Nizozemí (Nederland) neboli často a nesprávně nazývané Holandsko má zajímavou historii a spoustu pěkných mincí z nichž některé byly svého času známé a vyhledávané v celém tehdejším známém světě.
Období které mne nejvíce zajímá, zhruba 1581 – 1795, tedy doba kdy se tato země jmenovala “Republika sedmi Nizozemských provincií” .
Tak trochu tyto mince sbírám a tak mne napadlo založit toto téma a čas od času zde některou minci ukázat a případně o ní podiskutovat.
Jako první bych představil Dukaton, v Nizozemí též nazývaný “Zilveren Rijder” neboli Stříbrný Jezdec. Byl ražen v letech 1656 až 1795 ve všech sedmi provinciích a třech svobodných městech,
ryzost stříbra 944, váha 32,48g velikost zhruba 43 mm. Konkrétně tato vyobrazená mince byla ražená v provincii Utrecht a pochází z vraku lodi Leifde která ztroskotala v roce 1711 u Skotska.
Mince strávila v mořské vodě 250 let.
Obrázky:
na tak dlouhou dobu v moři, je to asi docela luxusní stav...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
na to ze to lezalo v slanej vode, vizera skvelo, inaksie Turtle ake su tie provincie kde sa nachadzali, tusim, ze po celom svete...
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články
turtle dik pomiatol ma tento nazov Republika sedmi Nizozemských provincií...
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články
Želvák pokušitel, ach joó...
není to pěkné, nebudu to sbírat, nebudu to sbírat....aáá kde se to dá koupit? 😁
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Dukáty se v Nizozemí razily již za španělské nadvlády a to buď Španělského tipu s portrétem Ferdinanda a Isabely nebo tzv. Uherského tipu které více či méně kopírovaly Uherské Dukáty.
Avšak po sjednocení začala ražba vlastního dnes již klasického Nizozemského Dukátu který se stal jednou z nejoblíbenějších obchodních mincí na světě. První byl vyražen roku 1586 a jen s malými změnami v dizajnu se razí dodnes. Jelikož se jednalo o republiku, není na aversu panovník ale anonymní postava rytíře držící svazek sedmi šípů které reprezentují svaz sedmi provincií. Nápis dokola:
“CONCORDIA RES PARvae CREScunt” volně přeloženo: “Sjednocením malé věci rostou” nebo “ V jednotě je síla” a za tím je zkratka provincie kde byl dukát ražen.
Revers: “MOneta ORDinum PROVINciarum FOEDERatorum BELGicarum AD LEGem IMPerii” neboli “Mince vlády federace nizozemských provincií v souladu se zákony impéria”
Dukát na fotografii je z prvního roku ražby, provincie Zeeland.
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.