Moderátoři: smith, Misak33, Guldiner

10rubl1895

Uživatel

Zaregistrován
26. 11. 2011

#1 - 29. 12. 2011, 21:28

Jak nazvat obchodníka, který má internetový prodej a nechová se jako obchodník. Asi před dvěma týdny, když jsem prohlížel nabídky různých internetových prodejců numismatiky, jsem zabrousil na stránky "mince.OLDS.cz.", kde prodejce inzeroval prodej pěti rakousko uherských dukátů. Hned v prvé nabídce se jednalo o "Dukát 1915 František Josef I . Habsburský" - skladem kusů ( 2 ) a za cenu á 2.999,-Kč. Cena nádherná, ale protože nebyly k dispozici finance, tak jsem si mohl o mincích jenom zdát. Občas jsem se na stránky podíval a dukáty tam stále byly k mání. Dnes dopoledne jsem s údivem zjistil, že se dukáty na mne stále těší a tak jsem klikl na "Košík" a už tam jeden byl uložený za 2.999,-Kč. Chtěl jsem i bratříčka a tak šup a byly tam dva za nádhernou cenu 5.998,-Kč. Celý postup jsem dokumentoval ( já to dělám vždy) tak, že jsem si všechny operace tiskl. Vyplnil jsem "Objednávku" na jméno manželky, která byla na internetu přihášena se mnou a odpinkl panu prodejci s natěšenou nedočkavostí. Ještě jsem si vytiskl ( jako bych to tušil) "Obchodní podmínky" prodejce. Co se ale nestalo. Patrně pan majitel mi napsal email: Dobrý den, dekuji za vas zajem, zel momentalni cena je 4500,-Kč , jak je uvedeno v obchodnich podminkach ... dejte vedet zda mate jeste zajem preji hezky den a podpis" Nebyl jsem spokojen, protože to u tohoto prodejce nebylo poprvé a tak jsem dotyčnému odpověděl, že o dukáty mám zájem, ale za cenu která byla jim deklarované a na kterou byla vystavena objednávka. Následovalo ze strany prodejce několik nepříjemných telefonátů, kde jsem byl označen za "Vyčůránka" a pod. Následoval další email od dotyčného, kde uvádí, že původní dukáty byly prodány a cena 4.500,-Kč je za nové. Trapná výmluva. Jo a aby to nebylo všechno, rychle dotyčný doplnil "Obchodní podmínky", které na původních stránkách nebyly. Co dodat. Nevěrohodný prodejce.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#2 - 29. 12. 2011, 22:42

V tomto případě můžete dát podnět na ČOI, aby se tím zabývali, protože je povinen prodat věci za cenu, kterou měl na svých stránkách a která navíc byla v objednávce. Mělo by to pro něj skončit pokutou, protože to, že nabízel už vyprodané zboží, je jeho problém, který nemůže přenášet na zákazníka.
V případě, že by odmítnutí prodat za deklarovanou cenu mělo za následek finanční ztrátu (např. by už byl domluvený prodej někomu jinému za 4000), tak je možné požadovat úhradu ušlého zisku a v případě nezaplacení podat žalobu.

Vorian

Uživatel

Zaregistrován
5. 8. 2011

#3 - 29. 12. 2011, 23:00

Kupní smlouva vzniká až v momentě potvrzení obědnávky a k tomu v tomto případě nedošlo. Jednání je sice neseriozní, ale doporučuji neztrácet s tím zbytečně čas.

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#4 - 30. 12. 2011, 00:14

Vorian: kupní smlouva možná nevznikla (pokud tam nebylo automatické potvrzení objednávky), ale když budou mít v obchodě omylem (pravé) šampaňské s cedulkou 70 Kč místo 700 a odmítnou mi to za těch 70 Kč prodat, tak jednoznačně porušují zákon. Tady to bude stejné.

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován
16. 2. 2008

#5 - 30. 12. 2011, 01:14

Uvědomte si že internetový obchod si může otevřít naprosto kdokoli. K tomu nepotřebujete nic než být jen trochu počítačově gramotný.
Majitel to nemusí provozovat pod svým jménem, dokonce ani nemusí být v Evropě.
Například můj eshop co mám v podpisu běží na americkém serveru a já jsem v Austrálii. K otevření mi stačila jen emailová adresa.😋

tenzor

Moderátor

Zaregistrován
12. 1. 2010

#6 - 30. 12. 2011, 10:10

turtle: tady je potreba minimalne zivnostensky list a registrace kvuli zpracovani dat zakazniku na Uradu na ochranu osobnich udaju
(pokud to clovek nechce provozovat nelegalne)

10rubl1895

Uživatel

Zaregistrován
26. 11. 2011

#7 - 30. 12. 2011, 11:59

Vážení kolegové, hezký den a děkuji za reagce. Víte, já nejsem konfliktní typ. Jednou jsem u jednoho internetového prodejce zahlédl u mince za 15.000,-Kč částku 4.000,-Kč. Bylo mi jasné, že došlo ze strany prodejce k omylu a tak z hecu jsem dal zboží do košíku, vytiskla se mi objednávka a já čekal na reagci. Opět to bylo ze strany prodejce trapné. Napsal mi, že mince byla zrovna prodána. Nesmysl. Kdyby napsal, že šlo o omyl, tak to beru. Neudělal jsem stejně nic, protože si na nikom v tomto státě nic nevezmete. Případ, který jsem stručně popsal byl obdobný, ale s tím, že cena byla v celku v pořádku 2.999,-Kč za investiční minci a cena zlata v ten den cca. 3.150,-Kč. Nabízí dvě mince, když je dám do košíku, nabídka dvou mincí zmizí ( pochopitelně), což znamenalo, že byly v evidenci a když jsem je dal do košíku, tak zmizely. Vadilo mi hlavně to, že cenu drze z 2.999,-Kč bouchne na 4.500,-Kč, nakonec mi sdělí, že ty mince za 2.999,-Kč prodal předemnou, doplní obchodní údaje v obchodních podmínkách se kterými pak operuje a pak mi 4 x volá, je na mne sprostý, hovoří o tom, že jsem vyčůraný a dělá ze mne blbce. Udělal jsem si z každého postupu tisk, takže je vše dokumentované. S inspekcí uvažuji, protože se mi to u tohoto prodejce už stalo podruhé. No uvidíme.

10rubl1895

Uživatel

Zaregistrován
26. 11. 2011

#8 - 30. 12. 2011, 12:06

P.S.: když si na jeho stránky ze zajimavosti najedete, tak částka 2.999,-Kč za dukát je tam ještě uvedena. Dukát už nemá.

babygulka

Moderátor

Zaregistrován
7. 6. 2010

#9 - 30. 12. 2011, 16:41

je to podvodnik...

numpszi

Moderátor

Zaregistrován
16. 8. 2008

#10 - 30. 12. 2011, 18:43

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.