Jaromir

Moderátor

Zaregistrován:
10. 2. 2006

Vytvořeno:
21. 6. 2017, 13:55

Jen se omlouvám, že jsem špatně natáhl citovaný text a můj příspěvek je uprostřed citace, kdy jsem měl před očima celistvost s meziaršími Hradčan, kde bylo zcela jasné i pro laika, že jde o filatelistickou celistvost.
V případě, který popsal pan Neumann už je třeba mít slušné filatelistické znalosti ohledně Hradčan.

Brett

Uživatel

Zaregistrován:
9. 3. 2010

Vytvořeno:
21. 6. 2017, 15:08

Zdenda-Kubik napsal/a:

A samozrejme mam ted i pochyby, zda skutecne prisel prihoz v teto korespondencni aukci, ktery me dostal nekam blizko k maximu. Urcite se uz korespondencnich aukci ucastnit nebudu. Ja bych se ji neucastnil, ale veril jsem v poctivost pana Cernika. Ale - bud rozumi celistvostem, nebo je poctivy, nelze proste v tomto pripade byt oboji.

Pri korešpondenčných aukciách (a niekedy sa to týka aj sálových) vždy hrozí riziko umelého navyšovania ceny, či už zo strany poriadateľa aukcie, alebo zo strany majiteľa draženého predmetu (pokiaľ ním nie je poriadateľ aukcie). To je ale ten "lepší" prípad ...
Horšie je to samozrejme v prípade korešpondenčných (písomných) aukcií.
Osobne som sa desiatky krát zúčastnil korešpondenčných aukcií u viacerých aukčných domov a pre mňa osobne bolo veľmi zaujímavé zistenie, že u jednej aukčnej spoločnosti mi z dlhodobého hľadiska vychádza, že získavam predmety napríklad za cca 50-60% mojich limitov a u inej mi to vychádza z dlhodobého hľadiska cenovo na cca 90% mojich limitov ... U niektorých je "zázrak" získať niečo pod limit ...
Záver: Ja by som všetky korešpondenčné aukcie "nehádzal do jedného vreca". O niečom pokecáme a napíšeme svoje skúsenosti napríklad aj tu na fóre, o niečom sa človek dozvie pri osobných stretnutiach s inými zberateľmi. Človek si to postupne vysleduje (prípadne vyselektuje) a zariadi sa ...

Fidzi

Uživatel

Zaregistrován:
10. 3. 2009

Vytvořeno:
21. 6. 2017, 15:26

Zdenda-Kubik napsal/a:

Reklamační lhůta je jen 7 dní.

Pri aukciách bývajú štandartne 2 reklamačné lehoty:

1.) pokiaľ nezodpovedá popis draženého predmetu (deklarovaný stav, zjavné chyby v popise) reálnemu stavu - krátka lehota obvykle 7/14 dní. Dá sa zhodnotiť jednoducho pri otvorení zásielky a jej rýchlom preskúmaní. Platí pre dražiteľov cez internet a limitentov.

2.) záruka pravosti (autenticity) draženého materiálu. Aukčná spoločnosť si berie nemalú aukčnú prirážku práve za svoje odborné znalosti a schopnosť zhodnotenia draženého materiálu, na ktorý dáva záruku pravosti. Pokiaľ sa ukáže, že vydražený materiál je falzum (dobové či súčasné), tak je povinná kupujúcemu vrátiť zaplatenú čiastku. Je to zlyhanie dražobnej spoločnosti a nie kupujúceho. Lehota v tomto prípade býva často doživotná.

V tvojom prípade by som aplikoval práve bod 2.), keďže sa odborným posudkom ukázalo, že vzácna "nefilatelistická" celistvosť je vlastne úplne bežná "filatelistická" čo je vlastne na úrovni "dobového falza".😉

Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Zdenda-Kubik

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2015

Vytvořeno:
21. 6. 2017, 15:37

Zdenda-Kubik napsal/a: Reklamační lhůta je jen 7 dní. ...

