Dokonce se mi ji podařilo vygooglit:
http://en.numista.com/catalogue/pieces22608.mobile.html
ale koukám, že tahle je dost ohmataná, tak asi ji používali běžně😮(

ešte by som doplnil že takéto mince sa označujú ako "prooflike"

krucinál hoši, děkuji za školení chemie, ale napište mi to jak pro obyčejného blbce - značek je moc a polovina mi nic neříká. Napište mi - nedávej chlórové tablety, co máš do bazénu, vedle trezoru, nebo se neošetřuj jódovou tinkturou, když se hrabeš v mincích, nebo tak něco. Prostě na co mám dát pozor, abych sbírku (Au , Ag) neohrožoval něčím, co se doma běžně používá a co by mě nemuselo napadnout.

Ideální je vzduchotěsný trezor umístěný v absolutně čisté místnosti - něco jako provoz pro výrobu waferů.
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

Jestli jsou Tvé mince z ryzího Au pak nebezpečí zřejmě nehrozí...u starších mincí, obsahují-li měď nebo stříbro (případně kontaminace povrchu stříbrnými částicemi) tak co mělo "vykvést" ve formě "zlaté krve" už zřejmě tak učinilo...co je čisté, zůstane i nadále - Au je inertní.
Problém je stříbro...je-li bk, nechal bych tomu volný průběh a v případě proof bych byl na pozoru...ale jak píše Gorila, umístěním mincí v čistém prostředí, bez velkých výkyvů teplot a vlhkosti - ideální je suché prostředí - lze rizika vzniku nežádoucí patiny na povrchu Ag proof mincí výrazně eliminovat.

tak sbírej most v Písku ve stříbře, těch je méně...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.