Moderátoři: Jaromir, dejvy, pavlinka, smith, ikanek

gepost

Uživatel
#1 - 18. 8. 2010, 07:36

Poslední dobou sleduji zvýšený zájem o celiny a celistvosti. U celin až tak velký problém v hodnocení a oceňování neshledávám, ale zajímalo by mě, jakým způsobem se oceňují celistvosti. Dosud jsem sbíral většinou jen známky. Takže mi, prosím, poraďte, než to opět začnu "znehodnocovat" stříháním obálek 😳 Děkuji. Na ukázku přikládám jeden vzorek.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

dejvy

Moderátor
#2 - 18. 8. 2010, 16:23

U celistvostí se jedná vždy o cenu záliby, protože každá je svým způsobem jedinečná. Existují katalogy i na oceňování celistvostí, ale ty zpravidla vycházejí pouze ze známek na nich nalepených a nezohledňují už další aspekty (druh zásilky, razítka apod.). Rovněž nezanedbatelný je aspekt správné výše poštovného dané zásilky. V neposlední řadě pak rozhoduje oblíbenost (tedy poptávka po takové celistvosti).
Obecně je cena celistvosti vždy vyšší než součet cen všech nalepených známek. Zda je to více o procenta nebo o stovky procent, záleží vždy na jednotlivém konkrétním případě.
Vyobrazená obálka je správně vyplacená, navíc je použitá vzácnější "0,40 Kč bez hvězdičky". Hodnotu zásilky zvyšuje zaslání z poštovny (neznám souvislosti, tak nevím, zda tato poštovna měla nebo neměla svoje razítko, každopádně na známkách je razítko Zákupy). Naopak ne zcela čitelný otisk razítka na známkách cenu celistvosti snižuje.
Můj odhad - tržní cena této celistvosti se bude pohybovat lehce nad tržní cenou použité známky 0,40 Kč; možná se najde někdo, kdo nabídne více, ale to už je spekulace.

gepost

Uživatel
#3 - 18. 8. 2010, 16:51

Dejvy, díky za vyčerpávající odpověď. Asi opravdu nemusím mít výčitky do budoucna nad "likvidací" celistvostí. Skutečně mě zajímají hlavně známky 😎

dejvy

Moderátor
#4 - 18. 8. 2010, 17:36

Někdy jsou vzácnější celistvosti poměrně nenápadné. Například zcela běžná známka České republiky Pof. 134. Nominál 3,60 Kč na dopis, ražených je těchto známek na trhu hodně. Ale zkus sehnat dopis vyplacený jednou touto známkou. V drtivé většině narazíš na dopisy, kde je tato známka v kombinaci. Vtip je v tom, že známka vyšla 12.3.1997, ale již od 1.4.1997 se zvyšovalo poštovné za dopis ze 3,60 Kč na 4,60 Kč; jednoznámková frankatura byla tedy možná v období pouhých 20 dní! Když takový dopis dostaneš do ruky, tak to z něj nepoznáš, je třeba i něco vědět. Takže ke každé celistvosti je třeba přistupovat individuálně a vždy je menší zlo nechat ji celou než zlikvidovat.

pavlinka

Moderátor
#5 - 18. 8. 2010, 22:23

Celistvosti nelikvidovat!!! No není to pěknější podívání na takovouto obálku, než jen na samotné známky v zásobníku? I když požití autom. zn. v takovém formátu a posláno z poštovny-čistě filatelisticky ovlivněný dopis(neníližpravda).

pavlinka

Moderátor
#6 - 18. 8. 2010, 22:24

Použití-pardon

gepost

Uživatel
#7 - 20. 8. 2010, 12:21

Dejvy, dík za připomenutí. Na podobné případy si od jisté doby dávám docela pozor 😐 To je pak už tristní. Samozřejmě, pokud se mi dostane do ruky celistvost, která by mohla být dle mého mínění trošku zajímavější (nutně však být nemusí), rád požádám o názor zkušenější.
Pavlínko, myslíš, že se jednalo skutečně pouze o filatelisticky ovlivněný dopis ? Je to sice velice pravděpodobné, ale často - když nemáš po ruce nic jiného - použiješ na výplatné známky ze starších zásob. Pokud se známkami člověk vyloženě "nekšeftuje", občas se něco z "přebytků" hodí. A razítko poštovny ? Dle mého názoru zajímavost, podobně jako třeba např. razítko balónové pošty. Takové zásilky jsou bezpochyby čistě filatelistické, nebo se mýlím ? 🙂

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.