Moderátoři: smith, Koniáš

Profilový obrázek
Gaius

Uživatel

Zaregistrován:
20. 6. 2012

#1 26. 7. 2013, 19:03

Ako zaujímavosť uvádzam nález z náhodne objaveného malého ložiska "ohnivých" opálov z blízkeho okolia Kremnice. Surovina je dokonca vhodná aj na fazetové brúsenie a jej charakteristika je odlišná od podobných drevných opálov. Vzácne sú viditeľné fosílne pozostatky stebiel rastlín.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#2 27. 7. 2013, 09:22

Supr!

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#3 27. 7. 2013, 11:58

Pokiaľ sú viditelné pozostatky rastlín , nebude to bližšie ku Jantaru ?

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#4 27. 7. 2013, 12:35

Jestli nemyslel inkluze jiných minerálů, i když už se mi také stalo, že jsem v opálech nalezla věci, připomínající chlupy, či zbytky rostlin. Vysvětlila jsem si to, že jsou to inkluze jiných minerálů. Docela by mne zajímalo, jestli by to ale nebylo možné- viz tento text, co jsem našla na netu:

Geneze opálu není zcela uspokojivě vysvětlena. Předpokládá se, že opály vznikají za zvýšených teplot a tlaků z SiO2, které se můžu buď uvolňovat z organických zdrojů jako z křemičitých schránek rosivek, jehlicí mořských hub, a nebo z anorganických zdrojů jako jsou silikátové minerály, či křemen. Si02 složka se pozvolna rozpouští v alkalickém prostředí a při změně podmínek prostředí na kyselé a současně snížení tlaku nastává opětovné srážení křemene v podobě opálu.[3]

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#5 27. 7. 2013, 14:16

Gaius napsal/a:

Ako zaujímavosť uvádzam nález z náhodne objaveného malého ložiska "ohnivých" opálov z blízkeho okolia Kremnice. Surovina je dokonca vhodná aj na fazetové brúsenie a jej charakteristika je odlišná od podobných drevných opálov. Vzácne sú viditeľné fosílne pozostatky stebiel rastlín.

Obrázky:

Pokial to brúsiš Ty , triangel je celkom OK. ostatné potrebuje zlepšiť, hlavne dodržať rozmer.
Potom sa dá uvažovať o vyrobe nejakej kolecie šperkov a prezentovať v nejakom gemologickom spravodaji napr. UKF Nitra vydáva 4x do roka.😉

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#6 27. 7. 2013, 20:42

..je vidět, že jsem laik, mně se moc líbí oba. Jak to tak čtu, tak dodržet rozměr je to nejtěžší. Vlastně i já měla problémy při broušení té mé minikolekce (co je v tématu s drahými opály), ale na štěstí u opálů lze použít tzv. volný tvar. Brousit to tak, aby třeba do náušnic byly stejné, to bylo za trest. Nebo alespoň v domácích podmínkách bez patřičného vybavení je to šíleně složité. Koukám ale, že Gaius brousí fasety, ale předpokládám že i tam to bude velmi náročné na vybavení a zkušenosti...

Profilový obrázek
korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

#7 31. 7. 2013, 20:45

Mám technický dotaz. Kde lze sehnat tmel, který drží nerosty při broušení? Na netu jsem sice nalezla návod, jak si jej složit, ale polovinu ingrediencí netuším, kde vůbec sehnat. Vzhledem k tomu, že opálky držím při broušení v ruce a asi třetinu času pak trávím jejich hledáním v trávníku, musím změnit technologii, především ve fázy leštění, kdy rádi kloužou a odlétávají klidně dva metry daleko... Netušíte někdo, kde tento tmel sehnat, nebo čím jej nahradit? Nebo ještě lépe, pokud jej někdo máte, nepoužíváte a byl jste někdo ochoten kousek vyměnit za drahý opál...

Profilový obrázek
Dargor6

Uživatel

Zaregistrován:
14. 11. 2013

#8 14. 11. 2013, 09:09

Pokiaľ je nejaký kúsok tohto opálu na predaj, prípadne aj výbrus, tak ma môžte kľudne kontaktovať na mail evica.hornikova@gmail.com

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#9 14. 11. 2013, 09:23
Mám technický dotaz. Kde lze sehnat tmel, který drží nerosty při broušení? Na netu jsem sice nalezla návod, jak si jej složit, ale polovinu ingrediencí netuším, kde vůbec sehnat. Vzhledem k tomu, že opálky držím při broušení v ruce a asi třetinu času pak trávím jejich hledáním v trávníku, musím změnit technologii, především ve fázy leštění, kdy rádi kloužou a odlétávají klidně dva metry daleko... Netušíte někdo, kde tento tmel sehnat, nebo čím jej nahradit? Nebo ještě lépe, pokud jej někdo máte, nepoužíváte a byl jste někdo ochoten kousek vyměnit za drahý opál...

Už jsem to tu jednou psal,
Drcená kalafuna (2 díly) se nechá vlivem tepla rozpustit. Musí být pod dozorem, aby se zamezilo jejímu spálení. Poté se přisype zlatý šelak (6 dílů) a probíhá míchání do rozpuštění. Na závěr je přisypán práškový mastek (7 dílů).
Všechny ingrdience by měli mít v dobré prodejně uměleckých potřrb.
Nebo zkus kontaktovat nějakého brusiče, na netu jich pár inzeruje. Pokud Ti neodpoví na email, budeš ho muset navštívit osobně, hezké holce se těžko odmítá
😉

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#10 14. 11. 2013, 09:32
Pokiaľ je nejaký kúsok tohto opálu na predaj, prípadne aj výbrus, tak ma môžte kľudne kontaktovať na mail evica.hornikova@gmail.com

Bude na predaj brúsený.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.