V družicích se taky nějaké najde a dost zlata se přece spotřebuje na pozlacování čehokoliv. I když to jsou jen zlaté fólie o síle atomu, tak při tom celkovém množství věcí k pozlacení (při renovacích) to nějaké kilo ročně rozhodně je. Spíš v tunách, teda.

vcera som len tak v obchode otvoril casopis Epocha a pisali tam , ze doteraz vytazene zlato by naplnilo len dva olympijske bazeny.. a este tam bolo nieco v tom zmysle ze za rok sa ziska recyklaciou (tusim mobilov) v cesku 300 kilo zlata 150 kg platiny?paladia? atd ... zaujimave ,ci je to pravda neviem🙂
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

moze to byt!
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články

Četl jsem, že asi 80% Au použitého v průmyslu, se daří recyklovat, ostatní je rozptýleno, smícháno s jiným odpadem a jeho znovunabytí by bylo příliš komplikované a drahé...takže Au se pomalounku ztrácí...další těžba Au je samožřejmě možná, ale je nákladnější. Není tedy velký důvod, proč Au nevěřit...a pokud člověk spojí tuto důvěru s mincemi, tak právě Au pamětní mince jsou velmi vhodným prostředkem jak uložit část peněz a navíc dávají prostor i ke sběratelským aktivitám.
Bard: zdravím! máš pravdu, ono nasbírat ČR ve zlatě není vůbec snadné...i když teď toho člověk ještě celkem dost sežene, ale to nebude trvat pořád, ale jsou věci, jako třeba Karel IV co nekoupíš...prostě nejsou
Jsem zvědav jak v proofu ztvární Věrozvěsty, je tam přeci jen zapuštěné písmo, tak co bude mat a lesk?

Kleehe: Sbírat ČR Ag nebo Au je opravdu jen o tom, obejít několik obchodníků a zaplatit. Takže pokud máš peníze, tak za 6-12 měsíců max. 18 to máš komplet, když "na to máš". Nejde tedy o sbírání, ale pouze o schopnost zaplatit. 🙄
Naopak u starých sběratelských mincí to takto vůbec nefunguje a je mnoho věcí i střední cenové kategorie, co se ukáže v průměrném stavu tak jednou za 5-10-20 let a vzácné věci i za déle. Je tam třeba dost znát, mít štěstí a až pak jsou to finance. 🙂
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Prostě každý, kdo bude mít peníze, ten má možnost si PM pořídit kompletní. Nic jiného než finance nepotřebuje.
Kdo sbírá sběratelské ražby a bude mít na ně dostatek peněz, ten ve většině případů bude marně chodit po všech sběratelských akcích a nebude mít nejmenší šanci je získat. Tento člověk bude samozřejmě potřebovat také hodně peněz, ale ještě více štěstí, kontaktů, vědomostí atd.
Jak sleduji život v numismatických obchodech, poměrně dost lidí chodí zlaté PM nabízet a bohužel v hodně případech je obchodníci odmítají, jako nezajímavé zboží. Naopak vzácná historická mince je mezinárodně poptávaná komodita.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Co jsou to "staré sběratelské" mince? Pokud se bavíme o mincích staršího data vydání (tomuto pojmu rozumím) nejsou to náhodou ty, u kterých stačí obejít pár aukcí a mít dost peněz na zaplacení?
Frustrace osazenstva zdejšího fóra z toho, že jsou lidé kteří kupují mince ČNB, a nazývají tyuto činnost sběratelstvím a sebe sběrateli je vskutku veliká. Doporučoval bych založit třeba Řád pravých sběratelů, možná by to pomohlo.😉
Spořiti se dá i z mála, jen začni a vytrvej!

Krtek napsal/a:
Co jsou to "staré sběratelské" mince? Pokud se bavíme o mincích staršího data vydání (tomuto pojmu rozumím) nejsou to náhodou ty, u kterých stačí obejít pár aukcí a mít dost peněz na zaplacení?
Jsou sice většínou staršího data, ale jak jsem psal peníze jsou pro jejich získání až cca na třetím místě a už vůbec nejsou na trhu kdykoliv má jen někdo peníze, jako je tomu u mincí ČR apod.
Naopak, pokud Tě tento názor mnoha lidí flustruje, nikdo Tě sem nenutí chodit či něco psát... 😐
Kupovat si můžeš přece co chceš (Tvé peníze, Tvá věc), ale nazývat to sběratelstvím nebo dokonce numismatikou je již hodně "odvážná" věc. Ono fajfkovat nákupy do brožurky od Novotného nebo tabulky je činnost opravdu velmi náročná (jistě i na znalosti). 😲
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Ach tak, takže jsem se svým návrhem o krok pozadu ... dokonce toto fórum je fórem pravých sběratelů ...
Tak ještě k těm sběratelským mincím ... Z mého pohledu nové řažby nenaplňují pouze jeden atribut který mají ostatní mince a to je zda jsou určeny k oběhu nebo ne. V tomto bodě se můžeme přít zda jde o mince nebo poněkud opovržlivě řečeno upomínkové předměty (nevím proč zrovna "upomínkové" a ne třeba "sběratelské").
To že něco je sběratelské, předpokládám, vychází z faktu, že někdo je ochoten tu věc kupovat/investova/sbírat/shromažďovat pouze ze snahy ji mít bez ohledu na její skutečné užití. Moc nerozumím tomu, v čem se staré mince a nové mínce v tomto ohledu liší.
Spořiti se dá i z mála, jen začni a vytrvej!
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.