Korunka: tak to piš na pokračování jako články do nějakého časopisu - nemusíš to mít celé najednou a naopak donutí tě to psát pravidelně...😃
Vem si třeba příklad Michala Maška, nejprve psal o mincích Baktrie na pokračování do Mincí a bankovek a v dubnu 2010 mu to vyjde v rozšířené podobě knižně😈
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Že by česká a slovenská historická literatura uváděla něco jiného??? 😲
V té naší se uvádí něco v tomto smyslu- že docházelo k postupnému odchodu bójů z Čech směr Morava, Rakousko, Slovensko, to je asi jasné. Že na Slovensko odcházely i jiné keltské skupinky, o tom není sporu. Ale konkrétně Bratislavské ražby jsou přisuzovány odešlým Bójům. (tedy ty, které jsi zmiňoval- Biatec a spol)
Teď mi ještě řekni, že vaše literatura to uvádí jinak 😲 😁
To by mi už pak bylo jasné, jak to s tou historií vlastně je. Nikdo nic přesně neví, tak všichni popisují jen své názory. Proto co kniha, tam jiná verze historie, i když základ je stejný 😉

Ale grofíku, tohle je hezké, ale nepatrně bych některé souvislosti upravila a doplnila.. Některé události byly v jiném sledu a trošku jinak,, ale to teď neřeš. Už jsem psala, že historie je spíše filosofie, protože je spousta názorů historiků a všichni se jen domnívají a usuzují, jak to všechno přesně bylo ;-)
U vás v Bratislavě razili tetradrachmy typu Biatec Bójové ;-) Uvádí to i vaše literatura. Např. Ondrouch-Keltské mince typu Biatec. :-))
Cituji: ...v kapitole lV. uvažuejeme o minciach typu Biatec v rámci historie hercynských a panónskych Bójov, přičom dochádzame k výsledku, že mince typu Biatec všetkých uvedených nominálov razili v období tzv. vojenskej demokracie aristokratickí predstavitelia juhoslovenských Bójov približně v rokoch 70-58 pr.n.l, t.j. až do dáckej okupácie Panónie a južného Slovenska, ktorů datujeme priblizne do doby okolo r. 58 pr.n.l...
..v jiné literatuře se uvádí, že naši, Čeští bójové začali tímto směrem odcházet když sílil tlak germánů, postupně od 1.st. př.n.l...
...
Takže ne sci fi, ale fakt to neřeš. Kdo ví, kde je pravd ;-)

Nějak mi v tom grofikově spamu chybí, že Kelty je nutné chápat spíše z hlediska kultury než národů - viz např. Wales, kde mají teoreticky žít potomci Keltů, ale podle genetických testů jsou to většinou lidé, kteří jsou potomky původních obyvatel západní Evropy před indoevropskou invazí (těch co stavěli např. menhiry) a pouze přejali keltskou kulturu a jazyk🙂
(omlouvám se za pokračování off topicu🙂 )

to tenzor;Kelti boli národ síce nie homogénny určite ,žiaľ doba a podmienky ich dostali od stredoveku z reálnej mapy existujúcého "homo sapiens".
To Slovania-teda my všetci sme to príchodom do Europy osladili všetkému a všetkým a prežívame tu dodnes.😈
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.