Tohle je imho jeste o stupinek nebo o dva niz nez filatelisticky motivovana celistvost - jednak to neproslo postovnim provozem, jednak je to spatne vyfrankovane a jednak je tam nesmyslne dofrankovano doplatni znamkou. Diky cemuz je jasne, ze ten dopis byl prepraven akorat tak tramvaji🙂

Nejsem sberatel. Jsem SYSEL.

Profilový obrázek
smith

Moderátor

Zaregistrován:
6. 2. 2009

Vytvořeno:
21. 6. 2017, 15:44

Lenže nejedná sa o falzum. Známky - pravé. Pečiatka - pravá. Časový úsek - zodpovedá.
Takže nie je čo reklamovať. Jedine ten popis v aukcii môže byť diskutabilný.

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

Fidzi

Uživatel

Zaregistrován:
10. 3. 2009

Vytvořeno:
21. 6. 2017, 15:55

Lenže nejedná sa o falzum. Známky - pravé. Pečiatka - pravá. Časový úsek - zodpovedá. Takže nie je čo reklamovať. Jedine ten popis v aukcii môže byť diskutabilný.

To máš ako dobové falzum dukátu. Váha sedí, kov je pravé zlato, bol ručne razený, časový úsek zodpovedá, ale napriek tomu je to stále len falzum...😉

Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Zdenda-Kubik

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2015

Vytvořeno:
21. 6. 2017, 17:11

Lenže nejedná sa o falzum. Známky - pravé. Pečiatka - pravá. Časový úsek - zodpovedá. Takže nie je čo reklamovať. Jedine ten popis v aukcii môže byť diskutabilný.

Razitko na doporuceny dopis co se nepouziva od roku 1886? Nesmyslne nalepena doplatni znamka, orazitkovana o tri dny pozdeji, ktera mne byla vysvetlena pohadkou, ktera nemuze byt pravda? A tak dale..

Mimochodem:

• (1) Kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.*

Zdenda-Kubik

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2015

Vytvořeno:
21. 6. 2017, 17:23

Tady pro uplnost, jaky byl u te aukce popis:

napsal/a:
Hradčany 1918 - druhý den s doplatným: R-obálka vypl. 2x 5h + 3x 10h Hradčany, PRAHA 12 - 19.12.1918, kovové R-razítko, nefil. zásilka po Praze. Zatíženo 5H Portomarke (chybou úředníka při podání chybělo 5h, proto zřejmě není zatíženo trestným portem, ale vybrána jen chybějící částka), PRAHA 1 - 21.12.1918. Unikátní celistvost, nejstarší známá Hradčanská obálka s doplatným; nefilatelistická zásilka

Stan

Uživatel

Zaregistrován:
27. 11. 2014

Vytvořeno:
21. 6. 2017, 18:29

Nemá cenu tady dál bědovat. Poslat rozbor celistvosti p. Neumanna panu Černíkovi s otázkou ,, Tak co s tím uděláme p. Černíku,,. To, že Vás nikdo nenutil přihazovat není k závažnosti případu relevantní.Nejde o Tebe Zdendo ale i o další sběratele kteří ve víře že nabízené věci jsou v pořádku se zúčastňují aukcí.

Zdenda-Kubik

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2015

Vytvořeno:
21. 6. 2017, 18:37

Nemá cenu tady dál bědovat. Poslat rozbor celistvosti p. Neumanna panu Černíkovi s otázkou ,, Tak co s tím uděláme p. Černíku,,. To, že Vás nikdo nenutil přihazovat není k závažnosti případu relevantní.Nejde o Tebe Zdendo ale i o další sběratele kteří ve víře že nabízené věci jsou v pořádku se zúčastňují aukcí.

No vzdyt jo, a ja nebeduju, jen me bavi tohle diskutovat.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.