Petr VI: Pak to vypadá zase na nějaký dosud neznámý typ, aspoň pokud jde o mě, tak jsem jej ještě neviděl. Asi bych minci nedporučoval dál čistit, i když by bylo zajímavé rozluštit nějaké to písmeno v opise (za případné lepší foto předem dík). Motiv velmi zajímavý a na rubu se mě zdá, že napodobuje jeden český vzor, což by pomohlo dataci, nebo to taky může být naopak ...

Nevíte třeba, jaký byl náklad Fialových knih? A existuje jen to vydání z konce 19.století nebo byl později nějaký nový print? Nedávno jsem totiž byl v knihovně a pro zajímavost jsem si tam tímhle vydáním listoval. Bohužel obě knihy byly v podobě trhacího kalendáře a dokonce chyběla obrazová tabulka č. XII. Škoda.

Chyboražba ne a pojem varianta se u našich denárů malého střížku dá chápat různě v různých obdobích.
Jako samostatnou variantu bych osobně (ale úzus na to není) viděl případy, kdy je v obrazu mince nějaká záměrně umístěná odlišnost, jako typický příklad mě napadají například různá přídavná písemna v poli micne vedle obrazu, což je ale časté až ve dvanáctém století, hlavěn v jeho druhé polovině.
U denárů z 11. bych viděl jako dost typciké třeba to, že mají postavy různé počty kuliček na rukávu, knoflíků na plášti, kuliček na praporci a podobně.
Myslím, že neexistuje spolehlivý závěr, který by dával věrohodný výkald, co mají tyto značky za smysl.
Různé odchylyk v opisech, ketré bych jako varianty nenazval, vznikly jinak - řezač kolků velmi pravděpodobně dostal nějaký mustr, "obrázek", kde měl písemna opisu předkreslená a s použitím sady punců puncoval. Měl za úkol vyrobit třeba deset lícních a deset rubových razidel a protože byl negramotný, občas nějaké to písmeno oproti vzoru přehodil.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.