Moderátoři: smith, Misak33, Guldiner

Filozof

Uživatel

Zaregistrován
19. 1. 2015

#341 - 24. 6. 2015, 22:14
Filosofe, myslím, že jsi zbytečně vztahovačný. Petr to jistě nemyslel tak, jak to pociťuješ. Chtělo by to trochu pokory a nevyžadovat hned všechny informace najednou. Já jsem začal budovat sbírku doslova na zelené louce, nemaje nikoho, kdo by mi radil a internet jsem tehdy ještě neměl. A taky jsem se několikrát spálil, jako většina začátečníků. Teprve až časem člověk začne rozpoznávat falza od pohledu, poté, co má už něco nakoukáno. Je nesmysl učit se falza nazpaměť, lepší je přijít na to, jak jich většinu rozpoznat sám (aspoň pro mě). Zároveň přijdeš na to, jak určovat zachovalost mincí, že ražební lesk není o tom vyčistit minci na kov a že minci, kterou jsi měl jako začátečník za poklad, se později budeš snažit vyměnit za lepší, protože ti mezi pěknými mincemi trčí jako kolozub. Jinak co se týče literatury, na začátečníka ji máš až hodně bohatou, já si hodně dlouho vystačil s použitým katalogem od Novotnýho😁

Moc jsem nepochopil, co mi vlastně chceš říct. Nikdy jsem nevyžadoval všechny informace najednou - je to i logický nesmysl. A popkud můžu, věnuju do toho spoustu času sám - několik tisíc hodin za poslední 3 roky. Jen jsem si dovolil se ohradit proti větě, že je cosi snadné ... snažil jsem se ukázat, že není. Pokud se mi nepovedlo, je to mojí neobratností, nikoliv meritem věci. A znova opakuji, že je jasné, že shánění materiálu atd. bylo bez internetu těžší. Sbíral jsem mince už v 80tých letech - tak vím, o čem mluvím.
O ražebním lesku, zachovalosti, možnostech sbírání, poměrech na Aukru, cenách a zkušenostech jsem nejen už sesbíral něco informací a přečetl pár řádků, ale i napsal ca 20 stran - jako rady pro ještě větší začátečníky. Já totiž nerad kecám, spíš se snažím studovat a tvořit. Nejen v mincích, ale i jinde.
Ale falsa - to je jiný problém a o tom opakovaně mluvím. Tady sebrat zkušenosti bez přímého osahání je nepoměrně těžší. Už jen fotek fals a kopií mám stažených asi 100 - a věř, že učit se podle nich je fakt těžké. A nakupovat je jen proto, abych je mohl lépe porovnat??

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován
26. 7. 2007

#342 - 24. 6. 2015, 22:23

Filozof - kazdy ta tu uz prekukol aky si trapny 😆

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Filozof

Uživatel

Zaregistrován
19. 1. 2015

#343 - 24. 6. 2015, 22:28
Filozofe, Filozofe, máš krátkou paměť, na tvé přání jsem ti měl vydražit několik zlatníků na naší aukci v HK, zůstal jsem tam kvůli tomu o dvě hodiny déle, bohužel šly ceny u všech mincí nad tebou požadované dvě stovky. No přeci jen to většinou byly mince v rl. Takže vím jak to s placením u tebe je.....Je mi to jedno, ale to tvoje věčné skuhrání je unavující, zvlášť když víme, že neděláš nikde tady v Kolbence.....

Víš, Petře, jsou i důležitější věci, než mince. Třeba se chovat slušně neponižovat, nevytahovat se a být slušný a nezákeřný člověk. Například nepsat domněnky o tom, jak kdo kde dupe. Debata, kde se toto vytahuje, končívá osobními útoky, nenávistí a podobně. I tady musím opakovat, že toto není můj svět. Neumím se v něm pohybovat, ale také nechci. Proto mne, prosím, z něj vynech. Děkuji.

A pokud jde o aukci v HK - nevím, kdo tu má krátkou paměť. Jasně jsem psal, že "koukám, že tyto mince chodí většinou za vyvolávačku nebo vůbec, protože jsou běžné a každý je má..." - což byl důvod, pro který jsem neviděl potřebu Tě prosit o nějaké dlouhé aukce. Myslel jsem, že půjde o pár minut plác - vyvolávačka - jede se domů. Že se pak ukázalo, že tentokrát je vše jinak jsem nemohl vědět napřed.

