Moderátoři: smith
Pane jazzdre, fotky zde na sběrateli pro mně většinou nejsou dostatečně kvalitní, abych se k nim chtěla vyjadřovat. Navíc, většinou se tady probírají autoři, o kterých jsem v životě neslyšela. Tak mohu napsat jenom, zda mi obraz přijde "malířsky dobrej", nebo "amatérskej". A přemalovaných obrazů, pod kterými se zjevila pěkná malba, jsem už pár viděla.
K tomu Rabasovi: Rabas se mi do ruky zatím nedostal, takže bych si jeho rukopis, než bych se začala vyjadřovat k těm v OvA, musela detailně nastudovat. (On je zrovna malíř, který "mi nic neříká", takže tam bych nemohla dát ani na pocit, jestli je něco "dostatečně kvalitní" samo o sobě). A na nějaké velké studium teď bohužel nemám čas.
Nicméně všichni víme, jaká je praxe ohledně pravosti obrazů v OvA😞
Škoda, chápu že Rabas není Váš šálek kávy. Ale tento ve své době hodně ceněný malíř měl docela charakteristický rukopis, oblíbené barvy a náměty. Mohl si dovolit - až na výjimky - malovat olejem výhradně na plátno. To spolu s monografií Jiřího Kotalíka z r. 1961, v níž je pokus o soupis Rabasova díla, by mělo sběratelům pomoci, aby nekupovali padělky.
Podle mého názoru je z 59 obrazů prodaných v aukci OvA pravých jen 6 (slovy "šest"), a sice č. 86379, 147702, 39856, 49213, 83929 a 101415. To je snad smutný rekord.
Pane jazzdre, dovoluji si vstoupit do vaší korespondence s paní Kolemjdoucí, protože mě vše kolem Rabase z dále uvedených důvodů zajímá. Těch šest podle Vás pravých Rabasů v přehledu z Obrazů v aukci si snadno zapamatuji, neboť jsou výhradně na okrajích stránky.
Před léty jste zde nemilosrdně strhal jedno mé umělecké dílo , které jsem považoval a nadále považuji za autentickou malbu Václava Rabase (pro připomenutí přikládám fotografie). Tehdy jsem nebyl schopen Vám účinně oponovat a Váš názor jsem odbyl jen lacinou legráckou. Nyní jsem již pokročil na vyšší úroveň znalostí malířovy tvorby, takže mohu své přesvědčení o pravosti obrazu fundovaně odůvodnit. Proto přikládám ofocený příslušný text , který mám k rubu obrazu v obálce přilepen. 😉

Tak jestli jsem tento obraz "strhal", tak mě to moc mrzí. Každý, kdo maluje nějaký obraz, tak do něj dává to nejlepší, co v něm je. Ale s autenticitou této kytice mám stále pochyby. V roce 1919 Rabas maloval převážně temperou (na plátno i na papír) a měl "nervní" rukopis - viz obraz č. 39856 v prodeji Obrazyvauci. Ale je to jen můj názor a můžu Vás potěšit, také se někdy mýlím.
Pane Bolte a existuje jiný Rabasův obraz s podpisem vrypem? (jak je psáno v posudku-typický). Já jsem zatím jiný neviděl, ani v Rabasově galerii v Rakovníku, a že tam těch obrazů je. Ta tmavší skvrna v místě podpisu na Vašem obraze je opravdu do očí bijící. Jinak co se týká Rabase mám rád i jeho texty např.Je to let ptáka nebo vyznání krajináře.To se nechá číst i po osmdesáti letech.
Pro odpověď na Váš dotaz se vrátím k diskuzi o předmětném obrazu, která zde probíhala před pár lety (viz přílohy). Jsou v té Rabasově galerii v Rakovníku i nějaké obrazy s podobným námětem - kolem toho roku 1918?
Vy ani pan jazzdr jste asi nevěnovali pozornost emotikonu na konci mého příspěvku. S výhradami k "posudku" je třeba se obracet na GPT.

Prosím o případne nacenění-ohodnocení tohoto starého tisku,,Jan Křtitel v poušti,,z r.1802 od slavneho ruského rytce I.N.Utkina.Jde o orig.kus na Japanu,který byl původně součástí tehdy neprodejné a dnes velmi vzácné ruské knihy o umění s dalšími rytinami, věnováno Caru Vší rusi Alexandru I.rozmer listu cca.43x34 cm.Stav díla je velmi dobrý,pasparta pod sklem v odpovídajícím dřev.rámu.Dekuji všem za čas i řadu.Fire

já tedy nejsem znalec Rabase, ale v té diskuzi mě trochu vrtá hlavou Jedna věc. fórum je o diskuzi a obraz sem nedám proto, že chci potvrdit pravost , to stejně nejde, ale proto že se pidim po něčem čému nerozumím, chci se poučit.
jazzdr píše fakticky a nezpochybnuje, že jde jen o jeho nazor.
co by mě jako kupci vadilo , mít na rubu obrazu jakýsi novodobý rozbor. pokud je s obrazem evidentně při rámování nalepen původní text, třeba rámaře,malíře, nebo doklad o koupi, posudek, pak je to super.
ale jinak tam nic nepatří.
Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.