Pokud se jednaloo medaile, tak tam se ani nedivým. Moderní medaile mají oproti moderním pamětním mincím (PM) několik nevýhod:
Nejsou nikde v katalogu (ikdyž teď si mincovna vydala svůj katalog)
Jsou to soukromé ražby
Nejsou oproštěny od DPH (tedy na hmotnost nesrovnatelně dražší, než nové PM)
Samozřejmě, náklad nových PM je vysoký, co není u sběratelů a případně příležitostných investorů (běžný člověk co chce jen uložit peníze), tak je u spekulantů...v průběhu let to postupně odkoupí dvě výše zmíněné skupiny, což v závislosti na nákladu je pouze otázkou času...a protože filatelie mě naučila trpělivosti...jsem přesvědčen, že nákup Au pamětních mincí za cenu emisní nebo blízkou se vyplatí - když se na to budeme dívat z pohledu investora....ne sběratele, pro něj je cena mnohem více relativní pojem, kolikrát i katalogový údaj mu je lhostejný když jde o nákup kusu, na který dlouho čeká.
Myslíš mediální propagaci někde na čt 24 týkající se Buly? Tak to bylo poprvé co jsem se o něčem takovém doslechl - ani jsem to osobně neviděl.

Tak tady se nám to rozjelo!
Samozřejmě,že Kleehe má pravdu.To,že PM nejsou mince, že neprošly oběhem a podobné názory.
Za prvé jsme v sekci PM.Já taky nepíšu v sekci Pražské groše, že kdo je sbírá je chudák. Za druhé ČS dukáty taky neprošly oběhem a myslím,že jejich sběratelská hodnota je tam kde je.Za 100 let se uvidí kde je pravda.
Myslím, že ani o medaily např.Dokončení stavby velechrámu sv.Víta, že je sběratelsky nezajímavá nikdo neřekne?Neprošla oběhem, ale jak je vidět, tak o ni zájem bude.
A kde jsou ty pamětní mince, když je náklad 15000Ks.Tak já Vám to povím.Padlo tu,že je 3-5 tisíc sběratelů.
i kdyby jich bylo mít,tak je to úplně jedno,protože většina mincí je u obyčejných lidí, kteří nevěří bankám, státu apod.Jen u mě v prácí jsou tři lidé,kteří si každý bere od každé mince 3Ks.A to nejsou žádní spekulanti.Mince schovávají a prý je to spoření pro děti.A pak si ještě minci nechávají pro sebe na důchod.
A to jsou lidé,kteří ty mince neprodají 20-30let,tak jestli tyhle chcete nazívat spekulanty?
Samozřejmě že se může stát, že se situace uklidní a zlato půjde dolů, ale sám tomu nevěřím.Jen se koukněte co se ve světě děje.
Každému je jasné,že když si koupí Krásnou starou minci s minimálním nákladen, tak ji kdykoliv prodá, ale problém je tu minci ted koupit.A když, tak zakolik.Nikdy nebudu ten kdo všechny zájemce přeplatí.Mince,které se ukáže na trhu jednou za 1-5 let je prostě pro mě nedosažitená, ale mince z ČNB si prostě objednám a mám jistotu,že jí dostanu.
Samozřejmě chci mít ve sbírce číslovaný jednodukát 1923(pokud možno č.1) a vím,že když ho dnes koupím za 350tisíc, tak za rok bude stát asi víc, ale na to prostě nemám.

Cislo 1 dostal od mincovny president T.G.Masaryk a ten ho pote venoval Narodnimu muzeu v Praze.

Už jsem to tu v minulosti psal v různých tématech několikrát, smaž si reklamu na komerční obchodní stránku v zápatí a vše bude OK. Pokud máš zájem o její umístění, domluv se s majitelem stránky, za jakých podmínek Ti tuto komerční reklamu umožní. Jinak otevřeně říkám budu mazat...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

tím že je tento dukát očíslovaný a existuje jenom jedno číslo "1" tak ho muzeum těžko prodá, a v případě jeho náhodného "zmizení" by byl neprodejný.
Je fakt,že dost lidí kupuje PM pro sebe jako možnou alternativu přilepšení k budoucímu důchodu - i s vědomím, že cena kovu v minci obsažená může v čase klesnout, ostatně i hodnota peněz ztrácí každoroční inflací. Sbírat PM je podstatně jednodušší než sbírat au/ag-ražby středověku (nebo habsburského soustátí,antiky atp) kde jsou potřeba znalosti a sledovat dražby/trh/padělky atd. ale také třeba i rozchvácené depoty, kdy náhodný nález většího množství stejných vzácných ražeb může hodnotu stávajících ve sbírkách ojedinělých mincí podstatně snížit.

Kdyby tato teoretická možnost nastala, pak bych chtěl ten cirkus vidět a cenu taky. Bylo by to divadlo, které by stálo za to zhlédnout, protože by se ho účastnili, jak sběratelé, tak snobové, tak třeba i některé instituce. Přidaná hodnota čísla a bývalého majitele by ho zaručila.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Jen tak mimochodem - ja nekritizoval samotne pametni mince, ja kritizoval jejich vzhled a ze sberatelskeho hlediska naklad, ktery se mi zda prilis veliky. Sam nekolik pametnich minci mam, i kdyz starsich a stribrnych a koupil jsem si je jen kvuli tomu, ze vypadaji dobre.
Ta medialni masaz tu je, i kdyz neprimo - porad se nekde informuje o tom, jak roste cena zlata a jak trha rekordy.
Chapu, ze PM se delaji v posledni dobe dost pro obycejne lidi (takze nejsou pametni, ale ryze radoby investicni), ale je otazka, jak moc dobra investice to je. Ted urcite dobre a mozna dalsi 2-4 roky take, ale vzhledem k rustu ceny zlata v dusledku nejistoty na trzich to ma i dalsi dusledek - zacina se ve velkem zlato tezit a do samotne tezby jdou velike investice. Zajimalo by me, jestli jsou nekde studie, co to udela v dlouhodobem horizontu s cenou zlata, kdyz se bude v naslednych letech tezit o XX% zlata vice.
A jeste jak je to v praxi (par takovych pripadu znam z okoli, takze takovych lidi bude asi docela dost) - babicka a dedecek koupi investicni minci 12letemu diteti za 10% nad cenou kovu. On v 18 ji proda prekupnikovi ci v zastavarne nekde 30% pod cenou kovu. Takze rozdil je 40 % plus se musi zapocitat inflace, takze pro odhad dam odhad inflace na pristi rok 2.5% * 6 = 15%. Vysledna ztrata na minci je teda 55%, neboli pokud zlato nevzroste o 55% behem 6 let, je to dost spatna investine. Drsne, co? Samozrejme ze urcite procento lidi si minci bude drzet 20+ let, ale tam jsou propocty podobne (vetsi zasah inflace). Tito lide by na minci ale uz vydelali podstatne vice, kdyby jeji naklad misto 20.000 kusu byl jen 2.000 kusu, tam by se najednou projevovalo zhodnoceni sberatelske.
A posledni poznamka - co to udela s cenou zlata, kdyz ted vsichni v dusledku rustu ceny zlata zlato kupuji (myslim ty babicky a dedecky vnoucatum) a za 5-15 let se oni budou chtit zlata zbavit? Docela zajimave tema na vyzkum🙂
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.