Moderátoři: dejvy, smith, ikanek, regula_jan

Zde vkládám poslední dva obrázky mých známek, na tom prvním jsou ty podle mě nejbezhodnotnější - pouze z ČR po 1993 a všechny použité a na tom druhém jsou známky na nějakých dokumentech - nesundaval jsem je z nich protože zaprvé by se mi to nemuselo povést a mohl bych je poničit, pročež to nechávám zkušeným filateslistům a zadruhé se čas od času stává, že ta známka má větší hodotu s tím dokumentem než bez něj. [
](http://img182.imagevenue.com/img.php?image=56329_Zn09mky_6_123_116lo.jpg)
=http://img149.imagevenue.com/img.php?
image=56478_Zn55mky_na_kart72ch_123_189lo.JPG]V nižší části tohoto obrázku jsou druhé strany těch dokumentů, na nichž jsou ty známky.
Confidentia dimidia pars profectus, proscipientia ea alia!
Neustále aktualizovaný seznam bankovek a mincí, které sháním a nabízím, Vám rád pošlu e-mailem.

Neustále aktualizovaný seznam bankovek a mincí, které sháním a nabízím, Vám rád pošlu e-mailem.

To poslední se mi nějak nepovedlo, tak vkládám ten druhý obrázek sem. Původně to tam bylo všechno, jak jsem chtěl, ale pak se to změnilo v text, když jsem tam dopsal tu posl.větu.

Nic nepřesahuje 50h...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Z uvedených obrázků Vám mohu potvrdit, že se nikde nejedná o nic vzácného, ale nenechejte se odradit.
Zkuste se podívat do katalogů na které máte odkazy v této diskuzi a trochu si je prostudujte. Ono to vyžaduje určitou námahu, ale mohu Vám říci - stojí za to. Filatelie má velké kouzlo a každý může něco vzácného objevit. Ovšem v první řadě to chce trošku znalostí a studie katalogu je první krůček. Každý z nás nějak začínal...
Pokusím se o nějakou základní orientaci pro všeobecné ocenění známek:
Nejvyšší katalogovou hodnotu má všeobecně období cca 1840-1870 tzv. klasické období. Čisté nerazítkované známky jsou sice preferované, ale je i velké množství známek ražených, kde se hodnota blíží známkám čistým a sice z důvodů doložení poštovního provozu pošt .
Období 1871 - 1920 už se dělí na známky podle nákladu, ale existuje velké množství zahraničních pošt, kolonií, okupací atd. Velmi zajímavá je Afrika, Asie a Oceánie (Německé, Francouzské, Britské, Španělské a Portugalské kolonie)
Období 1921-1948 - též velmi zajímavé období, kde je hodně cizích pošt a okupací, ale již méně kolonií. Převažují nerazítkované známky s nepoškozeným lepem (výjimkou jsou inflační známky Německo 1923-1924, kde jsou velmi vzácné hlavně dopisy s hodnotou známky např. 50 miliard DM). Velmi zajímavé jsou Německé a Japonské okupace a definitivní rozpad koloniální Velké Británie.
Období po roce 1948 - zde až na výjimky (nevydané známky, chybotisky atd) mají známky malé katalogové hodnoty. Zajímavý je ovšem rozpad Jugoslávie a SSSR. Známky odlepené z dopisů jsou téměř všechny naprosto bezcenné.
Toto hodnocení známek pro základní orientaci uvádím z hlediska filatelie pro známkové země celého světa. Samozřejmě jiní filatelisté mohou můj názor poopravit a upřesnit, ale snažil jsem se trochu vystihnout ocenění známek z hlediska časového období. Na rarity se žádné časové období nevztahuje, ale absolutně nejvíce jich je z prvního klasického období 1840 - 1970.

Jaromir: Děkuji za Váš cenný příspěvek do této diskuze, který je snad nejlepší ze všech zde. Zatímco ostatní mi až skoro otáveně napíší, jak jsou bezhodnotné, tak Vy mi to krásně podáte a ještěš mě poučíte, abych příště věděl alespoň na které známky se mám ptát a abych věděl, které známky jsou cennější a které méně. Přestože nejsem filatelista se mi Váš příspěvek (ten předposl.) líbil a dočetl jsem se v něm dost zajímavých informací, za které děkuji. Známky si nechám, nebo je prodám jednomu zájemci po 0,5,-Kč za kus, popř.klidně i Vám, kdybyste měl zájem (klidně i jednotlivě). Ještě jednou děkuji za Váš cenný a kvalitně napsaný příspěvek.

Vidíte sám - je to všechno v lidech. Když si přečtete více příspěvků diskutujících na tomto fóru, někdo je vztahovačný, jiný urážlivý, další se snaží poctivě poradit, někdo si zase dělá legraci. Takoví jsou lidé, nejen filatelisté. Ta moje rada je velice obecná, ale aspoň se můžete trochu orientovat podle časového období.
Doporučil bych Vám známky si nechat, i když ta kvalita a hodnota není moc dobrá - přece jen je v nich kus historie. Pokud by Vás filatelie trochu chytla, mohu Vám poslat zdarma výběr známek z celého světa.

Jaromir: Půjdu sice trochu od tématu, ale snad to nebude ke škodě, totiž, chtěl bych se zeptat, jestli máte nějaké bankovky nebo mince, jsem totiž jejich sběratelem. Dejte vědět buď sem, nebo na MMER3@seznam.cz, předem Vám za reakci děkuji.

MMER3 napsal/a:
Akir: ta stránka mi moc nepomohla, protože tam uvedené znaky nejsou, ale Jaromir mi to vysvětlil, za což děkuji..
...špatně koukáš
viz příspěvek v daném odkazu
#8 18. 2. 2009, 4:57
Akir
Nové Evropské Známky
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.