Zaregistrován
2. 5. 2013
Mischel 13 chcem sa opýtať aký je rozdiel medzi tuzexovými bonami v číslovaní. Ktoré varianty sú vzácnejšie? Tie, ktoré majú najmenší alebo najväčší počet čísel? Napr. 6 alebo 8 číselné varianty? Mám doma 8 číselnú variantu 00708450 r. 1975 ..... 0,50 Kčs .... zetká v zelenom políčku. Bohužiaľ dostal som ju od príbuzných v šrotovom stave, bola roztrhnutá na dve polovice a potom nie celkom rovno podlepená lepiacou páskou. Môže mať aj v takom stave nejaku minimálnu hodnotu alebo je to bežný variant s nulovou cenou? Oskenujem ju zajtra a pridám obrázky.
Ďakujem.
Zaregistrován
2. 11. 2008
Nejvzácnější je 6ti místné číslování, potom 7mi místné čísl. a pak 8mi místné č. Také mám takto špatně podlepenou poukázku, koupil jsem ji a do dnešní doby, jsem nesehnal jinou v lepším stavu.
Jestli bude ten 0,50Tkčs na prodej, rád ho koupím.
vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek
Zaregistrován
9. 11. 2006
OK, ale kdo je v praxi pouzival? Nejakej priklad? Nejak me unika jejich praktickej ucel..
Jako ani normalni bony nesly v praxi zpetne smenit za valuty nebo devizy..
A v Tuzexech se dalo platit i valutama (sam jsem si tam v 80 letech kupoval napr. jeansy za DM nebo NL guldeny.. preplatek vracely v bonech samozr..)
elle34 (zavináč) upcmail.cz
Zaregistrován
2. 11. 2008
V praxi je měli cizinci, ale jestli se vracely do oběhu po zaplacení v Tuzexu, to nemám tušení. Kdo měl účet třeba z montáží, tak v bance dostával poukazy bez Z.
Bony zpětně šly směnit jen za české koruny v poměru 2:1 a to do 1.1.1989.
Zaregistrován
30. 7. 2012
Kdysi jsem v Tuzexu dostal zpět 1 korunu se Z ale byla velice špatná tak jsem ji časem utratil
Zaregistrován
9. 11. 2006
mischel13 napsal/a:
V praxi je měli cizinci..
No v tom mi prave tak trochu unika jejich praktickej ucel.. Cizinci (i cesi) mohli v Tuzexech platit valutama, ktery sem mohli bez omezeni legalne privazet, takze, proc by jim mely byt vydavany nejaky "Z" bony??
Zaregistrován
2. 11. 2008
Přivážet mohli, ale co by za ně tady koupili? Proto pro cizince zřídili Tuzexy, aby z nich dostali nějaké valuty, kterých měl stát málo! Platit valutama v Tuzexu bylo neekonomické, kvůli zlodějskému kursu! Jistě víš, že tankovat mohli také jen na poukázky PZO Tuzex. Takže ono sem vozit legálně valuty bylo k ničemu, v bance ho oholili, tak je raději prodal vekslákům za lepší kurs. Za bony se také nakupovalo uhlí, stavebniny, starožitnosti, auta atd.
Příklad z praxe, když jsem stál u pokladny v Tuzexu a nakupující přede mnou platil markama, tak se vynořil pán a vzal si ho stranou. Chtěl po něm, aby doložil, kde vzal tu 100DM bankovku. Já zaplatil a pelášil raději pryč, aby mě nepotkalo totéž, protože nevím, jak bych vysvětloval, kde jsem vzal těch pár svých bonů.
Zaregistrován
9. 11. 2006
Co by za ne koupili? VSECHNO :-)) Mohli za ne nakupovat v Tuzexech, smenit je v bankach nebo u vekslaku a koupit si za ne temer cokoli.. treba (v ty dobe) starozitnosti, prostitutku nebo sunku 10x levnejsi nezli na zapade :-)
Tuzexy nebyly zrizeny pro cizince, ale pro cechy (pro cizince bylo zbozi v Tuzexech oproti zapadu predrazeny) z kterejch se komunisti snazili vymamit valuty..
Drzeni valut bylo v ty dobe dle tehdejsich zakonu zakazano - kazdy, kdo napr. dostal darem od pribuznyho ze zapadu valuty, mel povinnost je NEPRODLENE v bance smenit za nasi menu.
Platit valutama v Tuzexech se vyplatilo vic jak na cernym trhu koupenejma bonama.
Tankovani cizincu na poukazky chapu (nebylo ve vsech soc. statech) melo castecne svuj vyznam - ropa/benzin byla do soc. statu (za dotovany ceny!) dovazena za ze SSSR.
Ze by se v CSSR za bony nakupovalo i uhli nebo stavebniny jsem teda neslysel..
V Tuzexech vysvetlovat kde jsem vzal valuty nebo bony jsem v 80s nikdy nemusel (a chodil jsem tam hodne casto = pro mgf. kazety, tabak (Drum, Samson,..).. nikoho to nezajimalo (stejne jakou desitky vekslaku stojicich pred vsema prazskejma Tuzexama)... a i kdyby = byl to dar od pribuznyho nebo od turisty.. a kazdej ti moh "vis co"? :-)
Zaregistrován
7. 6. 2011
tuzexove bony mely oficielni nazev"devizove koruny",pro cs. obcany,kteri se sluzebne vraceli z ciziny a to nejen zapadni,byla moznost vymenit cizi menu bud
za cs koruny nebo za koruny devizove(bony),bleskove se urcil "cerny"kurz bonu
a nastala s nimi vseobecna smelina...
zapadni turiste meli povinost vymenit dene urcity pocet valut jejich zeme,ofi-
cielne aby nemeli v cssr financni problemy...
Zaregistrován
9. 11. 2006
Smelina s valutama/ pozdeji poukazkama Darex zacala prakticky ihned po komunist. puci 1948. Zahr. turisti cestujici do CSSR meli povinnost smenit urcitou castku valut za CSK (v nesmyslnym kurzu) hned na hranicich.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.