Muj dedecek, ktery ma doma schovanych par denaru me pozadal (vlastne to byl on, kdo me privedl ke sbirani minci), abych mu zjistila orientacni cenu techto minci. Zkusila jsem tedy nahlednout do Cachovi typologie. A jeho denary odpovidaji cislum 84, 94, 103 (odlisne opisy a prehozene symboly v krizi), 115, a jeden, ktery jsem v Cachovi vubec nenasla (ruka avers, revers mec mezi 2 krizi). Pozadala bych zkusenejsi, aby mi udelali takovy orientacni nastrel aktualni ceny minci. Patrala jsem po internetu, ale zadnou z uvedenych minci jsem v aukcich nenasla.. Dekuju

V rychlosti jsem nahledl do svych zaznamu z aukci kde mam udaje k nize uvedenym:
Cach 84
- aukce CNS Praha c.41/r.2007, stav 1/1 nedorazen, dosazena cena 145000,- + 10%
Cach 103 - aukce Aurea Praha c.22/r.2008, varianta, stav 1/1 nep.nedorazen, dosazena cena 140000,- + 15%
- aukce Rauch Viden c.86/r.2010, stav temer 1/1 nep.nedorazen, dosazena cena 5000€ + %

O umisteni fotek jsem premyslela, ale protoze to nejsou moje mince, takto neudelam. Ikdyz je docela pravdepoobne, ze mi mince deda casem daruje. Snazim se ted pochopit kontext techto cen a vzacnosti. Denary Boleslava II. se dochovaly malem poctu i v muzejnich sbirkach? Dost vzacne, muze znamenat, ze je popsano jen nekolik malo kusu? Pouzila jsem jeste vyhledavac a narazila jsem na c.94, dedecek ma identickou minci, avsak kompletni a v docela hezkem stavu http://s17.postimg.org/5mdzqn2fj/bol.jpg. Je to rarita? Nebo je po tehle minci tak vysoka poptavka?

simix napsal/a:
Snazim se ted pochopit kontext techto cen a vzacnosti. Denary Boleslava II. se dochovaly malem poctu i v muzejnich sbirkach? Dost vzacne, muze znamenat, ze je popsano jen nekolik malo kusu? Je to rarita? Nebo je po tehle minci tak vysoka poptavka?
Snad se Vás nedotknu, ale na všechny tyto otázky najdete odpovědi velice snadno - když bude danou problematiku tak 10-15 let pečlivě studovat. Myslím ale, že i ty informace, které dal výše Kucera jsou jako odpověď dostačující. V Cachovi, na kterého se odkazujete, koneckonců máte většinu údajů pěkně po kupě. Pak taky dostanete jistě řadu nabídek na mail.
Fotka aspoň toho v Cachovi nepopsaného exempláře by sem přesto mohla, co říkáte ? 😉

Dostacujici jsou k memu prvnimu prispevku, nikoliv ke druhemu🙂 No asi mi nejpsis nezbyde nic jineho nez zacit studovat literaturu, ale to jsem stejne chtela.. Foto zatim nechci davat, alespon ne verejne. Prece jenom, jeste ani poradne nevim, jaky ze to poklad mame v rodine, nechci se vystavovat zbytecnym zavistivym projevum, kterym jsem jiz jednou zde byla svedkem, po vystaveni vzacnejsi mince🙂

Opravdu náhodou (i když to tak nebude vypadat) jsem si včera vytáhl z banky k nafocení ten exemplář Cach 94, který máte ve druhém odkazu, že jej sem do jiné sekce vložím s podrobnějším komentářem. Přes víkend to udělám, až mě zbyde chvilka času, napíšu i pár vět k Vašim dotazům. Ať to nevypadá, že si zde každý syslí cenné informace 😃 .

to Simix - Jeste doplnim svoji puvodni odpoved tykajici se aukcnich cen, firma Dukat Brno vydala jejich evropsky prehled za obdobi 1990 - 2011 - viz zde:
http://www.dukat-mince.cz/ceske_mince_2012.pdf
K Vasemu druhemu prispevku - zjednodusene se da rici ze pomer techto cen mezi jednotlivymi typy vyjadruje jejich vzacnost na sberatelskem trhu. Skutecna vzacnost vsak muze byt odlisna protoze tyto ceny nezohlednuji mince ulozene v muzeich a jinych verejnych sbirkach ktere jsou pro sberatele nedostupne. Navic jak take podotkl jv64 ceny v dlouhodobejsim horizontu nejsou stale ale meni se v zavislosti na sberatelskem trendu, ekonomicke situaci atd.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.