Moderátoři: smith, babygulka, regula_jan, kolo101

minusko

Uživatel

Zaregistrován
29. 11. 2017

#111 - 2. 3. 2018, 06:27

Dakujem vsetkym za reakcie. Rozumiem tomu, ze niekto ma hodne nastudovaneho, dal do toho moc casu a nechce sa podelit o info, rozumiem tiez tomu ze niekto by sa aj podelil ale nechce, lebo je to len jeho subjektivny nazor a ten nemusi byt spravny. Mne islo len o to, ze ano, robim to pre radost, ale ked uz to robim, nech to niesu vyhodene peniaze. Ako napriklad niekedy dievcata zbierali servitky 😃 Ale rozumiem, vo filatelii, ked to clovek robi dobre, zbierke sa venuje, ma nastudovane, nemali by to byt vyhodene peniaze.
Inak priznam sa, tak moc sa mi pacil ten dopis carskeho Ruska u Burdy, ze som nevydrzal a prihodil. Tak bud pojdem v tomto smere, alebo predsa len do Merkurov? 😃 pekny den diskutujucim

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#112 - 2. 3. 2018, 07:51
Dakujem vsetkym za reakcie. Rozumiem tomu, ze niekto ma hodne nastudovaneho, dal do toho moc casu a nechce sa podelit o info, rozumiem tiez tomu ze niekto by sa aj podelil ale nechce, lebo je to len jeho subjektivny nazor a ten nemusi byt spravny. Mne islo len o to, ze ano, robim to pre radost, ale ked uz to robim, nech to niesu vyhodene peniaze. Ako napriklad niekedy dievcata zbierali servitky 😃 Ale rozumiem, vo filatelii, ked to clovek robi dobre, zbierke sa venuje, ma nastudovane, nemali by to byt vyhodene peniaze. Inak priznam sa, tak moc sa mi pacil ten dopis carskeho Ruska u Burdy, ze som nevydrzal a prihodil. Tak bud pojdem v tomto smere, alebo predsa len do Merkurov? 😃 pekny den diskutujucim

Ale takto se sběratel nemůže chovat.

Sběratel si přeci zvolí svojí oblast zájmu, ke které má blízko. Naučí se veškeré technikálie a až následně vyrazí na trh kupovat položky svého zájmu.

Vy všechno děláte zcela obráceně. Nevíte co chcete sbírat, z filatelie neznáte ani základní teorii, ani praxi. Nemáte přehled o cenách a pouze střílíte podle momentální nálady.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#113 - 2. 3. 2018, 08:15
Dakujem vsetkym za reakcie. Rozumiem tomu, ze niekto ma hodne nastudovaneho, dal do toho moc casu a nechce sa podelit o info, rozumiem tiez tomu ze niekto by sa aj podelil ale nechce, lebo je to len jeho subjektivny nazor a ten nemusi byt spravny. Mne islo len o to, ze ano, robim to pre radost, ale ked uz to robim, nech to niesu vyhodene peniaze. Ako napriklad niekedy dievcata zbierali servitky 😃 Ale rozumiem, vo filatelii, ked to clovek robi dobre, zbierke sa venuje, ma nastudovane, nemali by to byt vyhodene peniaze. Inak priznam sa, tak moc sa mi pacil ten dopis carskeho Ruska u Burdy, ze som nevydrzal a prihodil. Tak bud pojdem v tomto smere, alebo predsa len do Merkurov? 😃 pekny den diskutujucim

Mezi slušnými sběrateli existuje jistá kolegialita, ale znalosti se předávají pouze z určitých oblastí. Jistě dostanete odpověď na otázku, zda se jedná o typ známky X, či Y, ale cenové otázky vždy zůstanou pouze "majetkem" každého jednotlivce. Pokud bude někdo vidět v oblasti svého zájmu dalšího konkurenta, byl by proti sobě, aby mu předával svoje názory. Mohlo by se pak stát, že tyto jeho dlouho nabyté zkušenosti další zájemci využijí ve svůj prospěch a to proti zájmům člověka, který jim poradil.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován
10. 2. 2006

