přesouvám sem starší diskuzi z původního vlákna k nepřiděleným moravským denárům 40. let 12. stol.
turtleoverhead napsal/a:
No sláva. Konečně téma o doopravdických mincích,
už jsem měl strach že denáry nikdo nesbírá.
Když už jsme u toho chlubení....
Obrázky:
kacuro napsal/a:
Šmerda ho přisuzuje Vladislavovi, synovi Soběslava (1137-40) nebo Vladislavovi II. Videman ho uvádí jako nepřidělený do 40. let 12. stol.
denar napsal/a:
Hoši, kde ty zachovalosti berete?
C644 nádhera, jedna z nejhezčích co jsem viděl
...

přesouvám sem dva denáry, které šly nedávno na aukru, byla by škoda, kdyby zmizely v nenávratnu ... první je bez cimbuří, druhý s cimbuřím
V-P 229 (uvádí ho jako nepřiřazenou ražbu 40. let. 12. stol.)
Šm. 426 (přiřazuje ho Vladislavovi, synu Soběslava nebo Vladislavovi II.)
Obrázky:

hurley: to nikdo neví. Zatím se celý opis nepodařilo dát dohromady (aspoň co já vím). Tahle mince byla ražena při příležitosti II. křížové výpravy, v letech 1146/1147.
Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz

U tohoto typu nejsou jména v opisech vůbec srozumitelně vypuncována. Je tam vždy jen nějaká sestava písmen, která představuje zkrácený náznak jména, někde je na začátku DVX, ale počet písmen je vždy nižší než by odpovídalo nějakému jménu, které pro tu dobu připadá v úvahu. Např. tady - vyražená je většina, ale vyčíst z toho moc nejde.
A samozřejmě na různých exemplářích je to různé, takže nejde ani jednoduše udělat skládačku. Občas to opravdu vypadá na zkráceného Vladislava.
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.