Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
15. 7. 2007
spise ne. takova nazlatla patina se muze ukazat i na stribru. a mohu-li posoudit se svymi srkovnymi zkusenostmi obraz, na prvni pohled se mi zda v poradku
Zaregistrován
19. 1. 2008
klidně to může být mosazný odražek ... v literatuře jsou popsány a sám jeden mám ...
Zaregistrován
15. 7. 2007
i to byt muze - jsou v te literature i fotky? ale poznat to z teto fotky jen na zaklade toho, ze se mince tvari nazlatle, by mohlo vest k omylu.
idealne by bylo dobre mit na jedine fotce nejakou stribrnou razbu a vedle tuto, tim bych zacal.
pak je samozrejme mozne provest nejake zkousky, pokud by se o tom premyslelo, rozhodne minci NIJAK necistit - tim by si nic nevyresilo a hodne pokazilo
a asi bych zkusil z kekuleho vytahat tu literaturu😃
jinak jeho gros je o kousek zpet (pro srovnani)
nereflektovana nabidka analyz a spoluprace na sepsani clanku plati stale a zahrnuje pripadne i tento druhy kus - paklize se samozrejme jedna o mince, jez jsou "mosazne"
Zaregistrován
9. 10. 2012
Tak jsem sehnal nějaké doplňující informace k mému příspěvku ze dne 19.03.2013 o kousek výše. Míšeňský groš Fridricha II. Dobromyslného s manželkou Markétou, jedná se skutečně dle Kruga o 1186/70. Pod lvem je kroužek.
Tohle jsem vyčetl z rozboru jednoho mincovního nálezu přímo od Militkého:
Krug uvádí při popisu míšeňských grošů - opisových variant č. 1184 - 1190 jako první znak lícního opisu šesticípou hvězdu na místo jinak běžného patriarchálního kříže. Domníváme se, že se zde jená o tiskovou chybu prvého vydání Krugovy práce. Dokazují to i vyobrazení, kde je na obou vyobrazených mincích těchto variant zřetelně vidět patriarchální kříž.
Zaregistrován
15. 7. 2007
Vondrejs: to prvni vydani je z roku 1974?
listopad: bylo by mozne ponekud kvalitnejsi a detailnejsi fotografie toho "mosazneho"? neco mne napadlo.
Zaregistrován
9. 10. 2012
oliver: jo je to vydání z roku 1974. Já si právě myslel že tam ta značka není správně, protože podle překladu mi to nedávalo smysl.
Zaregistrován
15. 7. 2007
Zaregistrován
15. 7. 2007
pokud by nekoho zaujalo, zajimavy clanek o misenskych grosich:
Günther Röblitz: Fragen und Antworten zur Meißner Groschenprägung von 1382 bis 1412
Zaregistrován
23. 11. 2011
Prosím o pomoc s určením těchto dvou grošů
Obrázky:
Zaregistrován
19. 1. 2008
Vilém II. jako markrabě míšeňsko-osterlandský (1410 - 1425, mincovna Freiberg, citace Krug 369
Ludvík III., Hessensko, mincovna Treysa (?)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.