Ono se to vystříbří.
Když jsme začínali s Chlubírnou, nikdo jsme nevěděli, jaká bude odezva a nakonec si myslím, že je to jedna z nejoblíbenějších rubrik. Nemluvě o tom, kolik se tam člověk dozví nových faktů a rozšíří si svoje filatelistické znalosti.
S rubrikou Chlubírna-exponáty teprve začínáme a nechme jí trochu času. Přece jen do "klasické" Chlubírny příliš nezapadaly albové listy, když jich bylo třeba více po sobě. Prostě jednotlivé materiály jako známky či celistvosti se trochu "hádaly" s vypracovanými albovými listy a celý exponát by tam působil jako pěst na oko.
V této rubrice vidím ideální kombinaci jak soutěžních exponátů, tak nesoutěžních (někteří sběratelé mají třeba rozpracovaný exponát, který nebyli schopni dokončit dle požadavků filatelistických tříd) a též albových listů. Tohle vidím úplně ideální v případech, jak jsem již uvedl Smitha a Pavla. Pokud ke svým albovým listům dají úvodní popis (může být i formou příspěvku), tak určitě obohatí nejen tuto rubriku, ale i čtenáře.
Já třeba Hradčanům nerozumím, ale velmi rád čtu diskusní příspěvky na tato témata a moc se mi Smithovy albové listy líbí. A zde budou mít daleko lepší místo, protože budeme vědět, kde je hledat, jelikož v záplavě ukázek ze sbírek v Chlubírně tyto materiály zapadnou a jsou těžko dohledatelné.
Jaromír: ano, s tímto se dá víceméně souhlasit...(pokud se to nezvrhne v anarchii po pár listech bez ladu a skladu)
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Jenom poznámečka. Myslím, že toto nebude duplikát Exponetu, protože ze zdejších přispívajících jsou tam exponáty snad jen čtyř lidí. Někdo to, ale začat prostě musí. U Mirdy Šťotka jsem vůbec neměla na mysli BaH, ale má pěkné listy známkových zemí a má je krásně zpracované. Tyhle listy na Exponetu nikdy nebudou a je škoda, že je nevidí i ostatní. A takových je hafl. Dráčku- jsi profesor vysoké školy filatelie. Dej sem ukázky tvých albových listů, ať se druzí mohou poučit ze svých chyb a nasměřovat se tím správným směrem 😉
Ikanek, Smith:
Svůj starý exponát Hradčan(z mého dnešního pohledu již překonaný) se dávat nehodlám, nehledě na opakovaně udělené pozlacené medaile v minulosti na výstavách(tedy jistě dost slušný ač ne 100%) a nehledě na nově získaný a na listy nezařazený materiál.
Ač je to k nevíře, letošní rok jsem se na znánky mimo nákupy na ebay i jinde skoro pořádně ani nepodíval. Času je málo a jsou i jiné priority. Zejména práce, či když je trochu čas numismatika či další hobby. Prostě velmi málo věcí mám na listech, naopak většina je v albech bez jakýchkoliv dalších popisů, které pro sebe nepotřebuji.
Ikanek: Z novějšího Afghanistanu již myslím nějaký nasbíraný za posledních několik let mám /jen období 1928-60 několik alb/ (u novější jen dvě alba generální přehled vydaných emisí co cíleně nedoplňuji). K tomu ještě více desítek archů pro identifikaci vad apod. Poprvé a bohužel zatím naposledy jsem se ke zpracovávání nasbíraného materiálu dostal o svátcích v prosinci 2012, kdy jsem si to začal rovnat do nového alba jako cca na A4 listy pro snad někdy budoucí exponát a vynechával si místo na to co musím dokoupit, ale opět téměř bez popisů(zatím období 1928-33 je to cca 35-40 stran, nepočítaje ještě několik nově koupených TL /každý kus vždy většinou další strana/). Také před dáváním na listy chci ještě doplnit některý chybějící materiál pro určitý zamýšlený koncept. Několikrát předělávat větší množství listů po pár nákupech se mi opravdu nechce a termín na dodělání jsem si zatím žádný nedal. Potřebuji ještě jak mnohé TL nebo dopisy z určitých období minimálně jako ukázky, tak některé běžné známky v různých perforacích či variantách a většinou to není ani tak o tom zaplatit, jako vůbec sehnat. Takže asi tolik k hlavnímu(ač ne jedinému) důvodu proč sem na ukázku svůj Afghanistan na listech nedám… 🙂
Obrázky:
Nasbírané a pouze seřazené bez podrobnějšího zpracování
Podrobněji zpracované
Ano, z větší části mohu také souhlasit. Ostatně listy MŠ pro ZZ, VB nebo kolonie jsou opravdu zajímavě zpracované a obsahují i často velmi zajímavé či u nás velmi málo známé informace. 🙂
Dráček není profesor vysoké školy filatelie, naopak stále objevuji nové a nové informace z mnoha oblastí(nejen známek), které neznám nebo v nich mám mezery. Také ale naopak zastávám názor, že někdy je třeba říkat i méně lichotivé názory a ne se tady jen „plácat po zádech“, i když pravda je tu pár lidí, kteří si to zaslouží 😉 (a nemyslím sebe).
Admin
Zaregistrován:
30. 11. 2006
Vytvořeno:
26. 4. 2013, 00:07
Neplodná diskuze promazaná, hádky smazané - téma uzavřené. Na založení kategorie se nic nezmění a může vše pokračovat. Kdo o tento typ Chlubírny nestojí - nemusí si jí přeci prohlížet. Nikoho k tomu nenutím. Navíc nebyl to jen můj nápad, ale vše bylo konzultováno s Jaromírem a dalšími, kteří o to měli a mají zájem.
https://www.infofila.cz/ ... on-line magazín plný filatelie a sběratelství
https://eshop.infofila.cz/ ... eshop pro všechny sběratele
https://pomfila.cz/ ... eshop na filatelii, filokartii, numismatiku, notafilii, odznaky
https://www.worldphilately.com/ ... katalog - ceník poštovních známek
https://www.filokartie.cz/ ... on-line magazín plný filokartie
http://www.numin.cz/ ... on-line magazín - numismatika - notafilie
Dráčku, Tvoje ukázky materiálů z Afghánistánu jsou velmi pěkné. Přemýšlím, kam se takové ukázky na celých stranách alb více hodí. Zda do Chlubírny, nebo do této nové rubriky.
Kdyby jsi k nim uvedl popis do diskusního příspěvku a stránky jednotlivě naskenoval (a některé ještě přidal), tak si myslím, že by mohly být i zde a vlákno by se třeba mohlo nazvat" "Ukázka materiálů pro tvorbu exponátu."
Určitě by to bylo dobré i pro diskuse v tomto vlákně, protože se třeba můžeme poradit, jakým způsobem tyto materiály co nejvhodněji prezentovat v exponátu.
Když už máme odemknuto, převedu svou otázku/námět i sem:
Sice mne s tím nejspíš pošlete do … Číny (konkrétně do laboratoře ve Wu-Chanu), ale tak mne napadla taková pitomost, jestli by se z těch vnitropoštovních obálek nedal udělat exponátek na téma: "Řádková (gumová) razítka našich pošt". Byl by to jeden rám, protože na 5 rámů jich (zatím) tolik nemám, ale zase si říkám, že by byla možná škoda s tím nějak neseznámit širší veřejnost. Nakonec, sem tam se tato razítka objeví i na dopise a na těch obálkách to je řádně prošlé poštovním provozem.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.