Kdybych tušil, že mince pojedou někam nhoru, nikdy bych to po Tobě nežádal. Už proto ne, že není na Tobě, aby ses rozhodoval, kam ža chci zajít.
Teď jsi mi poprvé napsal, že to trvalo dlouho a ještě žes tam - jen kvůli mně - byl dlouho. COž mne velice mrzí a za způsobené potíže se upřímně omlouvám. Nikdy bych to po Tobě nechtěl, kdybych věděl, že Tě to zdrží jen 20 minut. Celé to bylo tedy dáno mojí neschopností odhadnout vývoj na aukci. Proto je jakákolic kritika vůči mně - jako neznalému začátečníkovi oprávněná. Ale cokoliv o snaze šetřit už nikoliiv. Opakuji, že to už spíš kritika za blbost, že občas platím moc. A tuším, že jeden z Vás zde by mohl vyprávět - nechal jsem u něj (na mne) opravdu hodně peněz. A když řekl, že s cenou nemůže hnout, že mince jsou pěkné a chce za ně tolik, nedebatil jsem, na co jsem měl, jsem si vybral a myslím, že o mne opravdu nemohl říci, že bych se rozpakoval platit. (Samozřejmě ve svých měřítkách - pokud se někdo pohybuje ve stovkách tisíc, může mu to přijít málo, ale to už je dáno mým omezením, nikoliv neochotou.)

Poznámku o skuhrání a Kolbence mohu opět jen přejít. Nerozumím jí, s podobnými útoky se kolem sebe nesetkávám a nevím, jak na ně reagovat. Opravdu nevím, co některé z Vás vede ke spekulacím o tom, kolik druzí vydělávají a kde. Ve slušné společnosti se to opravdu nedělá- To je dobrá rada pro Tebe (až třeba pojedeš někdy na západ.)

Přese všechny útoky a ironii Ti za minuké děkuji a znovu se omlouvám za ztracený čas - pokud bude možno se Ti nějak revanšovat, rád to udělám.

Filozof

Uživatel

Zaregistrován
19. 1. 2015

#344 - 24. 6. 2015, 22:36

Mimochodem - musím přemýšlet o tom, jaká máte životní zkušenosti, když opakovaně odvozujete, že v Bázlu "nadskakuji" či se rozčiluji. Nějak nemohu přijít na to, proč by se měl někdo kvůli mincím rozčilovat - nebo kvůli nějakému nepochopení na netu. Musíte mít asi těžší život než já, obklopeni neustále se rozčilujícími lidmi kvůli prkotinám.
Ale jistě může být chyba i na mí straně. S dovolením píšu vždy co si myslím - na rovinu a bez vytáček - a nějak to neumím třeba správně podat. Proto vězte - koho to opravdu zajímá - že mne dosud ani ve snu nenapadlo, že bych se mohl v debatě kolem mincí vzrušit či dokonce rozčilovat. Možná i proto, že mám asi větší zkušenosti z internetových debat, než mnozí z Vás a opravdu není na prvních příčkách žebříčku mých hodnot to, jak působím, nebo jak mne kdo hodnotí.
A pokud někdo doufal, že se rozčiluji a měl z toho radost, tak se omlouvám, že mu ji kazím.

Mimochodem - oni filozofové se rozčilují poměrně málo obecně. Vidíme (a silně vnímáme) kolem sebe tolik utrpení a zla, že rozčilovat se kvůli nějakým debatám ... to se prostě neslučuje. A doporučuji na to koukat podobně. Za rok či deset může být Evropa vzhůru nohama a my všichni nemusíme mít co jíst a budeme si tu povídat něco o vyskakování kvůli pár mincím? Vezměte rozum do hrsti a trochu nadhledu... děkuji.

