Moderátoři: numismat, smith

bossi

Uživatel
#21 - 8. 12. 2023, 18:39
Jaký je rozdíl v tom, když má někdo mince po svých předcích oproti tomu, když najde mince někde v terénu? Mám pocit, že tady se možná nejedná o nějaký bájný vykopaný poklad, ale o ocenění mincí, které má někdo zřejmě někde uložené v původním stavu. Mimochodem si myslím, že všichni přítomní mravokárci jsou právě ti, kteří chodí po poli s hledačkami kovů a pak si nalezené mince a poklady cpou do kapes.

¨

Nechodí, oni je od hledačů kupují 😉

OtravnyKomar

Uživatel
#22 - 8. 12. 2023, 19:37
Na tomto webu je dost nadšenců , kteří se bez jakékoliv odměny podělí se svými znalostmi aby pomohli ostatním sběratelům. A myslím , že sběratelé mají přeci jenom o něco dál k závisti a dalším malostem než lidé ,kteří neměli to štěstí a nebyli zasaženi něčím podobným :- ))).Ale víceméně nabídka , která zde proběhla byla na úrovni…“Mák ukradené auto , kdyby někdo chtěl na součástky , můžeme se domluvit“… To s přeci nedá vyhodnotit jinak , než jako provokace… Sběratelé jsou nadšenci , své věci si opečovávají ,studují , ale současně se o ně i trochu bojí . A to poslední co chtějí mít jsou problémy……Kdyby nabídka byla jiná , jinak napsaná a někde jinde …kdo ví.. :- )) Však už Čapek napsal v povídce „ Ukradený kaktus“ jak to vlastně s těma sběrateli je … :- )))

Tady bych si dovolil nesouhlasit, promin mi to ale az takove tvrzeni oznacit jako poeticky naivni... Sberatelska vasen, tedy prima touha po vlastnictvi predmetu je primou cestou k zavisti. At ji lide skryvaji sebelip. A dovolim si tvrdit ze my cesi jsme nejen zavisti ale primo neprejicnosti povestny. A potvrzuje mi to i zivotni zkusenost nekolika let pohybu v numismatice. Samozrejme cest vyjimkam. I taci lide jsou ale je jich zoufale malo a ti maji vic nez dusi sberatele dusi badatele. Si tedy myslim ja, jen tak offtopic

Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz

bossi

Uživatel
#23 - 8. 12. 2023, 20:11

No jóóó závidí kde kdo kde co kde komu. I mě se to občas stane ale jen výjimečně 😃

denary

Uživatel
#24 - 8. 12. 2023, 22:05

Jinak na obrázku je vidět tolar 1612 Čechy -mincovna je na základě druhé strany a tolar 1616 -nejspíše Praha-podle ikonografie orla-oba Matyášové zbyte jen na základě lepších fotek.Buď vystavte lepší fota nebo pošlete na email honnval@seznam.cz

dula77

Uživatel
#25 - 9. 12. 2023, 00:25

Podobnú zostavu mincí som už videl začiatkom roku. Veľa holandských obchodných toliarov, dukátov, ale aj naše územie. Ale už to išlo cez obchodníka.

blasko.juraj.ml@gmail.com

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.