamluvené. Pak stačí zvednout telefon a mince je během pát vteřin prodaná.
Za svoji životní etapu jsem zažil mnoho cenových výkyvů, tedy i u pamětních mincí. Pamatuji si jaká byla scháňka po pamětních stříbrných mincích, kolik stály a dnes o ně není žádný zájem a prodávají se za nominál. Pamatuji si kolik stála sada dukátů Karla IV, aby po dvaceti letech stála polovinu atd. Tyto ceny vždy bude držet pouze z velké části cena zlata a jeho výkyvy budou vždy tím hlavním hlediskem na cenovou politiku trhu.
Podívejte se co je na trhu PM, ale pokud vám dám seznam mé poptávky historických mincí, pak jich většinu nebudete mít šanci získat a v tom je ten hlavní rozdíl.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Jedinec jako možný sběratel čehokoliv má při budování sbírky své jedinečné preference - někdo má zálibu v obyčejných takřka bezcenných běžných mincí, druhý v mincích perfektní zachovalosti spolu s jejich historickými souvislostmi, no a další třeba ve sbírání nebo jen hromadění pamětních mincí u kterých předpokládá jejich budoucí ziskové zpeněžení či jen dočasné uložení volných peněz. Čas této činnosti věnovaný pak považuje jako uspokojující, účelně strávený a obohacující jeho ducha. Volné peníze lze uložit různým způsobem, sbírání hodnotných mincí v současné době a celkové situaci v tomto státu je jedním z možných.

Ohľadne nákupu zlatých mincí; novodobé ražby ja osobne by som neinvestoval , povačšine hodne nadhodnotená cena zlata , a málo ktorá zlatá minca sa časom zhodnotí .
Pokiaľ kúpiť zlatú mincu tak originál dobovú, keď investovať do zlata , odporúčam zlaté tehličky tie sa razia rôzne váhy od 1 gr. až po kilové , kto má viac volného kapitálu tak kúpiť bankovú tehlu prípadne prút.
Neodporúčam nakupovať zlaté certifikáty , ohromne predražená investícia , teda na Slovenku určite.
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Nofuture101: Bulu mám od pondělí, a naprosto souhlasim, zbytečně volnýho místa - trochu mi to připomíná pojetí Mlýnu v Ruprechtově...porovnávat s Karlem IV asi nemá cenu...
Pamětní Au mince se zhodnocují...pamatuji když jsem kupoval Pivovar (KPTD) za asi 6.800 a teď se obchoduje tak 8.8-9.000.
Most v Písku po roce zhodnocení více než 100% (tržní cena 29-30.000)
V tomle opravdu nevidim problém, samozřejmě nesmí čověk kupovat když je cena vyšroubovaná chvilkovým zkratem nahoru. Pokud koupím za emisi ČNB, nevim co by se muselo stát abych prodělal (cena Au jen tak dolu nepujde)
Oni moderní pamětní mince potřebují jen čas, jsou moc mladý...a to že nebyly určeny pro peněžní oběh, co na tom? Staré medaile taky nebyly...

Nechápu proč investovat do zlata v podobě zlatých cikliček a né mincí.Uncová cihlička stojí 35500Kč,Bula BK 34700,PP 35100Kč.A i když je náklad velký pořád je omezený a mince je určitě hezčí.
Nechápu tvrzení,že málo která zlatá mince se časem zhodnotí.Od roku 1996neexistuje žádná zlatá mince,která by se nezhodnotila.A když vezmu Losiny,Klementinum,Ševčín,Most v Písku, most ve Stříbře, tak vše se znodnotilo mnohem víc než jen o cenu zlata.
Souhlas,že do starších zlatých mincí to může být ještě lepší, ale jak již jsem již psal má to svá rizika.

pri svojom tvrdeni mas urcite vyratanu aj inflaciu od roku 1996 a zmenu ceny zlata ... 😁
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.