opal napsal/a:
K tomu řádnému průzkumu.
Jak je možné, že archeologové prošli s detektorem známé hradiště u Litoměřic teprve loni? Já se divím, že ještě něco našli a našli toho celkem dost.
Neházel bych všechny do jednoho pytle !
To určitě ne. Nedávno se tady probíralo čištění pokladu v muzeu. Kila citrónů!
tak o tomhle pytli tu prece rec vubec nebyla a timhle tematem bych to tady fakt nezasemenoval. nebudme detinsti. navic, tohle nezmenime pokrikovanim hesel a ostentativnim postojem (hlavne byt za kazdou cenu proti vsem). jsou lidi (z obou stran), co uz pochopili, ze to nejsou nepratelske tabory a snazi se o spolupraci. protoze jakkoliv se vnimame dulezite a sebestredne, nejde o nikoho z nas. ani o profesora z muzea, ani o Pepika s detikem. jde o ty nalezy, co tise septaji, zatimco vsichni kolem hulakaj jak pominuti a obvinuji cely svet z toho, ze to oni je donutili, ze jednaji, jak jednaji. vzdycky, znovu a znovu, je ta volba udelat veci dobre nebo spatne.
pojdme na fakta: jsou tu lide, kteri pri trose ochoty ze strany nalezce odvedou i bez blbych kecu a kila citronu dost prace na to, aby se alespon neco zachranilo. jestli si to pak nalezce necha, proda nebo odevzda, to je na jeho rozhodnuti. treba ja si muzu myslet, ze to vykopala jeho praprababa za doby nevolnictvi na panskym poli a je to rodinej poklad, kterej se dedi. tedy cas nalezu je nejmene dulezity (ale i ten by mel byt pravdivy). 100% dulezita je presna lokalita a slozeni - tam i zamlceni drobnosti ci nezmineni jednoho zniceneho zlomku muze znamenat uplne jinou interpretaci.
a vic tuhle zbytecnou diskusi neni potreba omylat, bylo to tu uz stokrat a pokazde zbytecne, argument, ze nekdo, kdo ma delat veci nejak, je dela spatne, prece nemuze byt pro mne duvod chovat se stejne?! a navic jak vim, ze na to mam spravny nazor, ze znam vsechny okolnosti? nevim, radeji nesoudim. kazdy preci mame svuj rozum, svoje svedomi a svoje chapani sveta. navic koukani se po ostatnich, co delaji (a domyslenim se toho, co maji delat a nedelaji) a co si mysli mi sice muze nekdy usnadnit trochu zivot, ale stoji to ve finale tolik casu a energie, ze je to v zivote zbytecnou ztratou casu.
k veci tedy. mohl by nekdo povolany lehce popremyslet, zda by prece jen nebylo mozne ten praprababiccin objev poskytnout k prostudovani nekomu daneho obdobi znalemu (zde se zcela jasne nabizi jv64)?
no a pokud ne, tak uz tu o tom nijak nemluvme, byla by to zbytecna ztrata casu, je spousta jinych veci, ktere vyzaduji nasi pozornost.

Chlapy diky za odpovedi chtěl sem kolegovi pomoci s určením ta mince se mi zdála zajimava a nespletl sem se zda se ze ji zrejme neurcime ja bližší udaje neznám chce to kontaktovat na lp kesam to je jeho nick možná da vic info jinak sem taky majitelem detektoru a rozhodne neminim plenit historii a uz vubec archeo.lokality zachranuji pouze orana uzemi a to fakt stoji zato nekdy se najdou pekne veci a nechat je tam diskům je skoda tam zadny archeolog nebude smatlat a ja s nima spolupracuji i kolegove z lp jak rikate najdou se vykukove ale to je v kazdem koníčku a hledat badat mi ustava nezakazuje pouze divný zakony co sou spatne nastavene i spoluprace s archeo.je spatne diky tomuto konicku sem se vic ponořil do historie na nasem uzemi a i tu přírodu a nemarnim chvile doma nebo v hospode jako dřív za mlada diky za vasi snahu

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.