Moderátoři: Šenfi, acme2000, smith

mischel13

Uživatel

Zaregistrován
2. 11. 2008

#61 - 7. 11. 2013, 16:46

Když si přečteš knížku "Odběrné poukazy Tuzexu", tak tam je mnoho zajímavého od poukázek Darex, až po ty anuláty. Tam je o tom uhlí i stavebninách.

vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

elle

Uživatel

Zaregistrován
9. 11. 2006

#62 - 7. 11. 2013, 17:13

Tak ja nevylucuju, ze by komunisti v ty dobe nechteli prodavat i v ty dobe bezny uhli za valuty :-) Ale ja nikoho, kdo by v Tuzexu nakupoval uhli opravdu neznam :-).. treba auta jo, na ty byly mnohalety poradniky, ale uhli? Uhli si mohl koupit kazdej, stejne jako chleba, uhli zadny nedostatkovy zbozi nebylo - aspon teda v 70-80 letech... kotel na uhli (H4) jsme meli ve starym prazskym byte v centru prahy do cca 1992... x krat jsem (jako kluk) cekal na uhlire a poctive pocital ty jejich pomackany putny, kterejma nam hazeli uhli do sklepa :-)

elle34 (zavináč) upcmail.cz

mischel13

Uživatel

Zaregistrován
2. 11. 2008

#63 - 7. 11. 2013, 17:37

Když jsi měl známého, který měl konto, tak se dalo auto koupit v Tuzexu hned. V r.1975 stála Škoda 100L cca 9,5tisíce bonů, vlastní zkušenost z domova.
Tak uhlíři byla kapitola sama o sobě, můj kolega měl otce uhlíře a do r.1996 nemusel od revoluce dělat. Potom si koupil mimo Prahu hospodu a před vstupem do důchodu ji prodal. Alespoň vidíš, kolik vynášely ty pomačkané putny peněz.😉

TONY-KK

Uživatel

Zaregistrován
2. 5. 2013

#64 - 7. 11. 2013, 20:11

Mischel 13, pridávam skeny tuzexovej polkoruny. Bohužiaľ je v takom stave v akom je. Viac s tým nenarobím nič. Samozrejme nečakám zázrak ale skús ju ohodnotiť. Ostatní sa tu zrejme budú chytať za hlavu, no čo už.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

mischel13

Uživatel

Zaregistrován
2. 11. 2008

#65 - 7. 11. 2013, 23:38

TONY - KK, poslal jsem Ti mail s ohodnocením.

TONY-KK

Uživatel

Zaregistrován
2. 5. 2013

#66 - 8. 11. 2013, 11:52

Mischel 13, pošli mi na seba priamy kontakt a Tvoj mail. Samozrejme Ti ten pol bona pošlem, no mám ešte pre Teba jeden návrh.
Môj kontakt: franzj1899@yahoo.com

elle

Uživatel

Zaregistrován
9. 11. 2006

#67 - 9. 11. 2013, 11:45
Když jsi měl známého, který měl konto, tak se dalo auto koupit v Tuzexu hned. V r.1975 stála Škoda 100L cca 9,5tisíce bonů, vlastní zkušenost z domova. Tak uhlíři byla kapitola sama o sobě, můj kolega měl otce uhlíře a do r.1996 nemusel od revoluce dělat. Potom si koupil mimo Prahu hospodu a před vstupem do důchodu ji prodal. Alespoň vidíš, kolik vynášely ty pomačkané putny peněz.😉

No jasne, v Tuzexu bylo hned, ale za CS koruny hned nebylo - viz dlouholety poradniky a to i na Trabanty. Na konci 70 let stal novej Zigulik 63 tisic Kcs, ale za predbehnuti ve fronte - urychleny vyrizeni koupe se davalo i 10 000Kcs do kapsy. V ty dobe se prodavaly napr. i losy, kdy byla hlavni vyhra 50 000Kcs + jako bonus poukaz k prednostnimu odberu Zigulika v Mototechne. Stastni vyherci tyhle losy na cernym trhu v pohode prodaly i za 60..

