kapka

Uživatel

Zaregistrován:
10. 12. 2014

Vytvořeno:
6. 1. 2015, 20:56

našla jsem asi 40-50 pohlednic z počátku min. století, převážně Budapešt, jen jedna je jakoby trojpohlednice, taková skládanka, nevím, zda to má cenu všechno nafocofat a proto posílám jen takový vzorek. poradí někdo?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

Vytvořeno:
6. 1. 2015, 21:15

Budapest je to iste ako praha. Vydane vo velkom naklade, cena mala , za kus. (2-3€)
Tento koplet je skor zaujimavy tym, ze je -vypada to tak, adresovany jednej osobe.
Svoju cenu to ma. Otazka ci sa najde ten pravy kupca.

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

kapka

Uživatel

Zaregistrován:
10. 12. 2014

Vytvořeno:
6. 1. 2015, 21:27

všech 65 pohledů je adresovaných jedné osobě....pravděpodobně praprastrýc je psal prapratetě a co ten trojpohled, proč je jen jeden?

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

Vytvořeno:
6. 1. 2015, 21:49

Trojpohled nieje nic extra, par som ich uz videl , a to sa nijak o budapest nezaujimam.
Ked to je rodina tak by som nepredaval. Neviem ci vam nejake 2-3000 kc pomozu...
Ked by sa to vobec predalo...
Cenu len odhadujem. Niesom odbornik a realita moze byt ina.

... Som tu deň a noc ...

kapka

Uživatel

Zaregistrován:
10. 12. 2014

Vytvořeno:
6. 1. 2015, 22:03

dík za ochotu, prodírám se krabicemi pozůstalosti a v podstatě zjištuju hodnotu jednotlivých segmentů, abych náhodou nevyhodila, co by mě pak mohlo mrzet.

paully

Uživatel

Zaregistrován:
13. 5. 2013

Vytvořeno:
7. 1. 2015, 09:06

Cizina se u nás ,až na některé vyjímky moc dobře neprodává.Podíval jsem se na prodanou Budapešť na eBay a je to přesně jak psal Jano.Kus 2-3 Euro.Pokud se dosáhne vyšší ceny,pak je zajímavá známka,pisatel a někdy i objekt.Našel jsem balíček předválečné Budapešti(75 ks),který pan Bartko(obchodník z Berlína)prodal na eBay za 17 Euro.Takže bych též doporučoval pohledy si nechat.A udělat si třeba někdy obrázkový výlet.
Tak nazývám výlet,když vezmu staré pohlednice a jedu se podívat,jak to tam vypadá v současnosti.Je to někdy přímo detektivní práce a o zábavu je postaráno!A ještě si kolikrát ,,pokrafu" se zajímavými lidmi.

Stan

Uživatel

Zaregistrován:
27. 11. 2014

Vytvořeno:
7. 1. 2015, 10:23

Laco + Jano - Ďakujem za názory. Trochu sa to posunulo ďalej, tak naznačím, že to čo robí túto pohľadnicu zberateľsky zaujímavou sú známky (frankatúra). Prikladám detailnejší obrázok. Laco, keďže sa Ti páčia také zaujímavosti, ako "prerábka" zadnej strany pohľadnice z dlhej adresy na krátku (ja mám mimochodom, takéto "zaujímavosti" tiež rád 😉 ) zo strany odosielateľa, tak na ukážku prikladám jednu s Oravským zámkom 😉 Obrázky: ...

Ležmý hřeben podle mě ne- viz 4,5,6 perforační průsek od zdola na svislé straně pravé krajní známky , ty otvory jsou ve tvaru hodně otevřeného V. U další svislé perforace takové uspořádání průseků nevidím.

Spojené typy - nezapomenout na umělé vytváření 10 lístku at´už vybarvením nebo vyškrábáním. Tady je potřeba vzít mikroskop , 100 % zvětšení to je nutnost. Jinak známka 2 typu má své charakteristické znaky pravosti , ty už si ale bohužel nepamatuji. Jinak dobrý😉

m1234

Uživatel

Zaregistrován:
19. 4. 2014

Vytvořeno:
7. 1. 2015, 12:27

Nadviazem na to čo napisal Brett.Dve zahranične karty-druhe strany dam neskor ako pise Brett mam na to dost dobry dovod.

