Moderátoři: smith
Zaregistrován
26. 8. 2012
Jen je potřeba si člověka který bude minci opravovat"proklepnout".
Jednou jsem svěřil zlatou minci k opravě chlápkovi z Dolních Dunajovic,o kterém jsem v tomhle směru slyšel jen samá pozitiva.Šlo o dírku.
Spravil ji,a perfektně zahladil to ano...jenomže použil k opravě na dukátové zlato čtrnáctku...pak na mě hleděl jak puk,že nejsem spokojený...
Zaregistrován
17. 3. 2012
zdravím, opravoval jste i teď probíraný tolar z aurka? V.
Zaregistrován
1. 8. 2010
ten asi nie, to je ešte vyšší level. Ale ten XV grajciar pôvodne s dierkou poznám.
Predával sa za cca 180 eur, uvidíme kde skončí.
blasko.juraj.ml@gmail.com
Zaregistrován
19. 4. 2014
Prave tu vznika velký problem.Takí machri ako zlatonik 69 ale aj iní to fakt vedia a robia to čo najlepsie .Problem vznika vtedy ked ten čo si tu opravu obiedna to pri predaji zataji.Napr,pri tom spominanom 10 dukate to moze zdvihnut cenu aj o 10 000€ ak nie viac.A to je jasny podvod.
mamabc1234@gmail.com
Zaregistrován
19. 5. 2010
zlatonik69 Napište mi na sebe prosím kontakt. Díky
Zaregistrován
12. 1. 2010
V podstate se pak jedna o upravenou a z historickeho hlediska ponicenou minci, zvlast pokud nejde jen o odstraneni ouska, ale o vyplneni dirky plus rekonstrukci mincovniho obrazu, de facto tooling.
Cena by ve skutecnosti nemela byt vyssi nez u puvodni mince s dirkou, to ze dobre vypada je argument, ktery je sice hezky, ale s numismatikou nema nic spolecneho.
Take nesouhlasim s tim, ze u vzacne mince je prijatelnejsi ji opravit, v takovem pripade prece prichazime o jednu ze vzacnych minci v puvodnim stavu. Samozrejme nejde pausalizovat, pokud jde o odstraneni ouska (nicmene i to muze byt velmi stare nebo i soudobe a v takovem pripade urcitym zpusobem nicime historii) nebo poniceni ktere se udalo v moderni dobe, tak to nekdy muze byt mensi zlo.
Jinak to srovnani se zriceninou neni uplne 100%, to by se ta zricenina musela komplet dobudovat do hradu v puvodni podobe. V pripade mensich uprav za ucelem konzervace pamatky jde o ono mensi zlo, zatimco minci ousko nebo dira nijak neznici, naopak ji muze v budoucnu poskodit uprava, zvlast pokud se pouzije stribro jine ryzosti apod. - je nekdo schopen rict, jak bude takova mince vypadat za 200, 300 let?
Takze omlouvam se ze nesdilim skoro vseobecne nadseni z opravovani minci (byt technicky na dobre urovni), muj nazor je ten, ze sberatel (o numismatikovi nemluve) by mel prijmout mince takove jake jsou a ne si je prizpusobovat svemu estetickemu citeni.
Zaregistrován
19. 4. 2014
zlatonik69.Vidim že si dobry a asi aj pribudnu nove zakazky.Bolo bi super ak by si sem z času na čas dal fotky opravovanych minci taku malu galeriu.Ja osobne nemam nic proti oprave ,kazdy si so svojimi mincami moze robit co chce,len ty čo chcu podvadzat bi to nemali take lahke.
mamabc1234@gmail.com
Zaregistrován
12. 1. 2010
m1234: palec nahoru, dobra pripominka
Zaregistrován
17. 3. 2014
souhlas s tenzorem
Zaregistrován
12. 6. 2012
Pokud je mince poničená, rozlomená, tak už přece není v původním stavu!
I zříceniny se opravují a tu a tam dostavují. Pravda, výsledky bývají rozličné a mnohdy podobné úpravy památku opravdu spíše poškodí, jindy ji ale zachrání před úplným zánikem. Je to prostě o tom, jak se oprava provede. Ale to přirovnání kulhá, na zřícenině totiž cosi chybí, kdežto tady je spíše řeč o tom, že zámku spadla (uhnila) střecha a že z historického hlediska by tedy bylo lepší nechat zámek bez střechy, nebo že zdivo puklo, tak tam necháme tu díru a zeď nechť se klidně hroutí dál.
Otázka sběratelské ceny je jiná kategorie, i když nevím proč by rozlomená mince měla mít vyšší sběratelskou cenu než mince odborně spojená dohromady - vypadá to přece jen líp, jen se nesmí tvrdit, že je v ražebním lesku.
Ale mně si nevšímejte, já jen přicmrnduju.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.