Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Kekule: nemyslím si, že to co máš je početní groš, ale vsadil bych si na padělek z mincovny (nebo hodně kvalitně rytá razidla). Prostě si v mincovně někdo v době ražby pořádně "namastil" svou kapsu...
V početňák ze zcela stejných razidel jako Ag nevěřím.
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
premyslel sem, jak to zformulovat, ale Dracek mi to usnadnil, takze pisi jen: souhlas.
co se tyce doby - minim se jeste podivat, jak probihaly expanze z nasi strany na nemecke uzemi a zda nemohlo napr.:
1) dojit k vypleneni mincovny a ukoristeni razidel
2) k zamerne produkci falesnych minci v mincovne za ucelem jejich uplatneni napr. jako vypalneho apod.
jinak v mem pripade lze zaregistrovat i nepomer v urovni provedeni aversu a reversu. byt asi neni z razidel oficialnich, uroven provedeni je dle meho nazoru velmi slusna
... já to nepíšu jako dogma, také jsem slovo početní dal do závorek .... jen byl ten můj názor podpořený oním dopisem z Drážďan ... (podotýkám psaným někdy v polovině 70. let) .... jen si stojím za tím, že ta mince byla ražena z regulerních razidel ........ ale je fakt, že pravdy se asi nedopátráme ... :-) ... to je na těch historických vědách půvabné ... můžeme si tu generovat různé teorie, a těžko je dokážeme .. :-))
Oli když si to hodíš do mapy, tak vzdálenost mezi Míšní a místem nálezu je vzdušnou čarou 90km, tenkrát musel probíhat jistě čilý obchodní ruch mezi oběma stranami, nelze vyloučit ani ražbu mince na našem území s tím, udat ji v Sasku ... těch teorií by šlo samozřejmě vymyslet více ...
jj, presne v to jsem prave doufal i si to tak predstavoval🙂
premyslel jsem jeste nad reversem te mince. vim, ze zavery se tezko daji delat z napodobeniny, nicmene alespon pokus provedu.
nasel jsem nasledujici vyobrazeni s helmovymi grosi, ktera jsou pripisovana panovnikum:
Landgraf Baltazar (~1369 - 1406): 577/2, 578/1, 579/2 (Tab. 15)
Landgraf Friedrich (1406 - 1440): 579/3 (Tab. 16)
Markgraf Friedrich IV. (1381 - 1428/): 663/1, 664/2, 666/1, 667/3 (Tab. 18 a 19)
u prve skupiny, razeno 1405/6 (577 - 579) existuji 3 varianty, vsechny maji 7 "tycinek" na helme:
1) bez rozestupu mezi 7 "tycinkami" na helme
2) rozestup mezi 5 a 2 delsimi "tycinkami"
3) rozestup mezi 5 a 2 kratsimi "tycinkami"
u druhe skupiny, razeno 1405 - 1411 (663 - 667) existuji 4 varianty, pricemz "tycinek" na helme je 8:
1) bez rozestupu mezi "tycinkami" na helme
2) rozestup mezi 6 a 7 "tycinkou"
3) vetsi rozestup mezi 6 a 7 "tycinkou"
4) "tycinek" je jen 7 (to je vtipne)
no a pojdme na to falzum. "tycinek" je 8, takze to nahrava druhe skupine, casovy horizont 1405 a vyse, co se tyce typu, rekl bych, ze je to nejspis "2-jka", tj. s mezerou (patrna je, i kdyz neni velka - "1-cka" je uplne nahustena, rozdil mezi 2 a 3 uprimne v Tab. 18 a 19 nevidim.
shrnuto: souhlasite s tim, ze je tam 8 "tycinek" (spravnou terminologii budu muset pohledat), pripad 2 (rozestup mezi 6. a 7.), panovnik tedy Markgraf Friedrich IV. (1381 - 1428/)?
Obrázky:
uz jsem po tom patral a nasel jsem, ze se jedna o kolci prilbici s prikryvadlem a prilbicovou korunkou, zdobenou klenotem z turich rohu, z nichz vybihaji zerde se zavesenymi listy - toz tolik, abych ucinil pracovnimu nazvu "tycinka" pritrz...🙂
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.