Mischel 13 chcem sa opýtať aký je rozdiel medzi tuzexovými bonami v číslovaní. Ktoré varianty sú vzácnejšie? Tie, ktoré majú najmenší alebo najväčší počet čísel? Napr. 6 alebo 8 číselné varianty? Mám doma 8 číselnú variantu 00708450 r. 1975 ..... 0,50 Kčs .... zetká v zelenom políčku. Bohužiaľ dostal som ju od príbuzných v šrotovom stave, bola roztrhnutá na dve polovice a potom nie celkom rovno podlepená lepiacou páskou. Môže mať aj v takom stave nejaku minimálnu hodnotu alebo je to bežný variant s nulovou cenou? Oskenujem ju zajtra a pridám obrázky.
Ďakujem.
Nejvzácnější je 6ti místné číslování, potom 7mi místné čísl. a pak 8mi místné č. Také mám takto špatně podlepenou poukázku, koupil jsem ji a do dnešní doby, jsem nesehnal jinou v lepším stavu.
Jestli bude ten 0,50Tkčs na prodej, rád ho koupím.
vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek
OK, ale kdo je v praxi pouzival? Nejakej priklad? Nejak me unika jejich praktickej ucel..
Jako ani normalni bony nesly v praxi zpetne smenit za valuty nebo devizy..
A v Tuzexech se dalo platit i valutama (sam jsem si tam v 80 letech kupoval napr. jeansy za DM nebo NL guldeny.. preplatek vracely v bonech samozr..)
elle34 (zavináč) upcmail.cz
Přivážet mohli, ale co by za ně tady koupili? Proto pro cizince zřídili Tuzexy, aby z nich dostali nějaké valuty, kterých měl stát málo! Platit valutama v Tuzexu bylo neekonomické, kvůli zlodějskému kursu! Jistě víš, že tankovat mohli také jen na poukázky PZO Tuzex. Takže ono sem vozit legálně valuty bylo k ničemu, v bance ho oholili, tak je raději prodal vekslákům za lepší kurs. Za bony se také nakupovalo uhlí, stavebniny, starožitnosti, auta atd.
Příklad z praxe, když jsem stál u pokladny v Tuzexu a nakupující přede mnou platil markama, tak se vynořil pán a vzal si ho stranou. Chtěl po něm, aby doložil, kde vzal tu 100DM bankovku. Já zaplatil a pelášil raději pryč, aby mě nepotkalo totéž, protože nevím, jak bych vysvětloval, kde jsem vzal těch pár svých bonů.
vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek
Co by za ne koupili? VSECHNO :-)) Mohli za ne nakupovat v Tuzexech, smenit je v bankach nebo u vekslaku a koupit si za ne temer cokoli.. treba (v ty dobe) starozitnosti, prostitutku nebo sunku 10x levnejsi nezli na zapade :-)
Tuzexy nebyly zrizeny pro cizince, ale pro cechy (pro cizince bylo zbozi v Tuzexech oproti zapadu predrazeny) z kterejch se komunisti snazili vymamit valuty..
Drzeni valut bylo v ty dobe dle tehdejsich zakonu zakazano - kazdy, kdo napr. dostal darem od pribuznyho ze zapadu valuty, mel povinnost je NEPRODLENE v bance smenit za nasi menu.
Platit valutama v Tuzexech se vyplatilo vic jak na cernym trhu koupenejma bonama.
Tankovani cizincu na poukazky chapu (nebylo ve vsech soc. statech) melo castecne svuj vyznam - ropa/benzin byla do soc. statu (za dotovany ceny!) dovazena za ze SSSR.
Ze by se v CSSR za bony nakupovalo i uhli nebo stavebniny jsem teda neslysel..
V Tuzexech vysvetlovat kde jsem vzal valuty nebo bony jsem v 80s nikdy nemusel (a chodil jsem tam hodne casto = pro mgf. kazety, tabak (Drum, Samson,..).. nikoho to nezajimalo (stejne jakou desitky vekslaku stojicich pred vsema prazskejma Tuzexama)... a i kdyby = byl to dar od pribuznyho nebo od turisty.. a kazdej ti moh "vis co"? :-)
elle34 (zavináč) upcmail.cz
tuzexove bony mely oficielni nazev"devizove koruny",pro cs. obcany,kteri se sluzebne vraceli z ciziny a to nejen zapadni,byla moznost vymenit cizi menu bud
za cs koruny nebo za koruny devizove(bony),bleskove se urcil "cerny"kurz bonu
a nastala s nimi vseobecna smelina...
zapadni turiste meli povinost vymenit dene urcity pocet valut jejich zeme,ofi-
cielne aby nemeli v cssr financni problemy...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.