Uhliri byli pekny sizunkove :-) si pamatuju jak jsem vzdycky pred domem pocital ty jejich poloprazdny zamerne pomackany putny uhli co nam hazeli okynkem do sklepa.. a oni si se mnou porad o necem povidali, takze sem nakonec nevedel jestli jich tam nahazeli opravdu 30 nebo jenom 25 :)
U nas v hospode po zaviracce hravali karty nebo platno o prachy.. vzdycky byl plnej stul stovek a petikil.. plno z nich byli cikani a vzdycky se strasne hadali :-)
Nebo po domech casto nabizeli nacerno uhli.. najednou zazvonil zvonek, jestli nechceme o korunu levnejsi uhli (normalne se muselo predem objednavat u Uhelnejch skladu) - tak nacerno rozprodavali uhli co ruzne nasetrili anebo co meli nacerno ze skladu (jedna Tatra plna uhli sem, jedna tam - klasika:
)

elle

Uživatel

Zaregistrován
9. 11. 2006

#68 - 9. 11. 2013, 12:01

Jeste k tem bonum vs. valutam. Kazdej vekslak (napr. pred Tuzexem) ti radsi prodal bony nezli valuty (marky, dolary, ktery kupoval od cizincu), protoze kdyz smenil v bance nebo v Tuzexu valuty za bony, tak pri naslednym prodeji bonu mel podstatne vyssi zisk - a to o cca 1Kcs na 1 bonu. Takhle to fungovalo aspon v 80 letech.. Po valutach tu ani moc velka poptvka neyla, lidi se bali falesnejch + jejich vlastnictvi bylo mj. i onim porusenim deviz. zakona. Valuty nakupovali od vekslaku hlavne ti, co dostali vyjezdni dolozku nekam na zapad a max. omezeny mnozstvi valut, ktery mohli na cestu zakoupit od CNB jim nestacilo (napr. z Nemecka si vozili hadry, elektroniku, kosmetiku, pozdeji videa apod., ktery se i pro procleni vyplatilo daleko vic zakoupit na zapade nezli v Tuzexech)..

mischel13

Uživatel

Zaregistrován
2. 11. 2008

#69 - 9. 11. 2013, 13:27
No jasne, v Tuzexu bylo hned, ale za CS koruny hned nebylo - viz dlouholety poradniky a to i na Trabanty. Na konci 70 let stal novej Zigulik 63 tisic Kcs, ale za predbehnuti ve fronte - urychleny vyrizeni koupe se davalo i 10 000Kcs do kapsy. V ty dobe se prodavaly napr. i losy, kdy byla hlavni vyhra 50 000Kcs + jako bonus poukaz k prednostnimu odberu Zigulika v Mototechne. Stastni vyherci tyhle losy na cernym trhu v pohode prodaly i za 60.. Uhliri byli pekny sizunkove :-) si pamatuju jak jsem vzdycky pred domem pocital ty jejich poloprazdny zamerne pomackany putny uhli co nam hazeli okynkem do sklepa.. a oni si se mnou porad o necem povidali, takze sem nakonec nevedel jestli jich tam nahazeli opravdu 30 nebo jenom 25 :) U nas v hospode po zaviracce hravali karty nebo platno o prachy.. vzdycky byl plnej stul stovek a petikil.. plno z nich byli cikani a vzdycky se strasne hadali :-) Nebo po domech casto nabizeli nacerno uhli.. najednou zazvonil zvonek, jestli nechceme o korunu levnejsi uhli (normalne se muselo predem objednavat u Uhelnejch skladu) - tak nacerno rozprodavali uhli co ruzne nasetrili anebo co meli nacerno ze skladu (jedna Tatra plna uhli sem, jedna tam - klasika:)

Uhlířská hospoda, byla naproti Bránickýmu nádraží, hospoda na prodej výherních tiketů a losů byla ve Vršovicích. Tikety hlavně kupovali řezníci a zelináři, aby si mohli zlegalizovat černé peníze ze svých zlodějen. Od veksláků jsem si nikdy nekoupil ani pfenik, protože to byly prach obyčejní zloději a že jsem jich znal docela dost, měl jsem Tuzex cca 300m od domova a denně kolem něj(nich) chodil na metro. Pamatuji si jednoho, měl 2m a 150kg a ještě k tomu albín!🙄 Poptávka po valutách byla ohromná, lidi do nich ukládali své úspory, my měli ve škole zahraniční studenty a od nich kupovali valuty i profesoři a oni prospívali a nepropadali, jako čeští studenti!😁

babygulka

Moderátor

Zaregistrován
7. 6. 2010

#70 - 9. 11. 2013, 13:50

je to celkom zaujemave citanie ohladne tych bonov, mam otazocku mischel, existuje o tom nejaka literatura?

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.