Moderátoři: blazek007, Admin - Zdeněk Jindra, smith, doddie
Jenomže, jak se pořád o ZT zmiňuješ tak mě začaly hodně zajímat a skupuji je pomalu a jistě. Momentálně mám 50 ks z USA zaseklý na celnici.
Já se také přikláním k názoru Doddieho. Netvrdím že pro někoho nemají svoji cenu, ale: V naprosté většině na nich nelze nic poznat, ani kdy byly různé hodnoty tištěny zároveň, protože arch s jedním tiskem mohl půl roku - rok ležet někde na hromadě než se přetiskl podruhé, potřetí jinou nebo jinými hodnotami a dokonce emisemi. Jo, jednou projetá makulatura to je už jiná káva. Na nich lze určit tiskovou desku, známkové pole, lze na nich tedy poznat jestli ta která vada byla již v počátku tisku nebo se objevila až během něj, i když se jedná o makulaturu. Já osobně právě z toho důvodu jen jednou přetištěnou makulaturu řadím už mezi zkoušky tisku, protože na nich už lze poznat markantní nedostatky tiskové desky. I když samozřejmě tzv. černotisky jsou už zase o třídu výše. Ale v žádném případě tímto nechci snížit nebo nějak pomluvit sbírku OskarOto - prostě sbíralo se to, sbírá se to a pokud se podíváme na různé aukce, počínaje Aukrem, tak svoji hodnotu to zajisté má. Záleží už na samotných sběratelích jakou a jak pro koho. Kdyby to bylo úplně bez hodnoty, tak ty metráky makulatury, které Lešetický vyvezl z tiskárny, by dodnes ležely někde zapomenuté a zaprášené v kůlně.
Tak obecně z hlediska prodejce by to byl ale hodně alibistický přístup.
"Jo Vy tomu až tak moc nerozumíte, tak to máte blbý, to já Vám zpátky nevezmu. Když tomu nerozumíte, neměl jste to kupovat. To je jedno, co tam mám v popise, dyť je to poznat...." To je cesta filatelie do pekel.
Na čem rýžovat, když po revoluci zmizelo 80% filatelistů a zůstaly tady po nich hromady sbírek, čímž klesla jejich cena na minimum. Budou to makulatury. Je to takové neokoukané, vypadá to jak zkusmý tisk (svým způsobem je) a filatelisté to rádi zaplatí 😉 U mého učitele- pana Kopřivy, jich bylo ve skříni lodní kufr a jeho slovy:"Pocákaný papír barvou", s nima i tak nakládal.
Zkusmé tisky nemusejí být jen na křídovém papíru. Pokud je mě známo - tedy v literatuře se uvádí - tiskárna České grafické unie trpěla při tisku Hradčan poválečným nedostatkem vhodného papíru, lepu, téměř všeho co je k tisku známek potřeba. Černotisky vznikly podle mého až v konečné fázi detailní kontroly stavu tiskových desek a jednotlivých štočků, protože křídový papír není zrovna nejlevnější záležitostí a v tiskárně se jím šetřilo. Při prvotní kontrole vystačil papír, který dnes označujeme jako makulaturní. A myslím si že jednou jetou "makulaturu" mohu v klidu označit jako zkusmý tisk. Asi by to bylo plýtvání, kdyby např. při čištění válců nechali papír projet jen jedenkrát a pak jej vyhodili do odpadu. Něco jiného je dvakrát, třikrát i vícekrát projetý papír tiskařským strojem, který opravdu sloužil ke kontrole navalování barvy na tiskovou formu, ke kontrole správně rozmíchané barvy a podobně. Ovšem chtěl bych zdůraznit že je to pouze můj názor, se kterým se ne všichni musejí ztotožnit.
Tady v tom pdf strana 2 - na Jicinske poste meli razitko s No (jony druh) i razitko s Nr (pripomina to na Praze 12)
http://files.jdfilatelista.webnode.cz/200000003-40dd941d74/RAZÍTKA JIČÍNSKÉ POŠTY 1794 - 1918, druhá část.pdf
Nejsem sberatel. Jsem SYSEL.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.