Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, HeliFox, smith
Takže jedná se o ukazatel na sloupku v Sudetech. Ty červené čáry udělal prodávající... Vesnici či město, kde stál, neurčím. České názvy zamazané nad těmi německými jsou Liběchov, Praha, Litoměřice a z boku Česká Lípa a Helfenburg (Hrádek) - asi teda. Jen netuším, kde by to mohlo stát, aby to odpovídalo těm ukazatelům a šipkám. Ta vlajka s hákovým křížem vpovzdálí je brilantní :-)
Obrázky:
Kde ten sloupek stál, netuším. Jen si dovolím upozornit, že nápis na levém boku nad B. Leipa je spíš Hirschberg - to by sice mohla být i dnešní Jelenia Góra v Polsku, ale pravděpodobněji jde o Hirschberg am See = Doksy. A ještě jedna maličkost: podle německé verze Wikipedie je Liboch taky starší název pro Libochovice. Pokud by byly tyhle mé dvě domněnky pravdivé, pak bych hledal někde mezi Úštěkem a Děčínem.
Ty pohlednice jsou sice z Těšína, ale přinejmenším ta s hradem je z polské strany. Státní hranici tu tvoří řeka Olše / Olza, hrad a historické centrum města jsou dnes polské; jen západní předměstí za řekou připadlo v roce 1920 Československu a stal se z něj Český Těšín.
Beru zpět - pokud by začerněný český nápis byl Libochovice, nezůstal by z něj háček. Špatně jsem se díval, resp. neuvědomil jsem si to.
TOM H: Díky moc, pomohl si mi hlavně s těma Doksama. Přemýšlím, zda by to nemohlo stát v obci Želízy... Po této obci je totiž Liběchov, doleva to je do Prahy a doprava to je do Litoměřic. Nějak mi to nesedí, když si to rozkreslím. Kamarád chce foto koupit, prodává se na eBay.
Nějak nevím, co je na té pohlednici legendární a unikátní, že se nabízí za takový "bakšiš"....
http://aukro.cz/zlin-litografie-legendarni-zalezitost-paradni-i3760998805.html
Ve filatelii nelze nikdy zoufat. Budoucnost nám může přinést nádherná překvapení. (Máte-li nějaký zajímavý dokument k historii Židů na našem území do roku 1848, nabídněte.)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.