Uz to tu asi bolo, ale po rokoch sa k tejto teme chcem vratit.
Rad by som sa opytal, ci pri kupe tychto priesvitnych obalov aj od renomovanych znaciek, je mozne sa spolahnut na ich popis, ze su ich vyrobky bez prisad a kyselin. Len nejaky PP.
Da sa to aj laicky preverit?
Ano, uz pred rokmi sa na starej filokartii o tom diskutovalo. Spomenul som si teraz, ze aj som tam prispel. Pripomenulo mi to ziskanie informacii z tohorocneho stretnutia archivarov s tymi, co sa zaoberaju restaurovanim dokumentov. Uzhodli sa na tom, ze najzakladnejsou podmienkou na uschovanie papierovych dokumentov, fotografickeho materilu, sklenenych dosiek, je tma a sucho. Co sa tyka obaloveho materialu, tak akakolvek umela hmota - tou su aj tie priehladne obaly na pohladnice, obsahuje vzdy nejaku chcemikaliu. Ta moze vyvolat nepriaznive podmienky na ulozeny material. Ich poznatky jedoznacne poukazuju na ukladanie, podkladanie, prekladanie dokumentov do papierovych obalov. Staci aj obycajny kancelarsky papier. Potom tiez klasicky baliaci papier, dalej tzv. klobukovy papier, bavlneny paier, az po papiere ph neutralne. Tie najviac vyhovuju doterajsim poznatkom o archivovani horeuvedenych dokumentoch. Trochu som si to poprezeral. Ozaj existuju na ukladanie pohladnic aj rozne formaty papierovych obalok na dlhodobe uskladnenie pohladnic. Pre mna je to asi konecny pristav k archivacii pohladnic.
Teď ještě aby vynalezli hodně průhledný papír.
Aj ten je. Len ho treba u nejakeho vyrobcu najst. A na trvale uskladnenie podla toho co som mal moznpost vidiet staci. Lebo ja si myslim, ze ak ma niekto nejaku zbierku tak do nej nechodi kazdy den. A pre nahodnu navstevu aspon podla mna to staci. Na nejake presuny, predaje, kratkodobe ulozenie zrejme tie coby bez chemikalii priehladne folie budu stacit.
Tak laicky som to preveril: moje pohladnice ulozene v priehladnych obaloch Leuchttturm vyse 12 rokov su stale v stave v akom som ich tam ulozil. Nebal by som sa toho😉 (o tom, ze cena tych obalov odvtedy stupla viac ako dvojnasobne radsej nehovorme)
pohladnice mesta Komárno: http://komarno-pohladnice.blogspot.com
email: komarno.pohladnice@gmail.com
Aj tie moje su stale pekne farebne. Len som si povedal, ze im doprajem viac dychat. Ja teraz, tak trochu usmeven, bez toho zlteho kruzku: aj cena rohlika sa tie roky zmenila. A kedze som hovoril o kvalite, teda s ohladom na nejake prisady, neznamena to, ze aj v tych s dvojnasobne vysssim cislom pri kupe, sa nejake cudo nenachadza. To ci urobim dobre, posudia az ti po mne.
Ale si zober ze mam tisice pohladnic, to su stovky obalov, tym ze stupla ich cena, sa vlastne zbierka zhodnocuje!🙂
pohladnice mesta Komárno: http://komarno-pohladnice.blogspot.com
email: komarno.pohladnice@gmail.com
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.