#114 - 2. 3. 2018, 09:27

Je vidět, že Vás sběratelství chytlo a na dopis z carského Ruska jste přihodil, protože se Vám líbí.
Já, v době kdy jsem ještě neměl ujasněnou svoji filatelistickou oblast zájmu, jsem si koupil aršíky KDM, protože se mi velmi líbily. Později, když jsem se již spcializoval, jsem zjistil, že se mi do mojí sbírky nehodí, tak jsem je zase prodal. Ale i tak jsem z nich měl několik roků radost a z investičního hlediska to bylo tak, že jsem je prodal za stejnou cenu, za jakou jsem je koupil. Takže zde nešlo o zhodnocení investice.
Dokonce jsem nějakou dobu sbíral Německo, než jsem pochopil, že k vybudování průměrné sbírky jsou potřeba miliony, ke špičkové sbírce desítky milionů, protože tato oblast je perfektně zmapovaná a možnot, že se k něčemu člověk dostane výrazně pod cenou, je minimální. Tak jsem svoji sbírku Německa prodal též přibližně za cenu, za jakou jsem ji pořídil.
Přitom jsem neustále sbíral známkové země, které mne bavily již od dětství. Jenže po sesbírání všech ZZ podle FAZZ od Hlinky a Muchy (byli jsme pouze 3 sběratelé z ČR a SR, kteří měli všech 783 ZZ v originálech) jsem najednou nevěděl, jak dále. Protože mi vždy byla blízká oblast Indie, tak mi najednou padl zrak na velice zajimavé známky tygřích hlav Afghánistánu (tehdejšího Království Kábul). A bylo to.
První co následovalo je samozřejmě pořízení odborné literatury, protože katalogy jsou naprosto nedostačující.
Afghánistán sbírám pro radost, ale kdybych jej měl zhodnotit jako investici, tak sbírku prodám v zisku stovek procent, než za jakou cenu jsem ji pořídil, díky tomu, že jse měl "nastudováno."
Takže, až si trochu ujasníte, co se vyprofiluje jako oblast Vašeho zájmu, tak si pořiďte literaturu a potom již přeji hodně zdaru. Pokud chcete sbírat Merkury, nic proti tomu, ale pokud je budete kupovat na aukcích, tak to bude spíše pro Vaši radost, ale jako zhodnocení investice nevím... Konkurence je totiž obrovská.
Když jsem viděl sbírky Rakouska našich špičkových sběratelů, tak mi přecházel zrak. Škoda jen, že nevystavují.
A úplně na závěr.
Vzhledem k tomu, že Afghánistán již mám sesbíraný a přibývají mi pouze vzácné jednotlivosti, tak jsem si na stará "kolena" koupil velkou sbírku Československa 1945-92, kterou jsem se přebíral přes půl roku.
Byly tam snad statisíce známek. Z nich jsem si udělal pěknou reprezentační sbírku na albových listech v deskách, které jsem získal zde na Infofile. Mám jich 20 a pouze prohlížení vezme celé půldne (od roku 1970 jsou tam téměř všechny známky v celých arších). Ale je na co se dívat, protože naše známky jsou po výtvarné stránce snad nejvydařenější na světě.
A vím, že i toto je pro mne kromě radosti i docela dobrá investice, protože tuto sbírku jsem koupil cca za 10% katalogu, kdy pouze prodej přebytků mi zaplatil celý nákup sbírky a to jsem je též nechával výrazně pod cenou.
Takže, zde máte něco z mého filatelistického života a třeba Vás to inspiruje.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#115 - 2. 3. 2018, 09:45

Dnešní sbírání stojí hodně peněz, ceny se stále zvyšují, protože podstatným způsobem narůstá zájem. Pokud budeme chtít vybudovat kvalitní sbírku, musíme mít v záloze připravené peníze, které nemůžeme utrácet za všechno možné. Příležitosti totiž přicházejí znenadání a v některých případech se vyskytují sporadicky, či jednou za život. Pak můžeme být osloveni tímto způsobem. "Mám zde toto, je zájem?" A samozřejmě ten náš zájem musí být projeven hned, nikoli dlouhou dobu, do okamžiku, než prodáme některou nepotřebnou věc. Mnohokrát jsem přišel k dobré věci, kdy jsem byl u prodejce o pár vteřin dříve, než konkurence. Nebo naopak jsem přišel o pár vteřin dýl a jen jsem mohl se závistí koukat.

To je další pohled. Pokud bude převládat spíše obchodní duch, pak bude vlastně jedno, co budeme kupovat, protože prvotním důvodem bude pouze zisk.

minusko

Uživatel

Zaregistrován
29. 11. 2017

#116 - 2. 3. 2018, 11:23

Jaromire a ten afganistan u Burdy drazite Vy? Nech Vam to nekazim, uz som po nom pokukoval, len ta znamka je rozttrhnuta a preto som sa vydal ruskou cestou 😃

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován
10. 2. 2006

#117 - 2. 3. 2018, 11:24

Jako zajímavost sem kopíruji příspěvek z Chlubírny, jako ukázku, když má sběratel nastudováno (v tomto případě má nastudováno Ikanek, i když se Afghánistánem nezabývá) a koupí za 10USD známky, které mají katalog téměř 1.000 GBP - cituji:
"Přikládám další známky, které byly v celkové ceně 10USD s předchozí ukázkou

1. obrázek
    Nahoře vlevo 4 zelené balíkové známky 3 shahi - katalog 4,20 GBP
    Nahoře vpravo 2 šedé balíkové známky 1 rupie - katalog 60 GBP
    Dole vlevo 4 žluté výplatní známky 2 abasi - 1910 - 12GBP
    Dole vpravo 6 modrých známek 1 abasi - 31,5 GBP
  2. obrázek
    Nahoře 1 rupiové známky v zelené a modrozelené barvě v celkovém katalogu 780 GBP (ty modrozelené mají katalog 150 GBP/ks, ale v tomto čtyřbloku se vyskytují výjimečně)
    Dole 6blok známek 2 abasi - katalog 39 GBP

Celkem tedy za 10 USD nákup známek podle katalogu Gibbonse 926,70 GB
Takže ještě jednou Ikankovi díky"
Obrázky jsou ve 2 příspěvcích zde: https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/afghanistan-3847x28
To je jen další ukázka toho, na co všechno se dá ve světě filatelie narazit, když má sběratel "nastudováno"

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován
10. 2. 2006

#118 - 2. 3. 2018, 11:28
Jaromire a ten afganistan u Burdy drazite Vy? Nech Vam to nekazim, uz som po nom pokukoval, len ta znamka je rozttrhnuta a preto som sa vydal ruskou cestou 😃

Ne, tuto obálku nedražím, protože ze známek z této TD mám již dvě obálky.
To, že je známka utržená, je v pořádku, protože Afghánci takto běžně znehodnocovali známky a tudíž se to bere jako razítkovaná známka.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#119 - 2. 3. 2018, 11:30

To Jaromír,
můžete se mi ozvat na můj email. Chtěl bych Vás na něco upozornit.

kolo101

Moderátor

Zaregistrován
22. 10. 2010

#120 - 9. 3. 2018, 14:21

Pocatek 80.000,-
emise 1877 100.000,-

jojo ... trh je mocna carodejka. Pro me OK :-)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.