Ahoj, mam tu par sice znicenych minci, ale celkem me zajima, co jsou zac.
Prvni neni mice, je to mozna nejaky zeton nebo upominkova placka? Velikost cca krejcar 1800.
Druhou dokonce snad nekde mam ve stribre, tohle ale vypada jako nejake falzum, nebo medena varianta? Je mozna? Neni to cistene, mozna tam pri okraji i trochu stribra prosvita, mozna byla postribrena.
Treti nevim vubec.
Posledni jsem uz nekde videl, mozna nejaky fenik nebo halerek z grosoveho obdobi? Medena, puvodne asi postribrena (mistama stribro zbylo), jednostranna.
Diky za pomoc,
Tovy..
Obrázky:
1/ francouzská hrací známka či žeton
2/ asi 1 kr. Salzburg konec 17.století
3/ Polsko, možná Gdaňsk
4/ asi Brno, městská peníz či jeho falzum
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
ruská kopějka č.1 je jasná, panovníka určíš jedině dle speciálu na ně...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Problém je v tom, že to není kopějka.😆
Teda moc se v tom nevyznám, ale hooodně zjednodušeně.
Po připojení Novgorodu k moskevskému knížectví obíhaly víceméně dva druhy děněg . Novgorodská byla těžší a měla přibližně dvojnásobnou hodnotu moskevské. Proto provedl Ivan III. roku 1535 reformu kde stanovil novgorodskou děngu jako 1/100 rublu(což v té době byla pouze početní jednotka ). Na ní je jezdec s kopím. Jinak také zvanou novgorodka.
Naproti tomu moskevská děnga se rovnala polovině novgorodské. Byl na ni obraz jezdce se šavlí. Taky se jí někdy říkalo moskovka, sabljanica, či jen děnga.
Teď jsem chytrej, jak rádio, ale podrobnosti jsou třeba v Budějovickým numismatikovi v čísle 2.😎
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.