Filozof

Uživatel

Zaregistrován
19. 1. 2015

#345 - 24. 6. 2015, 22:41
Ono treba úprimne povedať, že Filozof nemusí byť vo svojej podstate zlý človek. Možno pri osobnom stretnutí by si s ním človek fajn pokecal. Takto cez internetovú komunikáciu je to podstatne iné. Mne ale niekedy jeho jednanie tu na fóre pripomína chrobáka Truhlíka zo známej rozprávky Ferda Mravec. Namiesto truhlíkovskej hlášky .... ,,všetko viem, všade som bol, všetko poznám"..., by sa hodilo ... ,,všetko chcem ihneď, všetko chcem vedieť ihneď , všade chcem byť, všetko poznám najlepšie ja sám"... a keď mi to Vy ostatní tu na fóre neumožníte, mne sa neprispôsobíte a neprezradíte čo chcem vedieť okamžite, to Vám len ukážem !!! Filozof možno bude dupať ešte viac ak si prečíta môj odkaz vo vlákne Máte radi hudbu? Bohužiaľ on dokáže vyprovokovať človeka takým zvláštnym spôsobom, občas až nezrozumiteľným na prvý krát. Teda aj ja som sa snažil mu takto nie priamo vulgárne odpovedať. Dvojzmyselnosť tam pravda nájde každý. No hovorím, že určite by som mu kúpil pivo a pokecal s ním pri vzájomnom stretnutí. Myslím, že zážitok by sme mali z toho obaja. 😃 😆 😁 😁 😁 😁 😁 😁 😁 😁😁

Už bych se opakval. Vůbec mne nenapadá, proč bych se měl rozčilovat. Mince i diskuze mne baví (jinak bych se jim nevěnoval) a občasné nedorozumnění je daň za internetovou komunikaci. A jiný pohled na věc mne může jen obohatit, nevidím důvod, proč někoho pro něj odsuzovat.

Proč moje věty působí na někoho "chci všechno hned" - to netuším. Jistě může být vina na mých formulacích, tak se za ně omlouvám. V žádném případě to tak není. Pouze jsem chtěl naznačit, že pokud jde o konkrétní poznatky jak a dle čeho poznat falza, dají se dopátrat velmi těžko či vůbec. (A nejsou to jen moje zkušenosti.) A to po nich pátrám už nějaký ten pátek, nikoliv "hned".

satestsat121

Uživatel

Zaregistrován
17. 10. 2012

#346 - 24. 6. 2015, 22:46

Filozof: nerozumiem tvojim otazkam, ked mas nastudovane tisice hodin.Pritom medzi tvoje prve prispevky na tomto fore bola tebou vytvorena tema: Má numismatika smysl????
pytas sa tam na vsetko, si zaciatocnik, pritom tu pises , ze sa tomu venujes 3 roky... Pri tolkych hodinach by si mohol sam vediet zakladne rysy, ako odlisis padelek od originalu na tych 80-90%.. Neber to, ze na teba utocim, len diskutujem..nech sa ti dari🙂

satestsat12@gmail.com

petr1596

Uživatel

Zaregistrován
23. 11. 2011

#347 - 25. 6. 2015, 08:33

Tak ten nám hoši ale vypral prádlo!

Voloda16

Uživatel

Zaregistrován
17. 3. 2012

#348 - 25. 6. 2015, 11:16

nevím, ale jeho názory jsou mi blízké... možná je to tím filosofem🙂

numismat

Moderátor

Zaregistrován
25. 7. 2006

#349 - 25. 6. 2015, 11:41

Filozof: v prvnim svem prispevku zde na foru pises:
"Právě jsem se registroval a požádal bych o radu zdejší společnost. Velice mne láká sbírání mincí. Rád bych se mu (v mezích mých skromných možností) věnoval. Ale z těch několika desítek hodin, které jsem strávil sháněním informací jsem velice vyděšen."
Ted uvadis: "věnuju do toho spoustu času sám - několik tisíc hodin za poslední 3 roky."
Vidim v tom rozpor, ale mozna jsem jen neco spatne pochopil.

Mezitim nas testujes: "Myslíte, že to má nějakou cenu? Jsou to materiálové zkoušky na evropské centíky - mám to tady od nás z Basileje od Tošovského".
Nebo to byl pokus, zda se na to nekdo nechyti ???
A kdyz se nikdo nechytil, tak:
"Zpátky k těm jednocentům. Šlo o školní pokus, kterým v hodině chemie děti dělaly pokovení drobných z peněženky. :-) Takový trochu chyták. :-)"

Nediv se, ze mame z Tvych prispevku smisene pocity.

numismat@seznam.cz

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován
26. 7. 2007

#350 - 25. 6. 2015, 12:14

A tych jeho rozporuplnych prispevkov a reakcii od neho je tu ovela viacej .
Taky druhy "mmer" ...

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.