Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, kde by sa dal zistiť náklad jednotlivých známok i sérií - zaujímajú ma najmä africké známky. Existuje nejaky katalóg alebo internetová stránka, kde sa to uvádza ? Hľadal som na rôznych miestach, ale nič podobné som nenašiel.
Vopred vďaka za odpoveď, veles
proste je to problem, je to tak ako pisal Dejvy... patricne vyhladat danu krajinu na nete resp. jej postvou spravu a zistit nieco podrobnejsie tam...
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články
Vďaka, tušil som, že to nebude jednoduché. Zaujímavé sú napríklad katalógové ceny niektorých sérií - napr. Pobrežie Slonoviny - vtáky 1985 - 3 známky 500 EUR, v tom istom roku však séria vtáky Audubon - 4 kusy - cena 10 EUR. Ďalšie takéto prípady sú známky Džibutska medzi rokmi 1994-1999, tam cena jednotlivých známok ide pri niektorých od 100 do 200 EUR. Preto ma zaujímalo, či je to nákladom, lebo inak si to neviem vysvetliť. Zaujímavé, že to nikde nie je uvedené, ale ten kto robil cenu v katalógu, musel vedieť koľko kusov bolo vydaných, inak neviem ako by cenu určil.
není často důležitý náklad, ale zájem sběratelů...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Dôvodov je určite viac - ako už bol spomínaný dopyt, často sa lacné známky podľa katalógu predajú oveľa drahšie, pretože sa málo vyskytnú v ponuke, ale konkrétne pri niektorých sériách aj tak nechápem tie katalógové ceny. Nie sú ani extra atraktívne, ani staré, a predsa majú vysoký katalóg - tak mi z toho vychádza jedine počet vydaných kusov (niektoré sú vyslovene nezaujímavé - foto, ofset - niečo ako naši hokejisti - keby to bola oceľotlač, nedivím sa), sto ďalších sérií tej istej kvality je podľa katalógov rovnako ohodnotených - a sú medzi nimi aj krajšie a atraktívnejšie veci pre zberateľov.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.