nerva81:
Au mince, jsou-li z čistého, nikoliv dukátového, zlata a bez přítomnosti Ag nanočástic, tak nemění barvu povrchu. Au je inertní...to co vnímáme jako "zlatou krev" způsobují nejčastěji sulfidy stříbra v tloušťce nanometrů, která, čím je tlustší, tím je náběh zabarvení intenzivnější. Pokud je Au mince vyražena aniž by došlo ke kontaminaci jejího povrchu, zůstane povrch beze změny.
Ag mince - tam je povrch díky reaktivitě Ag náchylný a v čase dochází k jeho oxidaci - hnědavé tóny až po černé. Naopak, bílé tečky na povrchu proof mincí jsou způsobeny pravděpodobně AgCl (chlorid stříbra).

Pokud Ag mince změní barvu, rozhodně to není díky oxidaci ale jde o sloučeniny Ag s I,F,Br nebo Cl.
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

Oxidace je děj, kdy atom přechází z nižšího oxidačního stavu do vyššího...tedy Ag mince, kde Ag je v oxidačním stavu 0 (čisté stříbro, kov), přejde reakcí s halogenidy (F, Cl, Br, I) do vyššího oxidačního stupně Ag 1+...stříbro odevzdá jeden elektron příslušnému prvku tedy např. I, Cl, S, O a tento prvek tedy elektronově zaujímá a nebo se blíží konfiguraci vzácného plynu, který mu je nejblíže v periodické tabulce a proto vzniklá patina, ať už je tvořena AgI, AgCl, Ag2S atd je termodynamicky stabilnější než samotný Ag povrch mince...a to je hnací síla děje, který nám na povrchu mince tvoří patinu.
Oxidace tedy neznamená děj, nutně spojený s kyslíkem, ale většina lidí to má takto spojeno...
Vždycky jsem si myslel, že patinu na Ag minci tvoří především sulfid stříbra nebo příslušný oxid, hydroxid, uhličitan atd...ale jak se v patině objeví např. I, Br, F? Ještě bych pochopil, že když bude mince v mokré půdě, taky tyto prvky tam mohou být přítomny, tak to pak jo...ale mince v kapsli se tímto těžko kontaminuje...

Kleehe napsal/a:
Oxidace tedy neznamená děj, nutně spojený s kyslíkem, ale většina lidí to má takto spojeno...
No jo no, jsem chemikářku moc nepotěšila když jsem skončila předposlední na KCHO.
Tak jak se na Ag mincích krom S vzal i Cl? Vzdušná kontaminace - ty kapsle nejsou vzduchotěsné. A co s týče jódu - jaká je pravděpodobnost že si nějaké dítě začne hrát s jodovou tinkturou nad tvojí sbírkou Ag mincí?
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

z toho si nic nedělej😎 chemie je krásná, ale komplikovaná věda...
Cl (ve formě chloridů) je obsažen ve vodě, vzdušné vlhkosti, potu a pokud někdo otevře kapsli může právě dojít ke kontaminaci vlhkostí, prsknutím atd ve formě mikroskopické kapičky, která na minci na lesklé proof plošce udělá matné bílé kolečko...to že to je AgCl píšu ve smyslu "pravděpodobně".
Už několikrát jsem viděl v aukcích popis: ražba v kvalitě proof a jednalo o R-U mince Franze Josefa...to je proof jakej známe dnes?

Pokud bylo precisně vyrobené razidlo, jednalo o jednu z prvních mincí a ta nebyla ani chvíli v oběhu, pak jí může připomínat, protože má zrcadlové plochy a matované plastiky.
Například mince FJI se v těchto stavech nechají občas objevit.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Aha, já si řikal, jaký význam by to mělo, když byly mince raženy pro oběh...takže cena pak takovéto mince bude velmi vysoká? Když beru v úvahu že po každém rázu dochází k "opotřebení" razidla a prqavděpodobnost, že mince nepujde do oběhu?
Existují staré mince, řekněme 19. století co byly raženy jako pamětní kde to, že pujdou do oběhu, nebylo prioritní? R-U mince nedělám, takse v nich příliš nevyznám, ale zahlédl jsem aukce např. minci Franze Josefa - Kutná hora asi za 75tis, pak nějakou k otevření jakéhosi kanálu atd...všechny byly vysoce ohodnocovány a trochu jsem z nich měl pocit, že jsou to vpodstatě pamětní mince, akorát byly asi myšleny i pro oběh?
Jen by mě zajímalo, kam sahá historie pamětních mincí...

Kleehe napsal/a:
...
Jen by mě zajímalo, kam sahá historie pamětních mincí...
to je spíše otázka definice pojmu "pamětní mince"... 😁
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

No právě, mám doma pár mincí a mezi nimi je Ag mince 1766 na níž je Josef II a vzadu pohled na Regensburg a je tak krásně zachovalá, že si řikám, zda vůbec byla určena do oběhu a proč by u oběhové mince si dávali tolik práce a vyráběli raznici s rytinou města...tak si řikám, zda právě nesloužila spíš jako pamětní mince.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.