Dobrý den Pavle III. Asi jste to pojmenoval přesně - taková pitomost. Stejně jako Vy jsem pošťák a sleduji vývoj Vašeho nápadu zde na sběrateli.com i v rámci KF AM na veletrzích v Brně ukázat světu "skrytý život pošty" a především obálky pro postupné vpisování adres už dlouho a osobně to považuji za prima nápad (ostatně nejsme jediný, jak svědčí reakce na Váš exponát na výstavě v Liberci 2019). Vzpomínám si, že nejdříve jste nechtěl - po poradě s jinými - z toho dělat ani "pětirámovku" a najednou Vám asi nestačí a vymýšlíte "podexponátky". Je to "vaše dítěů, ale mohu-li, chci vám poradit s jeho výchovou ... :-)
Netříštěte síly a věnujte se plně původnímu záměru. Vím, že se Vám daří získávat nové a nové materiály, mnohé, které na Sběrateli.com prezentujete, jsou vážně zajímavé a chcete to vše světu ukázat. Všechno neukážete nikdy, ale cesta by možná byla... zcela překopejte původní exponáty a jejich ideovou linii o rozdělení a vývojis logem a bez a vytvořte dva nové pětirámové, tentokrát jeden pro malé obálky (tisk. 11-094) a jejich vývoj a druhý pro velké (tisk 11 - 094A). Získáte tak hóódně místa v každém exponátu pro kvalitní popis a další materiál (obálky) a určitě se Vám tam vlezou i ty nejzajímavější s řádkovými gumovými razítky ... Máte strach, že tak velké dva exponáty budou nudné? Nemyslím. Máte už dost materiálu, který je barevný (samá nálepka), takže přitáhne oko, máte už spoustu zajímavých razítek (denních, gumových i služebních, kladívkové), myslím si, že si zde každý přijde na své - pošťák i nepošťák, sběratel Apostek, sběratel razítek, doporučených zásilek a nálepek, služebních nálepek ....
Rozumím, že půldenní doručovací pochůzka s rouškou, není dnes nic extra a člověka to zdrchá, ale kdy jindy, než dnes, kdy je vše zavřené a jedinou zálibou zůstává PC a sbírky, je čas na to, začít to dělat třeba právě jinak a od nuly ... Držím Vám palce!
Přiznávám, že dvě pětirámovky - na tak vysokou filatelii jsem teda nepomyslel!😃
Úplně od věci to teda není. Sice by se nutně opakovala základní témata (což by nebylo nic nového), ale náplň by pochopitelně byla jiná. Jen by se to vzájemně nenápadně doplňovalo. Rozdělit to na malé a velké je jedna z možných variant. Druhá pak je rozšíření "bez loga" a "s logem". Otázka, co je lepší. Obě má svá pro i proti. (A žádná třetí rozumná varianta snad ani není možná.)
U té varianty malé-velké je potíž v tom, že velké se na A3 (jiný formát nemá smysl) vejdou dvě obálky jedině tak, že jedna bude svisle. Překrývání není dobré. Jde o to, jak moc a komu by to otáčení vadilo. By se možná mohl vyjádřit nějaký jurman?
A taky, abych dvěma takovými exponáty jury moc nezahltil!!😋
Nejsem juryman, ale máte pravdu, toto jsme nedomyslel. Poskládal jsem si pár obálek na papír A3 a je to blbé mít vždy jednu obálku postavenou "na hlavu". Hodně to "ruší" zážitek z prohlížení a porovnání. Škoda, takže asi cestou dvou 5-ti rámu ... s a bez loga? A že byste zahltil jury to strach nemám... i pro ně to bude určitě změna místo těch stále skoro stejných Hradčan s lišícím se zoubkováním, které nejde okem skoro postřehnout, přetisků PČ, kdy nevít, co z toho je falzum ... :-)
Nedá mi to Pavle III a tak se laicky ptám - nikdy jsem oficiálně nic nevystavoval, výstavní rámy používám jen po zapůjčení při neoficiálních výstavách pro poštovní historii apod., ale vleze se mi tam vždy do jedné řady 3 xA4 (do celého rámu 9 xA4)a to se mi pak do stejné jedné řady vlezou v pohodě i dvě velké obálky a uprostřed dostatek místa k popisu ... takže proč problém? Proč tam dávat jednu obálku "na štorc"?
No jak tak koukám a čtu, máte Pavle III. práce až dod ůchodu :-) a Vy si vymýšlíte jednorámové podexponátky obálek s gumovými razítky ... Ale s Jaromírem souhlasím. Co máte vím a bylo by škoda nepřejít o "level výš" ... Tak se těším, čím novým a kvalitním se brzy v chlubírně pochlubíte .,..
Jaromir napsal/a:
Pavle, ty bys měl udělat 5 rámovku z přetiskových známek R-U. Máš dvě kvalitní jednorámovky, které můžeš o půl rámu roztáhnout a dalších 2,5 rámů bys snad dal dohromady. A mohl by z toho být velmi kvalitní a zajímavý exponát.
No, kromě těch dvou jednorámovek mám ještě 61 dalších listů hotových (pravda, pár by potřebovalo/sneslo upravit/opravit/doplnit, ale v principu jsou) + ještě dalších 6 Lajtabánságu. Dá se tomu, celkem oprávněně, vytknout, že tam mám málo celistvostí. Ale těch různých vydání a typů (Baraň, Oradea, Fiume) jest nemálo. Pak je otázka "co vynechat". Kupříkladu, pokud bych teda vynechal celý Debrecín (konec konců, je to teď jednorámovka), měl bych 16 listů k dispozici, i když tolik dopisů zase nemám, nebudu tam cpát haldu Baraně. A s PČS 1919 ani nepočítám. To má mnoho jiných (a lepších) v mnoha exponátech. Chybí mi úplně úvod. Asi budu muset opustit svou puntíčkářsky maximalistickou myšlenku, nemám na to čas ani prostor, a výrazně (si) to zjednodušit.
Úřední výstavní rám je velikosti 4×4 A4 (případně 4 albové listy do těch pérových desek - to je trochu větší formát, ale pro současnou PC a kopírovací techniku poněkud nepraktický; a taky na to nejsou normované obaly), variantně 4×2 A3 (na šířku) nebo kombinace. S jinými formáty se nepočítá a myslím, že výstavní řády to ani neumožňují (i když jsem myslím cosi jiného už viděl - A3 na výšku?). V každém případě by to bylo trochu nepraktické. V nesoutěžní výstavě, třeba když klub dělá propagační výstavu, je možné kde co. Tam to není zapotřebí řešit.
Spíš bych to viděl na "Přetisková provizoria na území Uherska", byť to není úplně přesné (Fiume a Chorvatsko), nebo "Přetisková provizoria na území pod bývalou uherskou poštovní správou", což by mělo být přesnější, ale mnohem delší. Anebo "Přetisky na uherských a maďarských vydáních v letech 1918-1920". Vydáních, neb bych tam dal pár, doslova dvě, celin - raritní Osijek a vzácné Villány (pokud nezískám ještě něco na podobné úrovni).
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.