Moderátoři: smith, jv64

Profilový obrázek
denary

Uživatel

Zaregistrován:
18. 1. 2010

#321 27. 1. 2012, 10:36

dle mého mínění by se mohlo jednat vadu vzniklou až uložením do země.Mohli by to být bublinky v materiálu,které vznikly při zpracování materiálu a následným uložením do země se vnich vytvořilo oxidační jádro.Toto se velice často oběvuje na malých groších.Ty drobné-ostře oddělené od plochy jsou nerovnosti v razidle,které jsou u dobře zachovaných kusů běžné.Ještě jedna poznámka-u omegy dole-respektive částečně pod ní se nachází útvar,který nejspíše vznikl špatným rozvžením plochy mince a byl tudíž přepuncován

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#322 27. 1. 2012, 11:09

denary napsal/a:

...se nachází útvar,který nejspíše vznikl špatným rozvžením plochy mince a byl tudíž přepuncován

No vidíš, to znamená že razidlo se muselo na tu opravu odkalit a pak zase zakalit. Možná v té době se s ním něco stalo?

Profilový obrázek
denary

Uživatel

Zaregistrován:
18. 1. 2010

#323 27. 1. 2012, 11:17

k té úpravě došlo ještě před zakalením

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#324 27. 1. 2012, 11:32
k té úpravě došlo ještě před zakalením

Ty mi chceš prostě jen zkazit radost😞
To bylo tak:
Když bylo razidlo hotové, někdo si všiml že omega je nějak divně umístěná a mistr to musel odkalit a přepuncovat a byl tak naštvanej že musí dělat přesčas a zadarmo a ještě k tomu poslouchat uštěpačné poznámky
kolegů, že vzteky tím odkaleným razidlem praštil do kouta.
😋 😉

Profilový obrázek
Ingelri

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2010

#325 27. 1. 2012, 12:07

Poškozeným razidlem to nebude. Souhlasím s Denarym, že nejpravděpodobnější příčinou je oxidace jádra. Mohu posoudit jen podle fotek, ale ta mince bude asi opravdu „ načatá „
( fotky z Lanz 152 pol. 689 )

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
jv64

Moderátor

Zaregistrován:
15. 5. 2009

#326 27. 1. 2012, 12:17

Vidím asi správně, že jde o stejný exemplář (Lanz = jacxa). Hlavně ať zase nezkazíme radost jacxovi, ta mince je jinak do sbírky pěkná 😃 . Oxidace jádra, týká se to i mincí z dobrého stříbra ? Zpravidla snad vzniká hlavně kolem krystalů mědi, které vznikají jako první při tuhnutí dvoufázové slitiny ... (Není z mojí hlavy, to jsem se nechal proškolit 😃 ).

Profilový obrázek
Ingelri

Uživatel

Zaregistrován:
23. 11. 2010

#327 27. 1. 2012, 13:24
Vidím asi správně, že jde o stejný exemplář (Lanz = jacxa). Hlavně ať zase nezkazíme radost jacxovi, ta mince je jinak do sbírky pěkná 😃 . Oxidace jádra, týká se to i mincí z dobrého stříbra ? Zpravidla snad vzniká hlavně kolem krystalů mědi, které vznikají jako první při tuhnutí dvoufázové slitiny ... (Není z mojí hlavy, to jsem se nechal proškolit 😃 ).

To asi bude pravda. Já mám doma v šupleti postříbřený Probův Antoninianus, u kterého se pod povrchem tvoří podobné bulky. Ty mince se samozřejmě vůbec nedají srovnávat, ale vada je pohledově identická. Otázkou také je, z jak kvalitního stříbra je tato 123 ražená. I když podle fotek a hmotnosti, kterou Lanz uvádí 1,40g se zdá v pořádku.
Já se přikláním k vadě materiálu, ale možná má pravdu turtle s jeho brašnou, možná se jedná o korozi kolku a možná jde i o souhru všech eventualit.😋 Každopádně jacxa ať je v pohodě, mince je to hezká a do sbírky určitě patří.

Profilový obrázek
jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

#328 27. 1. 2012, 14:11

hezky se tu rozjela diskuse
ano je to ten od Lanze
také si myslím, že ty větší vypoukliny budou korozní
radost mi nekazíte - pokud mince vydrží ještě aspoň necelou desetinu času své existence v takovémto stavu budu v poho
pokud pomůže zkusím udělat nějaké detailnější foto

Profilový obrázek
___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

#329 27. 1. 2012, 17:03

Veľmi sa mi páčia české denáre, myslím, že keby som býval v Česku, tak sa venujem práve tejto oblasti. Zatiaľ som držal v ruke len asi 3 kusy, pamätám si akurát Oldřicha (15 tis. CZK sa mi zdalo za neho moc). Bol to zaujímavý pocit, neviem, či sa správne vyjadrím, ale ten denár ako keby mal istý druh charizmy, dýchal z neho pravý temný stredovek.

Profilový obrázek
Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

#330 27. 1. 2012, 17:10

je to tak, mam pri nich podobne pocity

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.