Obrázky:

mamabc1234@gmail.com

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

Vytvořeno:
7. 1. 2015, 17:37

To budu urcite nejake specialitky , ze? :-)

... Som tu deň a noc ...

Brett

Uživatel

Zaregistrován:
9. 3. 2010

Vytvořeno:
7. 1. 2015, 20:41

Tak tú "hru", ktorú som začal v príspevku #157 ukončím. Zároveň ďakujem všetkým zúčastneným 😉
Mojim zámerom bolo poukázať na to, že aj zadná (adresná) strana pohľadnice môže maťv niektorých prípadoch závažný vplyv na cenu pohľadnice a oceňovať pohľadnicu len na základe obrázku prednej (obrazovej) strany je "veštenie z gule". Samozrejme aj obrázky niekedy nestačia, treba mať pohľadnicu v ruke a v prípade potreby si pomôcť lupou / mikroskopom.
Pre túto "hru" som použil obrázky z aukčného portálu (aukčnej spoločnosti) Burda auction a aby hra mala zmysel, tak som si ich dovolil trochu poupraviť. To len na okraj, aby nevzniklo podozrenie, že som sa chcel na ich použití nejak obohatiť a že teda neboli použité na komerčný účel. Prikladám obrázky.

Pohľadnica bola v ponuke v 39. Aukcii – položka 2401.
http://www.burda-auction.com/cz/salova-aukce-39/show/1834/filatelie-csr-i-osvobozena-republika-1920/
Nebudem sa tu podrobne rozpisovať o aké známky sa jedná lebo sme v sekcii Filokartia – pohľadnice a účelom nebolo tu preberať záležitosti z oblasti filatelie, ale poukázať na vyššie uvedené.

Myslím, že každý filokartista / zberateľ pohladnic by mal mať aspoň úplne základné znalosti z oblasti filatelie. (ja sám mám v tomto smere čo doháňať 😉 ) Mám na mysli to, že v určitých konkrétnych prípadoch je dobré spozornieť a trochu podrobnejšie "preštudovat" zadnú stranu pohľadnice, prípadne sa poradiť s nejakým filatelistom.
Napriek tomu si neodpustím pohľad filatelistického amatéra-samouka 😉 :
Asi každému filatelistovi specializujúcemu sa na emisiu "Oslobodená republika" (1920), by srdce zaplesalo, ak by mal túto pohľadnicu v zbierke a mohol ju v prípade tvorby exponátu doňho zaradiť 😉 .

Na záver ešte napíšem, že by ma čiste zo zvedavosti moc zaujímal príbeh tejto pohľadnice. Teda ako "putovala časom" pokiaľ sa dostala na "výslnie" a do aukcie vyššie uvedenej spoločnosti. Mám za to, že nebola odoslaná ako filatelistická zásielka, ale ako bežná pohľadnica. Celkom dobre si viem predstaviť, že ju napríklad nejaký zberateľ kúpil za pár €/Kč niekde na burze, alebo nejakom "blšáku". A keď ju kupoval vedel už vtedy čo kupuje? Alebo nevedel a prišiel na to, až doma? Alebo na to ani sám neprišiel a niekto znalý veci ho na to upozornil? Alebo ju vykúpil nejaký obchodník za "hubičku" od niekoho čo rozpredával pozostalosť a robil doma "poriadok" … ? Samé alebo 😉 …

PS: Úplne záverom cítim potrebu napísať, že v žiadnom prípade neodsudzujem tých, pre ktorých je zadná strana pohľadnice nepodstatná a potešia sa každej peknej pohľadnici. Obrazová časť pohľadnice je samozrejme to podstatné a pekná, zaujímavá, prípadne niečím vzácna adresná strana je len bonusom navyše.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.