Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, HeliFox, smith
Budapest je to iste ako praha. Vydane vo velkom naklade, cena mala , za kus. (2-3€)
Tento koplet je skor zaujimavy tym, ze je -vypada to tak, adresovany jednej osobe.
Svoju cenu to ma. Otazka ci sa najde ten pravy kupca.
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Trojpohled nieje nic extra, par som ich uz videl , a to sa nijak o budapest nezaujimam.
Ked to je rodina tak by som nepredaval. Neviem ci vam nejake 2-3000 kc pomozu...
Ked by sa to vobec predalo...
Cenu len odhadujem. Niesom odbornik a realita moze byt ina.
... Som tu deň a noc ...
Cizina se u nás ,až na některé vyjímky moc dobře neprodává.Podíval jsem se na prodanou Budapešť na eBay a je to přesně jak psal Jano.Kus 2-3 Euro.Pokud se dosáhne vyšší ceny,pak je zajímavá známka,pisatel a někdy i objekt.Našel jsem balíček předválečné Budapešti(75 ks),který pan Bartko(obchodník z Berlína)prodal na eBay za 17 Euro.Takže bych též doporučoval pohledy si nechat.A udělat si třeba někdy obrázkový výlet.
Tak nazývám výlet,když vezmu staré pohlednice a jedu se podívat,jak to tam vypadá v současnosti.Je to někdy přímo detektivní práce a o zábavu je postaráno!A ještě si kolikrát ,,pokrafu" se zajímavými lidmi.
Ležmý hřeben podle mě ne- viz 4,5,6 perforační průsek od zdola na svislé straně pravé krajní známky , ty otvory jsou ve tvaru hodně otevřeného V. U další svislé perforace takové uspořádání průseků nevidím.
Spojené typy - nezapomenout na umělé vytváření 10 lístku at´už vybarvením nebo vyškrábáním. Tady je potřeba vzít mikroskop , 100 % zvětšení to je nutnost. Jinak známka 2 typu má své charakteristické znaky pravosti , ty už si ale bohužel nepamatuji. Jinak dobrý😉
To budu urcite nejake specialitky , ze? :-)
... Som tu deň a noc ...
Tak tú "hru", ktorú som začal v príspevku #157 ukončím. Zároveň ďakujem všetkým zúčastneným 😉
Mojim zámerom bolo poukázať na to, že aj zadná (adresná) strana pohľadnice môže maťv niektorých prípadoch závažný vplyv na cenu pohľadnice a oceňovať pohľadnicu len na základe obrázku prednej (obrazovej) strany je "veštenie z gule". Samozrejme aj obrázky niekedy nestačia, treba mať pohľadnicu v ruke a v prípade potreby si pomôcť lupou / mikroskopom.
Pre túto "hru" som použil obrázky z aukčného portálu (aukčnej spoločnosti) Burda auction a aby hra mala zmysel, tak som si ich dovolil trochu poupraviť. To len na okraj, aby nevzniklo podozrenie, že som sa chcel na ich použití nejak obohatiť a že teda neboli použité na komerčný účel. Prikladám obrázky.
Pohľadnica bola v ponuke v 39. Aukcii – položka 2401.
http://www.burda-auction.com/cz/salova-aukce-39/show/1834/filatelie-csr-i-osvobozena-republika-1920/
Nebudem sa tu podrobne rozpisovať o aké známky sa jedná lebo sme v sekcii Filokartia – pohľadnice a účelom nebolo tu preberať záležitosti z oblasti filatelie, ale poukázať na vyššie uvedené.
Myslím, že každý filokartista / zberateľ pohladnic by mal mať aspoň úplne základné znalosti z oblasti filatelie. (ja sám mám v tomto smere čo doháňať 😉 ) Mám na mysli to, že v určitých konkrétnych prípadoch je dobré spozornieť a trochu podrobnejšie "preštudovat" zadnú stranu pohľadnice, prípadne sa poradiť s nejakým filatelistom.
Napriek tomu si neodpustím pohľad filatelistického amatéra-samouka 😉 :
Asi každému filatelistovi specializujúcemu sa na emisiu "Oslobodená republika" (1920), by srdce zaplesalo, ak by mal túto pohľadnicu v zbierke a mohol ju v prípade tvorby exponátu doňho zaradiť 😉 .
Na záver ešte napíšem, že by ma čiste zo zvedavosti moc zaujímal príbeh tejto pohľadnice. Teda ako "putovala časom" pokiaľ sa dostala na "výslnie" a do aukcie vyššie uvedenej spoločnosti. Mám za to, že nebola odoslaná ako filatelistická zásielka, ale ako bežná pohľadnica. Celkom dobre si viem predstaviť, že ju napríklad nejaký zberateľ kúpil za pár €/Kč niekde na burze, alebo nejakom "blšáku". A keď ju kupoval vedel už vtedy čo kupuje? Alebo nevedel a prišiel na to, až doma? Alebo na to ani sám neprišiel a niekto znalý veci ho na to upozornil? Alebo ju vykúpil nejaký obchodník za "hubičku" od niekoho čo rozpredával pozostalosť a robil doma "poriadok" … ? Samé alebo 😉 …
PS: Úplne záverom cítim potrebu napísať, že v žiadnom prípade neodsudzujem tých, pre ktorých je zadná strana pohľadnice nepodstatná a potešia sa každej peknej pohľadnici. Obrazová časť pohľadnice je samozrejme to podstatné a pekná, zaujímavá, prípadne niečím vzácna adresná strana je len bonusom navyše.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.