No, přitom, co se všechno nachází, tak třeba i na toho velkomoravského Svatopluka jednou dojde.
To by bylo u nás na Moravě radosti.
Pro pobavení něco k těm úplně nejstarším českým - dívám se nedávno takhle na webu, co mají ve sbírce ANS (americká num.spol.) a pár zajímavých českých mincí tam také měli. I moravských. Zvláště Cach 321 (velký střížek Spytihněva) nebo Cach 1var, to už mě stálo za těch pár dolarů, abych si napsal o fotky.
Místo Cach 184 přišel jiný obol, Cach 169, který tam měli pod špatným určením, to by ještě šlo. Místo Cach 321 to byl ovšem jen Cach 308 a místo Cach 1var, na který jsem se speciálně těšil, přišla tahle příšera.
Nějaká polská napodobenina angličanů, ještě zkombinované dva ruby.
Asi jsou tam fakt v tom zeměpise slabší ....
Obrázky:

No asi jak kde, takové CNG mince celkem zná dobře myslím...😃
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

NM ted jede, po Kosickem pokladu dalsi bonbonek, uz se tesim...
http://www.numismatici.cz/cs/article/176/NEJSTARSI-STRIBRNE-POKLADY-vystava-v-Nove-budove-Narodniho-muzea-komentovana-prohlidka-pro-cleny-CNS

Asi se tam také ukáži...
Ostatně toto pondělí také nebyla špatná přednáška... 😉
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Komu priradit nize zobrazeny denar typ siroka ruka/kaplice (C.29)? V Cachovi i v aukcnich katalozich je vzdy uveden Boleslav I. Ve studii J.Lukase a L.Polanskeho (Num.sbornik c.22-2007) o prerazbach ceskych denaru je typ C.29 zarazen do razeb z pocatku 80.let 10.stoleti, t.j. jiz do vlady Boleslava II.
Obrázky:

Názory se jak vidět pořád upřesňují. Asi to bude až Boleslav II. Podle těch přeražeb v uvedené studii by Cach 29 měl být mladší než např. Cach 23, 27, 34, 40, 63. I když časově od sebe nebudou daleko.
Asi bych opatrně řekl, že Boleslavovi I. patří jen ty vzácné 9bodové typy.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.