Že by Vojtěch, Radim a Bohuš? Ti ho podle legendy doprovázeli. Pokud to tak je, tak rytec krásně zobrazil toho Vojtěcha, jak je vysmátý, podle legendy se po kamenování "líbezně usmál i nepřestal v započatých modlitbách" a pak ho dav dorazil ...

Já bych snad tipoval, že SCS .
A k těm mitrám - netroufnu si tvrdit, že ne, ale stejně tak to mohou být helmice, viz pozdní denáry Soběslaav I.. Ten předmět, který předává jedna postava druhé je hrubě stylizovaný, zjednodušený oproti původnímu vzoru, to může být napodobená jak berla, tak (spíš) praporec, namátkou jako blízký vzor vidím Cach 586, ne pérovka v Cachovi ale fotka, kde už i tam předává jedna postavě jen pokroucené "cosi".

Díky, pokud se to vztahuje k mojí prosbě - mail mám v profilu.

Správný dotaz, trochu jsem si porovnával možné vzory a tipoval bych přebírání motivu v linii : Cach 547 (SCS WENCEZLAVS ET ADALBERTVS) - Cach 585 - neznámý denár, tedy postava vpravo sv.Václav.
Zmínil jsem už, že to není první známý exemplář - jeden krásně vyražený, kde budou motivy snad vidět komplet, jsem viděl v nečištěné podobě s krustou, zkoušel jsem se dnes ptát a zatím je pořád na konzervaci.

Zkusil jsem zvýraznit, co by se dalo na obrázku vidět. Nejjednodušší verze by byla, že je tam štít u nohy vpravo stojící postavy. To by nejlíp odpovídalo vzorům ze starších mincí. Druhá varianta je s postavičkou, která by se tam dala snad hledat také (některé detaily na oděvu by samozřejmě nemusely platit). Na třetím obrázku jsem přidal ještě křížek, může to taky být ale klidně jen nějaká nerovnost v ploše.
Asi bych hlasoval pro jedničku, ale bez natáčení mincičky na světle z různých stran je to jen odhad.
chovanecst : prosba o zápůjčku platí, ozvi se prosím, díky
Obrázky:

Díky operativnímu zapůjčení mince vkládám (o malinko) lepší fotky, na vyšší kvalitu se nezmůžu.
Stejně si ale nejsem jistý, co vidím, a to ani když minci natáčím v originále. Na líci prostě ten křížek vidím jen při určitém natočení, velmi mělce, potom nasvětlím jinak a zmizí. Skoro tutově bych vyloučil další postavičku vpravo, bude to štít.
Na druhé straně to vypadá na skupinku čtyř osob (něco jako sraz Ku-Klux-klanu 🙂 ).
Ve skutečnosti snad nějaký obraz uzavření aliance (pořád za tím hledám tu křížovou výpravu). Proč nedrží kříž, ale nějakou hůlku s kuličkou na konci netuším.
Metrologie : 0,433g / 16,8mm
chovanecst : díky !
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.