..protože sem pořád dávám mince, které sem evidentně nepatří, rozhodla jsem se to alespoň trošku napravit a více oživit toto téma 😃
.. Spíše ze zvědavosti jsem pořídila tento 1 duit, 1794, předpokládám že je z provincie Utrecht (zapomněla jsem si to od původního majitele napsat). Jako vždy, mám z nového přírůstku radost. Sice je to běžná mince v průměrném stavu, ale dokud neseženu na ukázku hezčí, poskytnu mu azyl 🙂
Obrázky:
Je vydaný provincií Utrecht, ale v Nizozemí neobíhal. Používal se v Holandské Indii /dnes Indonesie/ VOC je zkratka pro Východindickou obchodní společnost. Pro VOC je vydávaly všechny Niz. provincie. Existuje i nominál 1/2 a 2.
Duity pro Nizozemí jsou trochu odlišné, mají z jedné strany znak provincie a na druhé straně je volně nebo v různých kartuších názem provincie.
Turtle -děkuji za doplnění, napíšu si to k němu..
Teda kojunko, smekám, do čeho ty se furtum pouštíš😁 PG, pak antika, teď holandské mince...😉😁
..nejde říct, že úplně pouštím, spíše se tím vlastně bavím a hlavně učím. Občas koupím něco z jiného džbánku, než je antika a groše, a tím si snažím rozšířit obzory.. 😃 (ale to je bohužel jen vyjimečně, páč jsem sportku zase nevsadila 😈 )
No snaha o oživení bude asi dost těžká, neb u nás tuto oblast moc lidí nesbírá a zachovalosti mincí bývají většinou dost špatné...
(mimo Turtleho neznám nikoho kdo by to vážněji sbíral)
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.