Ještě před cca dvěma třemi roky jsem díky své předdůchodové profesi se zájmem sledoval zde na Sběrateli.com vystavované výtvory Matěje Gábriše "Orromirdina" a velmi jsem jeho grafickému umu fandil.
Ovšem nedávná návštěva Aukra mne dost rozčarovala. V nabídce ČR po 1993 je pomalu víc jeho "pamětních bankovek" než těch skutečných. Chápu, že je to pro Orromirdina asi zasloužený slušný byznys, ale pěkně to zaneřádilo Aukro. Nu což, lidi to kupujou jak diví za nesmyslné ceny, stejně jako ta nulová eura. Asi brzy vznikne nový sběratelský obor: "Nenotafilie" případně "Zeronotafilie".
Hezký den a zajímavé přírůstky do sbírky všem normálním sběratelům.
Neviem ako pozorne sleduješ dianie v zberateľstve okolo seba, ale zerománia už dávno frčí. Existujú špeciálne albumy a aj katalóg.😉
To, že sa ľudom Maťove bankovky páčia, hovorí o kvalite jeho práce. Určite to nie je "slušný biznis", pretože sú za tým hodiny práce a ani bankovkový papier a ani samotná tlač nie je zadarmo. Ja osobne mu veľmi fandím a budem fandiť aj keby sa stal milionárom. Môžeme byť hrdí, že tu na fóre máme taký talent.😉
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Vytlacit imitacie bankoviek s oznacenym narodnych bank v realite bez suhlasu narodnych bank, falosne oznacenia "bankovka", "za tuto bankovku plati ...", podpisy, miesto vydania atd, atd...
100% trestny cin.
Obrázky:
Ubezpečujem ťa, že je to presne rovnaká blbosť ako zbierať neplatné bankovky či mince. No schválne - skús sa opýtať svojej manželky aký v tom vidí rozdiel...😉
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Fidzi: manzelka nemela nikdy namitky, protoze jsem neutracel za mince na ukor rodinneho rozpoctu, rodina mela vzdy prednost a mince jsem bral hlavne jako investici. A ted uz sbirku rozprodavam, takze je to prijemny bonus k duchodu. V tom prave vidim ten rozdil, protoze mam pochybnosti, ze vyse uvedene "nesmysly" si hodnotu uchovaji. Ale kdyz to nekomu dela radost, tak proc ne.
numismat@seznam.cz
Na nulova eura se v Bratislave stala fronta dlouha jak vlak vezouci rudu v Mauretanii ... prvni bojovnici tam byli se stanem uz skoro 48 hodin predem !!
Nevidim uplne duvod na pokles ceny, kdyz je tolik zajemcu a vytistenych kusu jen par tisic.
A trend je celkem jasny, statisice az miliony za prvorepublikove bankovky si nemuze kazdy dovolit a od roku 1950 vyse to sesbira za chvili, tedy se logicky obrati jinam (fantazijni bankovky, 0 euro ...)
Přiložím taky trochu do "kotle ". Musím říct, že se mi zdá až neuvěřitelné, co všechno jsou lidi schopni zakoupit. U Mateja aspoň zůstavají peníze na Slovensku anebo v Čechách. Ale u 0 eurovkách se provádí tisk ve Francii ? / jestli mám správné info / I sběratelství tohoto se dá při troše snahy pochopit. Ale dle mého názoru tito sběratelé vůbec neví, proč to kupují, berou to pouze jako investici. A ani jim nevadí, že 0 eurová bankovka byla vydaná pro stát, který vůbec v Eu není - např. Čína a td. A to, že je tím nabídka na Aukru zaplevelena, jsem s kolegy probíral už po Novém roce. A zdá se mi, že je to čím dál horší. Ale asi s tím nic nenaděláme. Musíme si v tom " smetí " svoji bankovku let 1993 po dnešek prostě najít !
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.