Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

magog

Uživatel

Zaregistrován
30. 3. 2021

#1 - 6. 11. 2024, 21:54

Popis obrázku

Popis obrázku

Popis obrázku

Podařilo se mi získat do sbírky tyto misky. Jsou menší, 12 krát 9,5 cm. Nevíte někdo, na co se původně používali? Bohužel nejsou značené, ale vypadají jako ručně malované (vzory jsou různé) a i tím, jak jsou masivnější, mi přijdou starší. Setkal jste se někdo s něčím podobným? Máte tip odkud by to mohlo být? Díky za každou radu.

Adalbert

Uživatel

Zaregistrován
15. 8. 2014

#2 - 7. 11. 2024, 11:42

Dejte do vyhledávače: Antique Porcelain Shell Shaped Dishes, a hned se s tím setkáte.

Adalbert

magog

Uživatel

Zaregistrován
30. 3. 2021

#3 - 7. 11. 2024, 19:21

Díky za odpověď. To jsem udělal už před tím a našel podobné misky, ale nezjistil jsem, na co se používaly, ani odkud a z jaké doby by mohly pocházet ty moje. Co si myslíte Vy?

Adalbert

Uživatel

Zaregistrován
15. 8. 2014

#4 - 8. 11. 2024, 11:17
  1. polovina 20. století, nějaká středoevropská porcelánka, která to vyrobila v rádoby rokokovém stylu, provedení laciné pro lidi s nižšími příjmy, zřejmě proto nejsou značeny porcelánkou. A internet je plný toho nač se to používalo, jenom tak namátkou: pamlsky, šneci, oříšky, knedlíčky, přílohy. Pro sběratele to moc zajímavé není. A vyrábí se pořád v různém provedení.
    Adalbert

magog

Uživatel

Zaregistrován
30. 3. 2021

#5 - 9. 11. 2024, 11:16

Popis obrázku

Popis obrázku

Popis obrázku

Děkuji za zhodnocení. Překvapuje mě to, protože je to všechno detailně ručně malované a stínované a taky malované zlatem a zlacené. Opravdu se levné zboží takto pracně malovalo? Myslel jsem, že se používal spíš tisk a právě jenom lepší věci se malovaly ručně.

Adalbert

Uživatel

Zaregistrován
15. 8. 2014

#6 - 10. 11. 2024, 08:10

Hodně zdobené a zlacené byly i porcelánové hrnky, které se prodávaly na poutích. Měly vzbuzovat dojem luxusu. Co se Vašich misek týká, můžete zkusit s nimi někam zajít, třeba do muzea ať se na ně podívají, naživo mohou vypadat lépe a jinak než já je vidím na fotografiích. Já jsem se díval na jejich spodní část, kde pokud nešlo o stíny vzniklé při focení bylo vidět, že si na tom moc záležet nedali, a to u kvalitního porcelánu nebývá. Také jsou z docela silného porcelánu, to se používalo u hotelových servisů,nebo právě u levnějšího porcelánu. Já to takto z fotografií lépe neurčím. Najděte si v nějakém muzeu kontakt na kurátora sbírky porcelánu a požádejte o pomoc. Možná pro Vás bude mít lepší informace než já.
Adalbert

magog

Uživatel

Zaregistrován
30. 3. 2021

#7 - 10. 11. 2024, 14:26

Děkuji za odpověď a čas, co jste tomu věnoval. Silnější porcelán to je, ale když jsem to kupoval, bral jsem to jako znak, že by to mohlo mít z doby kolem poloviny 19. století. Tehdejší produkce Lokte nebo Prahy taky byla taková hmotnější. Kroužek úplně zespodu je neglazovaný a má nerovnosti, přičítal jsem to spíše nedokonalé a ještě více ruční technologii první poloviny 19. století. Úplně mi to stylově k těm mušlákům z přelomu 19. a 20. století nesedne, ale možná máte pravdu. No, nakonec já to pořídil jako mýdlenku a za dvě stovky za všech šest jsem spokojený. Ostatní starožitné mýdlenky vždycky někdo rozbil, tak tady mám do zásoby. :-)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.